Kultur

Nå kan du se filmen om de norske black metal-drapene

I dag vises «Lords Of Chaos» for første gang i Norge. Metalprodusent Pytten Hundvin, som var i studio med både Varg Vikernes og Mayhem, synes filmen er realistisk.

– Jeg kjente disse guttene gjennom alt vi gjorde i studio. Filmen handler om det som skjedde utenfor studioveggene. Det var deres verden, ikke min. Som alle andre reagerte jeg med forferdelse da jeg fikk høre om drapet. Jeg er mot all vold, forteller Pytten Hundvin, produsent og sentral figur i historien om norsk black metal.

Torsdag kveld snakket han om spillefilmen «Lords Of Chaos» på et arrangement i regi av Bergen Internasjonale Filmfestival, hvor filmen vises i Norge for første gang.

Filmen er laget av den svenske Hollywood-regissøren Jonas Åkerlund, og forteller historien om drapene og kirkebrannene i det norske black metal-miljøet tidlig på 90-tallet. Varg Vikernes og Øyvind Aarseth spilte begge i bandet Mayhem. Sommeren 1993, etter innspillingen av Mayhem-albumet «De Mysteriis Dom Sathaniis», dro Varg Vikernes hjem til Aarseth på Tøyen, og drepte Aarseth med en rekke knivstikk mens Aarseth prøvde å flykte. Vikernes ble senere dømt for drap og tre tilfeller av kirkebranner. Hendelsene gjorde norsk black metal berømt og beryktet verden over.

Saken fortsetter under bildet. 

Fra spillefilmen "Lords of Chaos", om kirkebranner og mord i norsk black metal

Fra spillefilmen «Lords Of Chaos», om kirkebranner og mord i norsk black metal. Foto: Bergen Internasjonale Filmfestival

Cohen spiller Vikernes

Filmen tar for seg historien til bandet Mayhem, mordet på Aarseth, kirkebrannene og rovdrapet på en homofil mann, som skjedde i tilknytning til black metal-miljøet. Den er en svensk-britisk produksjon med amerikanske skuespillerne i hovedrollene. Rory Culkin spiller Øyvind Aarseth, mens Emory Cohen spiller Varg Vikernes. Pytten Hundvin har sett filmen før første offisielle Norgesvisning:

– Filmen er ... jeg vet ikke om jeg kan si realistisk, men den gir noenlunde troverdige beskrivelser av disse menneskene, slik jeg husker dem, sier Pytten Hundvin.

– De som er mer følelsesmessig involvert enn meg, kan sikkert reagere annerledes. Filmen viser temmelig brutal vold.

Studio gjenskapt

Hundvin, egentlig fornavn Eirik, var produsent for både Mayhems «De Mysteriis Dom Sathaniis», soloalbumene til Varg Vikernes under artistnavnet Burzum, og en rekke andre klassiske norske black metal-album fra 90-tallet. Innspillingene foregikk i studioet i Grieghallen. Varg Vikernes kommer fra Bergen, mens Øyvind Aarseth og sentrale deler av det norske black metal-miljøet var basert i Oslo, i tilknytning til Aarseths platebutikk Helvete i Gamlebyen, som også figurerer i filmen. Også innspillingene i Grieghallen er gjenskapt i filmen.

– Musikken vi lagde har hatt enormt stor betydning. Det kommer fortsatt folk fra hele verden og vil se studioet i Grieghallen der vi spilte inn. Musikken har truffet dypt i mange mennesker, konstaterer Pytten Hundvin.

«Et karakterdrap»

Flere av de involverte i Mayhem har tatt avstand fra filmprosjektet. Varg Vikernes har kritisert filmen og boka på sin blogg. «Jeg ser filmen som et karakterdrap», kommenterte Vikernes til Dagbladet tidligere i år. Også Mayhem-bassist Jørn Stubberud har rast mot filmplanene overfor Dagbladet.

– Jeg skjønner jo at de som var involvert, er skeptiske til filmen. Det var en svært emosjonell reise for dem. Og det er alltid tøft å se sitt eget liv på et stort lerret, uttaler Jonas Åkerlund til Bergens Tidende, og sier at han ønsket å være tilstede ved Norgespremieren, men er opptatt med filminnspilling.

Saken fortsetter under bildet. 

"Lords of Chaos"-regissør Jonas Åkerlund

«Lords of Chaos»-regissør Jonas Åkerlund. FOTO: BIFF

Deler av «Lords Of Chaos» er spilt inn på location i Bergen og Oslo, inkludert på Tøyen der Aarseth ble drept. Filmen ble vist for første gang under Sundance-festivalen i USA i januar, der den fikk flere gode kritikker.

Filmen tar utgangspunkt i dokumentarboka «Lords Of Chaos: The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground» (1998), skrevet av norske Didrik Søderlind og amerikanske Michael Moynihan. De internasjonale filmrettighetene ble tidlig kjøpt opp, men det har tatt mange år og flere forsøk før filmen ble en realitet. Didrik Søderlind har ikke vært involvert i filmprosjektet til Åkerlind. «Verken jeg eller Michael Moynihan er involvert. Rettighetene til å lage film av boka ble kjøpt for mange år siden. Filmprosjektet har strandet mange ganger.

«Jeg hadde egentlig sluttet å tro at det skulle skje, men nå ser det jo ut til å bli noe av», uttalte Didrik Søderlind til Human Etisk Forbunds avis Fri Tanke i 2016.

Han understreket at målet med boka var å undersøke ideologien som lå til grunn for det tidlige norske black metal-miljøet og de ekstreme handlingene unge menn i black metal-miljøet utførte.

«Vi ønsket å finne ut var hvordan et miljø av unge gutter kunne bli så ekstremt at de begynte å brenne kirker, dyrke ondskap og drepe hverandre», uttalte Søderlind til Fri Tanke.

Søderlind er rådgiver i Human-Etisk Forbund og ønsker ikke å uttale seg om filmen eller boka utover intervjuet i Fri Tanke.
Filmen har ennå ikke fått norsk distribusjon. Norske 4 1/2 har vært medprodusenter på filmen. Den vises gjennom helgen og på tirsdag under Bergen Internasjonale Filmfestival.

Les også: Blod, død og kaos. Slik er historien om landets første black metal-band.

Mer fra Dagsavisen