Kultur

Feirer seksti år med Fossefestival

Fredag starter en ti dager lang internasjonal Fossefestival ved Det Norske Teatret.

Bilde 1 av 2

Les også: «Det andre namnet»: Det er artig å oppdage at Jon Fosse kan skrive skikkeleg sexy prosa (DA+)

Den internasjonale Fossefestivalen markerer at det i 2019 er 25 år siden Jon Fosse debuterte som dramatiker, og nå i slutten av september fyller dikteren 60 år. Festivalen er arrangert av Det Norske Teatret og Det Norske Samlaget i samarbeid med Columbine teaterförlag.

– Vi kommer til å ha Fosse-forestillinger på alle scener, sier teatersjef Erik Ulfsby til Dagsavisen.

– Det vil bli tre premiereforestillinger, der «Trilogien» blir den store åpningsforestillingen, med urpremiere på fredag. Vi er i innspurten med prøver på den nå, forteller Ulfsby.

Langveisfarende gjester

Det Norske Teatret setter selv opp tre forestillinger: «Trilogien», «Nokon kjem til å komme» og «Leve hemmeleg».

– Til sammen blir det sju forestillinger, med gjestespill fra Japan, Russland, Sverige og Frankrike. Vi gleder oss veldig til å få vist alt dette fram for publikum, sier Ulfsby.

– Vi kommer også til å arrangere seminarer og debatter om Jon Fosse, men også om teateret generelt. Vi merker god interesse for de ulike arrangementene og forestillingene allerede nå.

Belgisk regissør

Særlig er det knyttet forventninger til åpningsforestillingen «Trilogien». Det er en på alle måter stor forestilling som kommer til å vare drøyt fire timer, inkludert to pauser. Den er bygd på tre av Jon Fosses bøker, «Andvake», «Olavs draumar» og «Kveldsvævd». I 2015 mottok Jon Fosse Nordisk råds litteraturpris for nettopp denne trilogien, som starter med at et ungt, fattig par vandrer rundt i Bjørgvin og leter etter husrom. Den belgiske regissøren Luk Perceval har i forestillingen valgt å bruke hovedkarakteren «Ales» fra «Kveldsvævd» som gjennomgangsfigur i forestillingen. Hun spilles av Gjertrud Jynge (bildet).

Tilbake til Ibsen

Perceval har tidligere satt opp Fosse-stykket «Draum om hausten» i München. Jon Fosse er i det hele tatt den mest spilte norske dramatikeren ute i verden etter Henrik Ibsen, med mer enn 600 oppsetninger.

– Fosse har blitt spilt over hele verden de siste 25 årene. Vi må tilbake til Henrik Ibsen for å finne en norsk dramatiker som har like stor betydning i verdensdramatikken, mener Ulfsby.

Fosse-høst

Jon Fosse selv er som kjent ikke glad i oppmerksomhet rundt sin egen person, og gir vanligvis ikke mange intervjuer. Men fredag 6. september stiller Fosse etter planen på lanseringen av første bind i sin nye romanserie «Septologien», som har tittelen «Det andre namnet». Ulfsby håper også Fosse dukker opp på en av Fosse-forestillingene i løpet av den ti dager lange festivalen.

Fyller 60 år

Først 29. september fyller Fosse 60 år. Da er den internasjonale festivalen som bærer hans navn for lengst over.

– Jeg vet ikke om dette er den største festivalen som noensinne har blitt arrangert rundt Fosses litterære produksjon. Jeg vet det har vært noen større arrangementer i utlandet. Men det må da være den største som er arrangert i Norge, tror Ulfsby.

– Og jeg håper selvsagt at den ikke blir den siste.

Mer fra Dagsavisen