Kultur

Streikedrama på tredje uka

Flere store norske TV-dramaproduksjoner har gått i stå. Frontene er harde i konflikten mellom filmarbeidere og produsenter.

Bilde 1 av 2

– Nå streiker vi på 18. dagen. Situasjonen virker fastlåst.

Dette sier Sverre Pedersen, leder i Norsk Filmforbund. Siden 1. september har det vært streik blant Norsk Filmforbunds medlemmer som jobber på TV-dramaproduksjoner, etter at meklingen mellom filmforbundet og arbeidsgiverorganisasjonen Virke endte med brudd.

I går ble streiken trappet opp. Da ble de 14 medlemmene som jobber på storproduksjonen «Wisting» tatt ut i streik, og innspillingen stoppet. «Wisting» er en av Norges største dramaproduksjoner noensinne, med et budsjett på 110 millioner kroner, og internasjonal medfinansiering. Krimserien er basert på Jørn Lier Horsts bøker, med Sven Nordin i hovedrollen. Serien skal sendes på Viaplay.

Til sammen er 63 filmarbeidere nå tatt ut i streik på TV-produksjoner. Innspillingen av sesong 2 av «Heimebane» er stoppet opp på grunn av streiken. Det er også innspillingen av den nye NRK-serien «Twin».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Minstelønn

Norsk Filmforbund er film- og TV-bransjens største fagforening, med 1200 medlemmer som omfatter både regissører, fotografer, manusforfattere og annen stab på norske film- og tv-produksjoner. Filmforbundet har varslet at inntil 150 medlemmer på TV-området kan bli tatt ut i streik.

– Vi har kommet med tre løsningsforslag, alle er avvist av vår forhandlingsmotpart Virke. Vi opplever ikke at motparten viser vilje til å finne løsninger, mener Pedersen.

Filmforbundet og Virke kom ikke til enighet på området TV-drama, der kravet var minstelønn som tilsvarer tariffbasert minstelønn på spillefilm-området.

Flere fagforbund har uttrykt støtte til streiken, blant andre Norsk Journalistlag, Norsk Skuespillerforbund og Musikernes Fellesorganisasjon. Mens produsentsiden har reagert på kravene. Produsent Aage Aaberge, bransjeveteran som har stått bak en rekke norske storfilmer og er medprodusent for «Twin», har uttalt til bransjebladet Kampanje at kravene om likelønn mellom TV-drama og film vil føre til at lønnsnivået i norsk TV-drama løper løpsk.

Filmarbeiderne har vist til at gjennomsnittslønn for deres medlemmer på TV-området ligger godt under en norsk gjennomsnittslønn.

– Dramabransjen er inne i en god utvikling. Vi har bygd en sterk relasjon til det norske TV-publikummet, og norsk TV-drama vekker stor internasjonal oppmerksomhet. Forutsetningen for å videreutvikle og styrke posisjonen til norsk TV-drama er kontinuitet og kompetansebygging. Isteden forlater folk bransjen i snitt etter 10 år på grunn av dårlig økonomi og manglende jobb-forutsigbarhet. Arbeidsgiver og arbeidstaker-side burde ha felles interesser her og burde jobbe sammen for å løfte norsk TV-drama, sier Pedersen.

Forbundslederen varsler at streiken kam bli utvidet.

– Vi trappet opp med «Wisting» mandag. Vi jobber med ett hovedmål videre, det er å komme i reelle forhandlinger for å finne en løsning. Men vi er også avhengige av å komme med et løsningsforslag som våre medlemmer vil godta i en uravstemning. Ellers er vi tilbake i streik, sier Pedersen.

– Ingen ønsker å være i streik. Men vi utelukker ikke å trappe opp, og vi har et streikefond som gjør at vi kan holde på til vi finner en løsning, understreker forbundslederen, som tirsdag satt i møter med streikeledelsen.

Les også: «Heimebane» rammes av streik

– Ikke gjennom media

Virke, som organiserer 120 uavhengige produksjonsselskaper i Virke Produsentforeningen, understreker at de ikke ønsker å føre forhandlinger i en arbeidskonflikt gjennom media.

– Hovedorganisasjonen Virke respekterer spillereglene i norsk arbeidsliv. En av reglene er muligheten arbeidstakerorganisasjoner har til å gå til streik. En annen spilleregel er at det som eventuelt foregår av dialog og forhandlinger ikke bør kommenteres i media, uttaler forhandlingsleder Trond Teisberg.

– Streiken Norsk Filmforbund har tatt ut mot dramaprodusentene må finne sin løsning gjennom reell forhandlingsvilje. Vi kan ikke kommentere streikens løpende utvikling, men heller konsentrere oss om å finne løsninger, understreker Teisberg.

Les også: Borteseier for Torp, men Carew imponerer ikke

TV-kanalene: Optimistisk på utsiden

Både NRK og Viaplay tror konflikten vil løses uten at det fører til utsettelse for stor­satsinger.

– Vi har løpende vurdering av hvordan streiken kan påvirke vår publisering, og det er mulig vi må gjøre endringer i forhold til vår opprinnelige plan.  Men slike justeringer er ganske normalt når det gjelder produksjon av store serier, så det er ikke noe vi har vanskeligheter med å håndtere slik det er nå, kommenterer dramasjef i NRK Ivar Køhn.

Også Viaplay-serien «Seizure» er rammet av streiken.

– Både «Wisting» og «Seizure» har vi store forventninger til, på Viaplay og TV3. Det er selvsagt kjedelig når en streik rammer produksjoner vi gleder oss til å vise fram, men samtidig skal ingen av seriene på skjermen før i 2019. Vi står optimistiske på utsiden av denne konflikten med god tro på at partene kan bli enige, uten at det påvirker våre sendeplaner, kommenterer Fredrik Olimb, pressesjef i Viaplay.

Nyeste fra Dagsavisen.no: