Kultur

NRK lager black metal-serie

– Dette er ikke en true crime-serie, sier regissøren for NRKs kommende serie om norsk black metal.

– Flere av oss i NRKs kulturredaksjon har lenge ønsket å lage en slik serie, sier Håvard Bråthen.

Han er hovedregissør for NRKs kommende dokumentarserie om norsk black metal, som nettopp er satt i produksjon.

Samtidig er det denne uka norsk premiere på den amerikanske spillefilmen «Lords of Chaos», som handler om bandet Mayhem og de blodige hendelsene rundt det norske black metal-miljøet tidlig på 90-tallet, med drap og kirkebranner.

– Dette har ingenting med «Lords of Chaos» å gjøre, understreker NRK-seriens regissør Håvard Bråthen.

– Vårt fokus er på musikken. Dette er ikke en true crime-serie.

Brannen som startet i Helvete: – Folk kommer hit fra hele verden (+)

Fire timer

Bråthen har bakgrunn som musikkjournalist i NRK P3 og NRKs «Lydverket», og er nå i NRKs kulturavdeling.

Medregissør for serien er Thomas Alkärr, som sist sto bak den Gullrute-nominerte kulturserien «Thomas og den vanskelige kunsten».

Med på serien er også journalist Svein Strømmen, medforfatter på boka «Dødsarkiv: Mayhem 1984 – 1994» (2015). De skal nå lage en fire timers dokumentarserie, som etter planen skal sendes rundt årsskiftet 2019/2020.

– Det kan lett hevdes at black metal er det viktigste, mest unike norske kulturuttrykket etter krigen. NRK har tidligere laget dokumentarserier om norsk punk og norsk hip hop. Da skulle det bare mangle at NRK også lager en skikkelig dokumentarserie om norsk black metal. Vi begynte å selge inn ideen for halvannet år siden, og fikk klarsignal for prosjektet nå på nyåret, sier Bråthen.

– Nasjonal stolthet

– Serien spenner fra den spede starten midt på 80-tallet fram til i dag, og viser utviklingen til norsk black metal, fra uglesett subkultur til nasjonal stolthet. Vi ønsker at historien skal fortelles av aktørene selv, sier Bråthen.

– Det finnes en viss skepsis til media blant noen av aktørene. Det er forståelig. Det er sagt og skrevet mye rart og mye feil om norsk black metal. Vi ønsker å gjøre en seriøs musikkdokumentar. Når aktørene vi oppsøker skjønner det, går det lettere.

«Lords of Chaos» har norsk kinopremiere fredag. «Omtrent daglig får jeg høre nye ting som jeg tenker 'å faen, det skulle jeg hatt med i filmen'.

Det er så mange sidehistorier og så mye som skjer som er viktig, men som ikke fikk plass i filmen. Iblant tenker jeg at man skulle gjort en TV-serie og gått dypere i historien, sa «Lords of Chaos»-regissør Jonas Åkerlund til Dagsavisen lørdag.

– Det er et stort tema, med sterke og ulike oppfatninger av hva som har hendt og hva som er viktig. Det er med på å gjøre prosjektet interessant. Det er mange historier, et overveldende materiale, sier NRK-regissør Håvard Bråthen.

«Lords of Chaos»-regissøren: – Ekte black metal-folk har ingenting å frykte (+)

«True Mayhem»

Samtidig har produksjonsselskapet Indie Film fått støtte til en ny dokumentar om bandet Mayhem: «True Mayhem», regissert av Henrik Sander og August Baugstø Hansen.

Sander vokste opp på Langhus samtidig som Mayhem-grunnleggerne, og filmen blir en personlig preget dokumentar tenkt for et internasjonalt marked.

Prosjektet fikk sist uke tildelt ytterligere 400.000 i utviklingsstøtte fra Norsk filminstitutt, etter å ha fått utviklingsstøtte på 200.000 i 2017. Prosjektet ble også tildelt 150.000 i utviklingsstøtte fra Viken Filmsenter i februar.

Les også: Nå kan du se filmen om de norske black metal-drapene

Mer fra Dagsavisen