Kultur

Beklager etter publisering av rasisme-saken

Leder for Antirasistisk senter beklager overfor Aksel Braanen Sterri etter omdiskutert debattartikkel, men står ved hovedinnholdet.

– Teksten var svært personrettet med en klar personlig brodd mot Sterri. Den tilla ham bestemte motiver. Det var det ikke grunnlag for. Det burde jeg fanget opp før publisering, og det beklager jeg, sier Rune Berglund Steen, leder for Antirasistisk senter, til Dagsavisen.

Bråket rundt Store norske leksikons oppslagsartikkel om rasisme fortsetter. Nå beklager Antirasistisk senter deler av kritikken de publiserte fra idehistoriker og forfatter Dag Herbjørnsrud denne uka, mot tidlige redaktør i Store norske leksikon Aksel Braanen Sterri.

«Etter at artikkelen ble publisert, har Sterri opplevd å få anklager om rasisme slengt etter seg. Det har Sterri selvsagt ikke fortjent. Slike anklager tar jeg tydelig avstand fra», skriver Steen i beklagelsen, publisert både på Antirasistisk senter og på Steens Facebook-profil.

Les også: - Bagatelliserer Hitler og åpner for rasetenkning 

Debatten har gått høyt etter at Antirasistisk senter onsdag publiserte  den omfattende gjennomgangen av Store norskes rasisme-artikkel fra Dag Herbjørnsrud. Her kritiserte han daværende Store norske-redaktør Aksel Braanen Sterri for å ha gjort flere endringer i den opprinnelige artikkelteksten om rasisme, som Herbjørnsrud hevder utvanner rasismebegrepet og åpner for rasetenkning. I sin omfattede artikkel skrev Herbjørnsrud blant annet at Aksel Braanen Sterri «er kjent for å argumentere for abort av fostre med Downs syndrom», hevder at endringene Sterri foretok som redaktør var «et hittil ubeskrevet ideologisk kupp», og skriver: «Som vi skal se inngår de kalkulerte endringene av Store norske leksikons rasismedefinisjon i en større ideologisk kamp».

Statsviter og filosofistipendiat Aksel Braanen Sterri. Foto: NTB Scanpix

«Tilnærmingen og tonen i teksten var for personlig. Den rommer også påstander om Sterris motiver av en type man burde være langt mer varsom med», skriver Steen, og konkluderer at deler av artikkelen burde vært utbedret før publisering. «Først og fremst vil jeg derfor beklage overfor Sterri at jeg ikke gjorde min jobb bedre her», fastslår Steen i sin beklagelse.

– Et «skjult ideologisk kupp» er noe man kan spekulere i, men ikke konkludere med. Jeg burde vært mer kritisk, sier Steen til Dagsavisen.

Les også: Uredelig fra Herbjørnsrud - Store norske svarer

– Samtidig er det helt klart at prosessen rundt Store norske leksikons «rasisme»-artikkel ikke har vært ryddig. Det har debatten og medieoppslagene bekreftet. Men debatten har blitt dreid i retning formen og stilen på artikkelen. Resultatet, at Store Norske bytter ut sin rasisme-artikkel, og den viktige debatten rundt leksikonets rolle kunne vært oppnådd med en mer nøktern stil, sier Steen.

Både Aksel Braanen Sterri og Store norske leksikons sjefredaktør Erik Bolstad har konkludert at endringene i artikkelen var utenfor mandatet til en leksikonredaktør, og burde vært gjort av en fagmedarbeider. Samtidig har de kalt Herbjørnsruds kritikk for tendensiøs, urimelig og vrangvillig.

Les også: Forfatteren reagerer på rasisme-endringer

Store norske-artikkelen om rasisme var opprinnelig skrevet av Torgeir Skorgen, førsteamanuensis i tysk litteratur og kulturhistorie. I Dagsavisen kritiserte han endringene som Sterri hadde gjort, og at han ikke var blitt informert.

– Uten å konsultere meg har Sterri endret rasisme-artikkelen og svekket mine formuleringer, sa Skorgen til Dagsavisen.

Sterri ble oppført som medforfatter på artikkelen i 2016, to år etter at endringene ble foretatt. Skorgen hevder han ikke ble informert om medforfatterskapet.

Kjetil Rolness. Sosiolog, artist og skribent. På Grims Grenka hotel.

Kjetil Rolness. Foto: Mimsy Møller

Sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness kalte artikkelen for «en konspirasjonsteori i ren tapning», og uttalte til Dagsavisen:

– For å forsvare sin berettigelse på statsbudsjettet må Antirasistisk senter hele tiden finne eksempler på norsk rasisme, selv om rasisme er svært lite utbredt i det norske samfunnet. I letingen må de være kreative inntil det absurde, som her.

Les også: Leksikon-kritikken er en konspirasjonsteori, mener Kjetil Rolness

Flytter artikkelen

Nå skal artikkelen flyttes fra Antirastisk senter og publiseres av nettavisen Utrop, melder Dag Herbjørnsrud.

- Jeg fikk idag tidlig tilbud om å publisere artikkelen hos Utrop og takket ja til det. Jeg fant det ikke riktig at artikkelen skulle ligge publisert hos Antirasistisk senter, som er en organisasjon, ikke en publikasjon. De er ikke tilknyttet redaktørplakaten og er ikke vant til å følge vanlige publisistiske prinsipper når de kommer under press, kommenterer Herbjørnsrud.

- Jeg tilbød artikkelen først til Antirasistisk senter fordi jeg er spaltist hos dem, understreker han.

- Tar du kritikk for at teksten din er for personrettet?

- Overhodet ikke, sier Herbjørnsrud, som torsdag møtte Sterri til debatt i NRK P2s Dagsnytt18.

Reagerer mot Store norske leksikons «Rasisme»-artikkel: Dag Herbjørnsrud, idéhistoriker og forfatter

Dag Herbjørnsrud. Foto: Mimsy Møller

- Ingen av medieoppslagene eller innleggene i debatten har motbevist min hovedtese i artikkelen. Store norske leksikon forteller selv at de vil erstatte rasisme-artikkelen, sier Herbjørnsrud.

- Vi kan ikke fjerne referansene til denne teksten fra våre sider, der det har kommet flere debattinnlegg om saken. Vi vi la det ligge en lenke til Herbjørnsruds tekst, sier Rune Berglund Steen.

Mer fra Dagsavisen