Kultur

Vil ha metoo på statsbudsjettet

Ropene fra metoo-kampanjen lyder ikke lenger like høyt. Desto viktigere er det at arbeidet mot trakassering i kulturlivet fortsetter, mener Balansekunst-prosjektet, som nå søker om støtte.

Balansekunst-prosjektet, som består av 65 kunst- og kulturorganisasjoner, virksomheter og aktører i Kultur-Norge, har akkurat nå inne en åpen søknad til kulturminister Trine Skei Grande (V) og hennes departement om drøyt to millioner kroner. De håper de blir tilgodesett på neste statsbudsjett, som regjeringen legger fram mandag 8. oktober.

Les også: Teater-Norge markerer #metoo-kampanjen

– Krysser fingre

– Pengene skal gå til konkrete tiltak for likestilling og mangfold, og mot seksuell trakassering, sier styreleder i Balansekunst, Guro Kleveland.

Hun forteller at Balansekunst nylig hadde «et godt møte» med Grande, uten at det kom konkrete løfter om støtte fra statsråden. Men nå har de fått e-post fra departementet der det står at Balansekunst blir «vurdert» for støtte på neste års statsbudsjett.

– Vi har søkt om rundt 2 millioner kroner for 2019. Vi krysser fingre, sier Kleveland til Dagsavisen.

– Vi søkte i fjor også. I desember fikk vi avslag på søknad om støtte fra den forrige kulturministeren, Linda Hofstad Helleland (H).

– Vi ble overrasket og skuffet over avslaget fra kulturministeren, særlig fordi det var midt i den nye metoo-bølgen og «alle» snakket om viktigheten av å jobbe mot seksuell trakassering. Nå håper vi på kulturminister Trine Skei Grande, sier Kleveland.

– Vi tror det er mer politisk vilje nå til å satse på likestilling og mangfold i kulturlivet, tror Kleveland.

Saken fortsetter under bildet.

Guro Kleveland er styreleder i Balansekunst og ny daglig leder for Foreningen Ballade.

Guro Kleveland er styreleder i Balansekunst og ny daglig leder for Foreningen Ballade. Foto: Lars Opstad/Kulturtanken

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Før metoo

5. oktober er det akkurat et år siden The New York Times publiserte avsløringen om at den mektige filmprodusenten Harvey Weinstein i en årrekke hadde betalt erstatning til kvinner som beskyldte ham for seksuell trakassering. Skandalen satte i gang en global bølge av avsløringer, ikke minst etter at skuespilleren Alyssa Milano 10 dager senere brukte «metoo»-emneknaggen på Twitter første gang. Mange nye historier og varsler kom fram som følge av metoo, ikke minst i det politiske livet i Norge. Men avsløringene kom også i mediebransjen, kultur- og næringslivet i mange land, som i Sverige, som nå har rettssak mot den svenske kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Men Balansekunst-prosjektets arbeid mot metoo startet lenge før metoo. Først i musikkbransjen i 2009, siden i kulturlivet ellers.

– Vi startet med å jobbe for likestilling, siden utvidet vi det til mangfold. Å kjempe mot seksuell trakassering var en del av arbeidet for likestilling, men etter metoo fikk vi i stand ytterligere tiltak. I januar startet vi opp en egen rådgivningstelefon for folk i kulturlivet som har opplevd eller vært vitne til seksuell trakassering eller maktmisbruk, sier Kleveland.

Kommentar: Et fall og en folkebevegelse

Sa nei

Hun og Balansekunst mener at selv om ropene fra metoo-kampanjen ikke lenger er så høye, så vil de jobbe «for at stemmene ikke skal stilne». Da er det desto viktigere at man jobber konkret videre med tiltak som kan motvirke trakassering og undertrykkende strukturer og holdninger, mener de. Balansekunst satser på kurs, kartlegging, bevisstgjøring, mentorordninger, rekruttering og politisk påvirkningsarbeid. Arbeidet har hittil basert seg på frivillighet, men har også vært finansiert av medlemsavgifter og offentlig støtte til enkeltprosjekter. Like før jul i fjor, midt i den nye metoo-bølgen, søkte Balansekunst om støtte fra Kulturdepartementet, den gangen om fem millioner over tre år. Det sa altså daværende kulturminister Linda Hofstad Helleland nei til.

Et håp

I mellomtiden har Linda Hofstad Helleland blitt likestillingsminister, mens Trine Skei Grande har overtatt hennes jobb. Under Arendalsuka i sommer var Balansekunst i paneldebatt med kulturminister Grande, som da ga signaler om at hun var opptatt av likestilling i kulturlivet. Balansekunst ba om et møte, og sendte søknaden etterpå.

– Nå håper vi på et politisk gjennomslag, sier Kleveland til Dagsavisen.

Les også: Trump har utløst ny metoo-storm: #WhyIDidntReport. «Hei, Donald Trump. Nå må du for faen lytte!»

Mer fra Dagsavisen