Kultur

Dramatiserer syrisk fengsel på film

Hun sperret tre syriske flyktninger inne i en kjeller i Oslo så de skulle fortelle sine historier. Nå konkurrerer filmen om nordisk dokumentarpris.

TROMSØ (Dagsavisen): – Jeg ville dokumentere hvordan de politiske fangene forteller sine historier til hverandre, ikke til media, sier Dalia al-Kury, opprinnelig jordansk filmskaper som bor og jobber i Norge.

Denne uka starter filmfestivalen i Göteborg, Nordens største filmfestival. Her er Dalia al-Kurys film «Psychology of Wounds» nominert til Nordic Dragon Award for beste dokumentar, som eneste norskproduserte dokumentarfilm i konkurransen.

– Jeg er veldig stolt over å få representere Norge og norsk dokumentarfilm i Göteborg. Det norske dokumentarmiljøet har tatt imot meg med åpne armer. Det er jeg glad og takknemlig for, sier al-Kury.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tre frivillige flyktninger

«Privacy of Wounds» hadde offisiell Norgespremiere under Filmfestivalen i Tromsø sist uke, og er tatt ut for visning på Oslos internasjonale dokumentarfilmfestival Human (25. februar-3. mars). Før jul var filmen eneste norske deltaker på den prestisjetunge dokumentarfestivalen IDFA i Nederland. al-Kury er utdannet dokumentarist fra University of London, og har bak seg flere dokumentarfilmer om arabisk kultur og samfunnsliv.

Sommeren 2016 samlet hun tre frivillige flyktninger i Oslo. Alle tre hadde vært fengslet og torturert under Assad-regimet. De ble lukket inne i en kjeller i Oslo, hvor al-Kury filmet dem gjennom tre dager.

– Jeg ville gjenskape følelsen av å være innesperret i et fengsel. Ett av målene var å skjønne hvordan de politiske fangene håndterer traumer. Vi hadde psykolog og lege tilgjengelig, de kunne forlate kjelleren når som helst, understreker al-Kury.

– Jeg hadde ikke lyst til å sitte og intervjue dem. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle spørre. Det handler også om respekt for de intense opplevelsene de har vært gjennom. Jeg ville la fortellingene utfolde seg i sitt eget tempo, sier al-Kury.

Flyktning forteller: – Viktig at våre historier blir hørt

Far fra Syria

– Jeg er palestiner fra Jordan. Syria er nabolandet vårt, og faren min kommer fra Syria, forklarer Dalia al-Kury om bakgrunnen for filmen.

– Mange utenfra forstår ikke Syria-konflikten, og hvorfor folk i Syria er villige til å ofre altfor friheten, sier al-Kury.

– De syriske fengslene er en nøkkel til å forstå konflikten i Syria, slik jeg ser det. Gjennom flere tiår har tusenvis av folk blitt fengslet vilkårlig og torturert. Mange har familiemedlemmer som har sittet fengslet i årevis. Det har skapt sinne og sorg i flere generasjoner. Det var derfor folk tok til gatene for å protestere mot Assad i 2011, sier al-Kury.

– Nå er mange blitt følelsesløse overfor Syria-konflikten. Man setter opp en mental beskyttelsesvegg for å verge seg mot lidelsene til det syriske folket. Filmskaperens utfordring er å fortelle historien på nye, innovative måter for å trenge gjennom vernet som folk omgir seg med, sier al-Kury.

– Denne filmen er en enkel, menneskelig måte å fortelle historien på.

Les også: Anne leder jakten på det store samiske dramaet

Mer fra Dagsavisen