Kultur

Ranes fra Undergrunn til storfilm

Jon Ranes (16) har havnet i en knipe. Rapgruppa hans skal spille på Bylarm. Spørsmålet er om det kræsjer med premieren på en av årets store norske filmer.

Bilde 1 av 4

ÅMÅL (Dagsavisen): I en trang togkupé sitter Jon Ranes (16) og venter. Han trommer med fingrene på bordplaten.

– Kan noen finne en død flue som vi kan legge i vinduskarmen?, roper filmregissør Hans Petter Moland.

– We’re waiting for the bug! roper innspillingslederen til det flerspråklige filmteamet.

Det pent vedlikeholdte, lett nedslitte 1940-tallstoget står stille på en nedlagt jernbanelinje utenfor Åmål. Vi er på en av de siste innspillingsdagene av «Ut og stjæle hester», filmatiseringen av Per Pettersons internasjonale suksessbok. Det er en av norsk films store prosjekter for 2019, med internasjonalt salg og Stellan Skarsgård i hovedrollen. Den forventes å ha premiere på filmfestivalen i Berlin, slik Hans Petter Molands foregående filmer har hatt.

Her er Jon Ranes i gruppa Undergrunn: Se bildene fra Bylarm 2019

Lovende rapgruppe

Skarsgård spiller filmens hovedperson Trond på nåtidsplanet. Den bærende rollen som den unge Trond spilles av Jon Ranes, 16 år, fra Oslo øst, som gjør sin første større rolle som skuespiller. I høst har han også stått på scenen i den lovende rap-gruppa Undergrunn, blant de første artistene som ble tatt ut til å spille på Bylarm 2019.

Nå ligger det an til en travel februar for Jon Ranes: Først filmfestivalen i Berlin, 7. til 17. februar. Bylarm er i dagene 28. februar – 2. mars, og kinopremieren for «Ut og stjæle hester» er den 8. mars, med forventet førpremiere noe tidligere.

– Jeg er litt spent på om det blir kollisjon med Bylarm og filmpremiere, da vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre, sier Ranes.

Klar for Bylarm: Jon Ranes (i midten), med rapgruppa Undergrunn. FOTO:,MERKEVARE/MAJOR

Klar for Bylarm: Jon Ranes (i midten), med rapgruppa Undergrunn. FOTO: MERKEVARE/MAJOR

Les også: Hun levde blant Afrikas store katter, ble drept av mennesker (DA+)

Flere døde fluer

På settet har innspillingsassistenter nå kommet løpende med hendene fulle av døde fluer. Det beste eksemplaret blir plukket ut og lagt på kupebordet, slik at Jon Ranes kan plukke på den mens han ser mutt ut av vinduet. En stor gravemaskin begynner forsiktig å rokke i togvogna, så det virker som at toget går. Scenen er ved romanens klimaks, en togtur til Sverige med Trond og moren, med den fraværende faren som spøker i bakgrunnen.

– Jeg ble jo kastet inn i dette ut av intet, sier Jon Ranes.

– Jeg møtte opp på en audition, uten å ha spesielt stor interesse for skuespill. Selv om faren min er skuespiller, har jeg tenkt at det kanskje ikke var noe for meg, innrømmer Ranes, sønn av skuespiller Terje Ranes.

– Så ble jeg bedt tilbake på en audition til, og fikk rollen.

Vi møter ham inne i det gamle stasjonsbygget etter at scenen er ferdig, sammen med Tobias Santelmann, som nettopp er ankommet settet. Santelmann spiller faren i filmen, og er full av lovord om sin unge kollega.

– Jon har en imponerende tilstedeværelse. Det er ingen lett rolle han har. Jeg skjønner at de valgte ham. Det føles som han har jobbet med film i årevis allerede, sier Tobias Santelmann.

– Usikker

– Var du nervøs da filminnspillingen startet?

– Ja, veldig! svarer Ranes.

– Det skjulte du godt, kommenterer Santelmann.

– Jeg var jo usikker på om jeg var bra nok, og hvordan en regissør kunne være sikker på det etter en halvtimes audition.

Men hva er greia med de døde fluene?

– Det viser til en scene tidligere i filmen, hvor jeg og faren min er på hytta, og jeg er glad for å få være sammen med ham, bare jeg og han. Under innspillingen kom det mygg og fluer og satte seg på meg. Jeg sa fra om det til kameramannen, så vi kunne bruke det i filmen. Nå etterpå er jeg på tur med den kjipe mora mi, og har det mye verre. Den døde flua blir et symbol på hvor kjipt jeg har det, forklarer Ranes.

Som i virkeligheten har hatt det topp på settet, forteller han:

– Det har vært utrolig gøy. Stemningen har vært så bra. Jeg lurer på om jeg bare må slutte skuespillerkarrieren her, det kan ikke bli så mye bedre, smiler Ranes.

Les også: Familien betraktet jula som en lysfest (DA+)

Undergrunn

I så fall kan han falle tilbake på rap-karrieren: Ranes er en del av den fremadstormende Oslo-gruppa Undergrunn. Kameratgjengen fra Oslo begynte å lage rap-låter sammen for et års tid siden, og fikk en undergrunnshit på Soundcloud med «Isbil», med en briljant vri på kjenningsmelodien fra gatene.

De gjorde sin aller første offentlige konsert i september 2018, og ble umiddelbart etter tatt ut til Bylarm 2019.

– Vi gleder oss veldig til Bylarm. Vi skal gjøre alt vi kan for å imponere, sier Jon.

Les også: «No-platforming»: – Et ekstremt tiltak mot ekstremister (DA+)

Penger til studio

Gruppa oppsto etter at Ranes hadde sin filmdebut i dokumentardramaet «Offer eller spion» (2016), der faren spilte hovedpersonen Asbjørn Sunde og Jon spilte sønnen, i filmens rekonstruksjonsscener

– Pengene jeg tjente brukte jeg til studioutstyr. Vennene mine og meg bestemte oss for å lage musikk sammen og legge ut på Soundcloud. Med «Isbil» fikk vi mye respons, så fikk vi etter hvert lagt ut låten på Spotify og ordnet oss manager, forteller Ranes.

I høst ga Undergrunn også ut EP-en «UG Sommer», fire låter fra tidenes varmeste sommer i Oslo. Her handler det om popping av Paracet, knabbing av Tuborg, og rocking av Fendi-klær eller Gucci-beltespenner, for eksempel.

– Vi får jo en del reaksjoner fra foreldrene våre på tekstene. «Dette kan dere ikke synge om», liksom. Men man kan ikke sensurere seg selv fordi andre reagerer, sier Ranes.

– Vi leker med klisjeene: Penger, merkeklær, piller – det er sånt som alle rapper om. Så kommer vi som er 15-16-år, og gjør vår ironiske vri. Det er jo humor. Men det er ikke sikkert alle vil skjønne det med en gang, sier Ranes.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

De andre i Undergrunn går under navnene Lil Fretex, Mar$tein, Plaza og Puz, mens Jon Ranes er Loverboy:

– Folk jeg kjenner begynte å kalle meg Johnny Loverboy. Jeg vet ikke hvorfor, det er vel fordi jeg er en koselig type, da. Så forkortet jeg det til Loverboy i gruppa, forklarer Ranes.

Hva blir det framover – rap eller skuespill?

– Du blir Norges Will Smith! stråler Tobias Santelmann.

– Vi får se hvordan det går. Jeg går på musikklinja på Edvard Munch videregående. Interessen for musikk har jeg hatt hele livet. Jeg kjører begge deler så lenge jeg kan.

Mer fra Dagsavisen