Kultur

Forfattere reagerer kraftig på tildelingen av Nobels litteraturpris til Handke

Kritikken hagler etter at Svenska Akademien tildelte Nobels litteraturpris for 2019 til østerrikeren Peter Handke. Men både Jon Fosse og Karl Ove Knausgård er glade.

I dag kunngjorde Svenska Akademien at Nobels litteraturpris for 2018 går til den polske forfatteren Olga Tokarczuk. Den østerriske forfatteren Peter Handke får prisen for 2019.

Mange forfattere reagerer kraftig på at Handke er tildelt prisen.

– Noen kunstnere solgte sin sjel for ideologier (Hamsun), noen for hat (Celine), noen for penger og makt (Kusturica), men den som har krenket meg mest, var Handke med sin naivitet overfor Milosevic-regimet, uttaler den slovenske forfatteren Miha Mazzini i The Guardian.

Mazzine sier det er personlig og viser til sine egne opplevelser fra borgerkrigen i Jugoslavia.

Les også: Nobels litteraturpris til polske Olga Tokarczuk og østerrikske Peter Handke

Kontroversiell forfatter

Handke ble tildelt Ibsenprisen i 2014. Da ble han møtt av demonstranter som beskyldte ham for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser. Den østerrikske forfatteren var tilstede under begravelsen til Serbias tidligere leder Slobodan Milosevic, som døde i 2006. Milosevic sto da tiltalt for krigsforbrytelser i Haag.

SVTs litteraturkritiker Ingrid Elam kaller det «en kontroversiell skrell» at Handke får prisen. Litteraturredaktør Jes Stein Pedersen i den danske avisen Politiken, skriver at Nobelkomiteen provoserer ved å gi prisen til «en politisk tonedøv intellektuell».

SVT lister opp en rekker personer som mener Handke aldri burde fått prisen, deriblant den serbiske forfatteren Sasa Ilic.

Til Radio Slobodna Evropa sier Ilic at det første han tenker på, er Handkes tale i begravelsen til Milosevic .

Ilic mener Handkes tilstedeværelse i begravelsen og andre uttalelser han har kommet med om krigen, burde ført til at han var uaktuell for prisen for all framtid.

Les også: – Handke er kontroversiell. Prisen kom overraskende

– En propagandist 

Den britiske forfatteren Hari Kunzru reagerer også. På Twitter skriver han at han satt i juryen som besluttet å gi Man Booker-prisen til Olga Tokarczuk.

Han skriver videre at han underviser om Handke – som han mener er en stor forfatter, men at han har sagt til sine studenter at Handke gjennom å «lovprise» Milosevic i begravelsen ikke har vært å anse som en kandidat for prisen.

Til The Guardian sier Kunzru at Handke ville vært en aktuell kandidat for prisen tideligere om han ikke hadde valgt å bli en «propagandist for regimet til Milosevic».

– Mer enn noen gang trenger vi intellektuelle i offentligheten som står fram og forsvarer menneskerettighetene mot likegyldigheten og kynismen til våre politiske ledere. Handke er ikke en slik person, sier Kunzru.

Kraftige reaksjoner også i Norge

Aage Borchgrevink, seniorrådgiver i Helsingforskomiteen, uttaler til Dagbladet at han mener det er en skandale at Handke fikk prisen.

– Jeg synes dette er en helt selvdestruktiv avgjørelse av Akademien. I det året hvor vi forventer at de ser prisen i en politisk kontekst, så velger de så suverent å se bort fra det med den ene prisen sin.

Han har lest bøkene til Handke med stor interesse:

– Men han har hatt et engasjement og en politisk rolle på Balkan, der han har fornektet de mest alvorlige forbrytelsene i Europa siden holocaust, sier han og viser til at Handke har fornektet folkemordet i Srebrenica og støttet krigsforbrytere.

Borchgrevink mener Akademiens begrunnelse om at de må skille litteratur fra politikk er naiv og at den viser «et elendig litteratursyn».

– Dette er nok en trist dag for Svenska Akademien. De skyter seg selv så fantastisk i foten. Dette kommer til å gå inn i politikken på Balkan. Å benekte at litteraturen er politisk, er veldig dårlig gjort mot litteraturen.

