Kultur

Forurensede feriemål

Dårlig luftkvalitet kan være et problem i noen av verdens storbyer. På sitt verste kan lufta bli så ille at ferieplanene må legges om.

– Min verste erfaring med dårlig luftkvalitet var i New Delhi i fjor. Da jeg gikk ut av flyplassen, møtte jeg en vegg av forurensning som gjorde det vanskelig å puste, forteller redaktør i Vagabond, Helge Baardseth.

– Jeg skulle egentlig ta toget videre til byen Chandigarh, men lufta i New Delhi var så ille at jeg rett og slett snudde og gikk inn på flyplassen igjen, og kjøpte meg flybillett videre i stedet, sier han.

Også Mette Solberg Fjeldheim, som driver bloggen og magasinet Reiselykke, har erfart at storbylufta utenlands kan være dårlig.

– Jeg husker spesielt i Hanoi i Vietnam for noen år siden, der måtte jeg faktisk gå med munnbind i enkelte av gatene. Å kjøre tuk-tuk i Bangalore i India eller Bangkok i Thailand byr heller ikke akkurat på frisk luft, forteller hun.

– Også i mindre byer kan man enkelte steder oppleve dårlig luft, der er utfordringen gjerne en kombinasjon av dårlige og støvete veier og gamle biler og busser, påpeker hun.

New Delhi har flere ganger blitt kåret til verdens mest forurensede hovedstad. Tidvis er luftkvaliteten så dårlig at folk anbefales å holde seg inne. Her fra gamlebyen. FOTO: SAJJAD HUSSAIN/NTB SCANPIX

New Delhi har flere ganger blitt kåret til verdens mest forurensede hovedstad. Tidvis er luftkvaliteten så dårlig at folk anbefales å holde seg inne. Her fra gamlebyen. FOTO: SAJJAD HUSSAIN/NTB SCANPIX

Verst i Asia

At luftkvaliteten kan være dårlig i byer som New Delhi, Bangalore og Bangkok, bekreftes av tall fra WHO. Ifølge deres database over luftkvalitet verden over hadde New Delhi en gjennomsnittlig konsentrasjon av svevestøvpartikler (PM10) på 292 mikrogram per kubikkmeter luft. Det er langt over WHOs grense for god luftkvalitet, som ligger på 20 mikrogram per kubikkmeter luft. Bangalore hadde en gjennomsnittlig konsentrasjon på 96, mens Bangkok hadde 41.

– Det er særlig i Asia dårlig luftkvalitet kan være et problem, sier forskningsdirektør ved Norsk institutt for luftforskning, Cristina Guerreiro, og nevner land som India, Kina og Bangladesh blant verstingene.

– I Europa er det vanskelig å peke på noen steder som mye verre enn andre. Luftkvaliteten varierer fra dag til dag og avhenger blant annet av meteorologiske forhold, sier hun.

Luftkvaliteten er vanligvis dårligst om vinteren, og også i Norge overskrides gjerne grensene for god luftkvalitet vinterstid.

Les også: Drømmen om feriehusidyllen kan bli ødelagt av uventede feil og mangler (DA+)

Hva er luftforurensning?

Trafikk, industri og forbrenning og oppvarming er det som bidrar mest til luftforurensning, et begrep som egentlig rommer mange typer stoffer.

– Luftkvalitet måles etter flere parametere. Den parameteren som har størst betydning for helserisikoen, er mengden svevestøv, som ofte måles som mengden partikler i lufta med en størrelse på mindre enn 10 mikrometer i diameter. Dette er partikler som er så små at vi får dem ned i lungene, sier Guerreiro.

– I Syden om sommeren kan også bakkenær ozon være et problem. Ozon er en giftig gass som ikke er bra å puste inn, påpeker hun. I områder med mye biltrafikk kan også utslippet av nitrogendioksid fra eksos nå helseskadelige nivåer.

Les også: Hit kommer togentusiaster fra hele verden for å oppleve magien (DA+)

Sjelden farlig

Høye konsentrasjoner av svevestøv øker faren for blant annet lungekreft, slag, hjertelidelser og astma. WHO anslår at sju millioner mennesker dør hvert år som følge av luftforurensning. Mest utsatt er folk i fattige land. Selv om en rekke storbyer overskrider de anbefalte grensene for mengden svevestøv, mener Guerreiro at folk flest ikke trenger å bekymre seg for forurenset luft på ferie.

– I kortere perioder er det ikke så farlig om luftkvaliteten er litt dårlig. Astmatikere derimot, kan lett reagere, og kan med fordel sjekke luftkvaliteten der de skal. Det finnes nettsteder hvor du kan sjekke luftkvaliteten siste uke eller måned, og det finnes også luftkvalitetsvarsel for kommende to døgn, tipser hun.

Nettsiden https://airindex.eea.europa.eu har informasjon om luftkvaliteten i Europa i sanntid.

Avbestill reisen

Av og til kan meteorologiske forhold, skogbranner eller andre typer utslipp gjøre luftkvaliteten virkelig ille. I Bangkok, en av verdens mest besøkte byer, ble i vinter alle skoler stengt i flere dager på grunn av høy luftforurensning. I New Delhi kan konsentrasjonen av svevestøv enkelte dager være over 500 mikrogram per kubikkmeter luft, et nivå som regnes som svært helseskadelig, og som medfører en oppfordring om å unngå aktivitet utendørs. Hvis man skulle være så uheldig at luftkvaliteten er spesielt ille akkurat der man er på ferie, anbefaler Guerreiro å reise et annet sted.

– Hvis lufta er så dårlig at det kjennes ubehagelig eller man advares mot å gå ut, ville jeg brukt reiseforsikringen min og avlyst ferien, sier hun.

Helge Baardseth tror turistene i tida framover kommer til å bli mer bevisste på miljøfaktorer som luftkvalitet.

– Jeg tror folk etter hvert vil velge bort de mest forurensede stedene. Samtidig jobbes det for å bedre luftkvaliteten i mange byer, så man skal ikke se bort fra at land som Kina og India vil klare å bedre forholdene.

Mer fra Dagsavisen