Kultur

Rolness: – Antirasistisk senter må hele tiden finne eksempler på norsk rasisme

Samfunnsdebattant og sosiolog Kjetil Rolness går hardt ut mot Store norske-kritiker og Antirasistisk senter i rasisme-debatten. Antirasistisk senter mener på sin side at Rolness prøver å score billige poenger.

«Trodde du Storhaug og Human Rights Service tenker konspiratorisk? Her er en konspirasjonsteori i ren tapning», skriver sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness om Dag Herbjørnsruds kritikk av Store norske leksikon, i en skarp Facebook-post.

Idehistoriker og forfatter Dag Herbjørnsrud gikk denne uka ut med hard kritikk av Store norske leksikons oppslagsartikkel om rasisme. I en omfattende gjennomgang kritiserer Herbjørnsrud spesielt endringer gjort av daværende leksikonredaktør Aksel Braanen Sterri. «Bagatelliserer Hitler-rasisme» og «utvanner rasismebegrepet» er noen av karakteristikkene som Herbjørnsrud bruker om Store norske-artikkelen, skrev Dagsavisen torsdag.

– Kritikken fra Dag Herbjørnsrud er tendensiøs og vrangvillig, uttalte Aksel Braanen Sterri til Dagsavisen. Han er statsviter og stipendiat i filosofi ved Universitetet i Oslo, og var redaktør i Store norske leksikon fra 2013 til 2015.

«Jeg tror ikke noe åndsfriskt menneske spontant vil reagere særlig på Store Norske Leksikons artikkel om "rasisme". Men det gjør mistankens gale sporhund, Herbjørnsrud. Han kan avsløre at artikkelen har vært utsatt for en rekke "kalkulerte endringer", gjort som ledd i "en større ideologisk kamp" », kommenterer Rolness i sin Facebook-oppdatering.

Herbjørnsruds artikkel ble publisert på nettsidene til Antirasistisk senter onsdag.

Rolness påpeker at mens støtten til Human Rights Service kan bli kuttet, har Antirasistisk senter fått økt statstilskuddet med 2.9 millioner, til fem millioner årlig. «Hva går pengene til? Blant annet til å betale Dag Herbjørnsrud for å skrive uendelige lange og ufrivillig komiske artikler der han gjør funn i sin egen hjerne», skriver Rolness.

– For å forsvare sin berettigelse på statsbudsjettet må Antirasistisk senter hele tiden finne eksempler på norsk rasisme, selv om rasisme er svært lite utbredt i det norske samfunnet. I letingen må de være kreative inntil det absurde, som her, sier Rolness til Dagsavisen.

– Dette er ingen konspirasjon. Tesen vi har publisert er at en enkeltperson har endret en leksikonartikkel i subjektiv retning. Store norske innrømmer også at prosessen rundt denne artikkelen ikke har vært ryddig. Rolness prøver å score billige poenger ved å bruke store ord, i kjent stil, kommenterer daglig leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter.

Mer fra Dagsavisen