Svenska Akademien begrunner tildelingen med at Handke «med stor språkkunst har utforsket periferien og menneskets konkrete erfaringer».

Protest fra PEN

Jennifer Egan, populær amerikansk forfatter og leder for amerikanske PEN, raser mot utgivelsen, og uttaler på vegne av PEN:
«PEN America er målløse over valget av en forfatter som har brukt sin offentlige stemme til å undergrave historiske kjensgjerninger og offentlig støttet ansvarlige for folkemord, som Serbias tidligere president Slobodan Milosevic og de bosniske serbernes leder Radovan Karadzic.»
«Vi protesterer mot at en forfatter som gjentatte ganger har stilt spørsmål ved grundig dokumenterte krigsforbrytelser fortjener å bli feiret for sin 'språklige oppfinnsomhet'», skriver Egan på vegne av PEN America.

Historiker Orlando Figes skriver på Twitter at han er dypt sjokkert og beskriver Handke som «en notorisk apologet for Slobodan Milosevics morderiske regime».
Den bosnisk-amerikanske forfatteren Aleksandar Hemon skriver på Twitter: «Peter Handke er folkemord-fornekternes Bob Dylan».

Hyllet

Serbiske medier har hyllet tildelingen. Østerrikes president Alexander van Bellen skriver at «Vi har mye å takke Peter Handke for».
Mens Kosovos tidligere utenriksminister Petrit Selimi skriver på Twitter: «Avskyelig. Dette er en maksimalt støtende beslutning. Hva blir det neste? Fredsprisen til Assad?»
Organisasjonen Mothers of Srebrenica, som representerer etterlatte etter Srebrenica-massakren i 1995, krever at Nobelkomiteen trekker tilbake tildelingen til Handke. Tildelingen «er krenkende og sårer oss, mødrene som mistet sine sønner, ektemenn og brødre i Srebrenica. Nobelkomiteen burde visst hvilken mann dette er» sier Munira Subasic fra mødregruppa til Associated Press.

Overrasket

– Jeg er overrasket. Etter all krangelen – og jeg er ansvarlig selv – ble jeg forbløffet over dette, sa Peter Handke (bildet) til det internasjonale pressekorpset, som han møtte utenfor sitt hjem utenfor Paris torsdag.

Austrian author Peter Handke gestures as he arrives back at his house in Chaville near Paris, Thursday, Oct. 10, 2019. Handke was awarded the 2019 Nobel Prize in literature earlier Thursday. (AP Photo/Francois Mori)

– Jeg føler en slags frihet ved dette. Som om jeg var uskyldig – og det er jeg ikke, uttalte Handke.

Glad for at Handke får prisen

Det er også mange som har uttrykt glede over at Handke får prisen, deriblant den norske forfatteren Jon Fosse, som har oversatt to av Handkes teaterstykker til norsk.

– Handke har vært min favoritt i mange år, og jeg er svært glad for at han får prisen i år, sier Fosse i en pressemelding.

Peter Handke og Karl Ove Knausgård under Ibsen­konferansen i Skien. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Peter Handke og Karl Ove Knausgård ved utdelingen av Ibsen-prisen 2014. Foto: Fredrik Bjerknes

Forlaget Pelikanen har siden 2013 gitt ut Peter Handke på norsk. Forlaget er startet og deleid av Karl Ove Knausgård. Som Handkes norske forlegger har Knausgård sendt ut denne kommentaren til Nobel-tildelingen:

«Denne så jeg ikke komme. Jeg gnir meg i øynene. I et år da den svenske nobelkomiteen for alt i verden måtte unngå kontroverser og være politisk korrekte, gir de en av to priser til en hvit, europeisk eldre mann med kontroversielle politiske meninger. Det gjør meg glad, for Peter Handke er en av de store samtidsforfatterne, hvis ikke den største».

«Han har utgitt mesterverk siden sekstitallet, og han har alltid fulgt sin egen kurs. Kompromissløs, egenrådig, ukorrupt: Peter Handke. Han er en utkantens kronikør, men det han skriver, er alltid sentralt. Jeg er glad på Handkes vegne, på litteraturens vegne og på Pelikanens vegne.»

Mer fra Dagsavisen