Kultur

– Alle jeg har snakket med i Louvre er helt sjokkerte

Mens rivingen av Y-blokka nærmer seg, planlegger prestisjemuseet Louvre i Paris en stor og dyr utstilling med den. Og fransk TV trodde ikke det de hørte.

– Alle jeg har snakket med i Louvre er helt sjokkerte. Vi river jo ting vi heller burde bevart i Frankrike også, sier konservatorene der. Men vi ville aldri revet et bygg Picasso hadde dekorert. Det er helt absurd, sier Gro Nesjar Greve til Dagsavisen.

Hun er datteren av Carl Nesjar (1920-2015), kunstneren som laget betongrelieffet på Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo sammen med Pablo Picasso.

Y-blokka er lenge planlagt revet for å gi plass til nye bygninger. Rivningen av det såkalte R4 starter denne måneden, mens Y-blokka fremdeles er ute på høring.

– Rivningen er til høring nå, men kan skje allerede fra i sommer. Det er tragisk, og veldig pinlig for Norge, sier Hanne Sophie Clausen, talsperson for Støttegruppa for å bevare Y-blokka, til Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet

Carl Nesjar samarbeidet med Pablo Picasso om frisene på Y-blokka og i Barcelona.

Carl Nesjar samarbeidet med Pablo Picasso om frisene på Y-blokka og i Barcelona. Foto: Mimsy Møller

Les også: Rive-kontrakt undertegnet. Nå gjør støttegruppa et siste stunt for å redde Y-blokka (DA+)

Dyr utstilling

Samtidig er selveste Louvre, verdens kanskje mest prestisjetunge museum, godt i gang med planleggingen av en stor utstilling der Picasso og Nesjars utsmykning av Y-blokka inngår som en viktig del.

– Utstillingen skal belyse Picassos dekorative side. Keramikk, scenografi, boliger. Og altså disse arbeidene i naturbetong som han laget sammen med pappa, i fotografier og annen dokumentasjon, sier Gro Nesjar Greve.

Utstillingen var opprinnelig planlagt til oktober i år, men er blitt utsatt til 2021.

– President Macron kuttet i kulturbevilgningen til Louvre, så de må bruke litt mer tid til å sikre finansieringen. Det er en stor og dyr utstilling, med en prislapp rundt 2,5 millioner euro, sier hun.

Les også: – Y-blokka er et arkitektonisk ikon av internasjonal betydning (DA+)

En av to

Utstillingen blir i Musée des Arts Décoratifs, MAD, som er kunst- og industridelen av Louvre, i samarbeid med Musée Picasso i Paris, og med full støtte fra Picasso-familien.

– Det ikke alle har fått med seg, er at Picasso kun laget tre slike utsmykninger i naturbetong. Den ene fins i Barcelona. Frisen på Collegi d'Arquitectes vis-à-vis Barcelonas katedral er en viktig turistattraksjon der. Den andre er Y-blokka i Oslo. Og den tredje er privat. Med andre ord planlegger man nå å ødelegge det ene av kun to naturbetongarbeider som er åpne for publikum. Og den på Y-blokka er mye flottere enn den i Barcelona, sier Gry Nesjar Greve.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

«Fake news»?

Konservatorene i Paris er ikke de eneste som er sjokkert over at den norske stat planlegger å rive Y-blokka. Gro Nesjar Greve samarbeider med den franske filmskaperen Thierry Kozak, som jobber med en dokumentarfilm om samarbeidet mellom Carl Nesjar og Pablo Picasso. Da han fikk høre nyheten om at Y-blokka skulle rives, kontaktet han franske medier for å skape blest om saken der.

– Problemet i Frankrike er at media tror det er fake news. Thierry kontaktet France Inter, det franske motstykket til NRK, og de trodde ikke på ham. Det sier litt om hvor absurd ideen med å ødelegge en ekte Picasso altså virker i Frankrike. Som om man skulle lagt et Munch-maleri på bakken og kjørt over det med bil. Pappa klarte å få Picasso med på dette prosjektet. De skjenket den norske stat en gave, som del av sosialiseringsånden de trodde på. Så går det femti år, og så vil den norske stat ødelegge hele gaven. De begår et stort mistak, sier Nesjar Greve.

Mer fra Dagsavisen