Kultur

– Vi må aldri glemme

– Det mest forstyrrende var å se ham som et menneske, sier Anders Danielsen Lie om å ikle seg rollen som Anders Behring Breivik i Paul Greengrass’ «22 July». Opptakene av politiavhørene var blant skuespillerens hjelpemidler.

VENEZIA (Dagsavisen): – Det var ikke noe enkelt valg å takke ja til denne rollen. Man havner i en situasjon der man blir nødt til å stille noen moralske spørsmål. Er det riktig å alltid velge sympatiske rollefigurer i stedet for å utforske mørkere sider av menneskelig atferd? Karrieren min var overhodet ikke noe jeg tenkte på, sier Anders Danielsen Lie til Dagsavisen.

Mens den offisielle pressevisningen av Paul Greengrass’ mye omtalte «22 July» gikk av stabelen under filmfestivalen i Venezia i forkant av onsdagens verdenspremiere, møtte Dagsavisen den norske skuespilleren som takket ja til den minst takknemlige rollen noen kan tenke seg. Sammen med de øvrige skuespillerne og Greengrass selv, snakker Anders Danielsen Lie – kjent fra TV-seriene «Mammon» og «Nobel», og Joachim Triers filmer «Reprise» og «Oslo 31. august» – for første gang om rollen som Anders Behring Breivik. I motsetning til Erik Poppe med «Utøya 22. juli», valgte Greengrass i sin film å fremstille Anders Behring Breivik. Å påta seg rollen var både en påkjenning og en potensiell risiko rent karrieremessig. Anders Danielsen Lie forteller at før han takket endelig ja, drøftet han oppgaven med familie og nære venner.

HER kan du se traileren til «22 July»

– Motivasjonen for å ta på meg oppgaven er at filmen er viktig – denne historien må fortelles og nå ut til så mange som mulig. Vi må aldri glemme dem som døde og ble skadet, og vi må påminnes om årsakene til at de ble angrepet. 22. juli er en av de mest politisk motiverte terroraksjonene i nyere tid, utført av en høyreekstrem med mange meningsfeller rundt omkring i verden.

Saken fortsetter under bildet. 

Anders Danielsen Lie (fra venstre) på plass under den offisielle fotoseansen på filmfestivalen i Venezia, sammen med Jonas Strand Gravli, Seda Witt, Åsne Seierstad, Maria Bock og regissør Paul Greengrass da «22 July» ble presentert i festivalens konkurranseprogram. FOTO: ALBERTO PIZZOLI/AFP/NTB SCANPIX

Anders Danielsen Lie (f.v.) på plass under filmfestivalen i Venezia. Her er han sammen med Jonas Strand Gravli, Seda Witt, Åsne Seierstad, Maria Bock og regissør Paul Greengrass. Foto: Alberto Pizzoli/NTB Scanpix

Les også: Utøya 22. juli overrasker. Topper kinobesøket. Sylvi Listhaug kan ha hjulpet filmen fram.

Gruet seg

Mange nordmenn har gruet seg til Paul Greengrass’ «22 July», som er basert på Åsne Seierstads skildringer i boken «En av oss: En fortelling om Norge». En Netflix-produsert, engelskspråklig film fra regissøren av Jason Bourne-serien har fått varsellampene til å blinke. Frykten for at Norges åpne sår skulle bli utgangspunktet for en sjangerfilm i Hollywoods språkdrakt har vært berettiget, og da traileren ble sluppet i forkant av premieren lot ikke reaksjonene vente på seg. Samtidig har Greengrass håndtert lignende historisk materiale tidligere, i «Bloody Sunday» (2002) og «United 93» (2006), preget av dyp respekt for hendelsene og ofrenes etterlatte. De fleste vil nok puste lettet ut nå også. «22 July» er verken spekulativ eller svulstig, men snarere en møysommelig gjenfortelling av hendelser vi aldri kan eller burde glemme. Fortellingen fremstår nødvendigvis mer forenklet enn Åsne Seierstads granskende bok, men bærer like fullt preg av journalistisk etterrettelighet.

Nettopp etterretteligheten krevde omfattende forberedelser, forteller Anders Danielsen Lie.

– Jeg begynte prosessen med å lese psykiatriske rapporter og transkriberinger av rettssaken. Det var imidlertid de over sytti timene med politiavhør som viste seg å være mest verdifull research. På et tidspunkt var det også aktuelt å besøke Breivik i fengselet, men han avslo tilbudet, forteller Anders Danielsen Lie, som også presiserer at det ikke var praktisk mulig å se gjennom alle de sytti timene med opptak.

Saken fortsetter under bildet.

Scene fra «22 July». Foto: NETFLIX/VENICE INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Scene fra «22 July». Her vises brødrene Biljar og Torje Hanssen, spilt av Jonas Strand Gravli og Isak Bagli. Foto: Netflix/Venice International Film Festival 

Filmen konkurrerer nå om den høythengende Gulløven i Venezia, og Lie er gjennom deltakelsen i filmen automatisk nominert til skuespillerpris. Selv mener han det mest forstyrrende ved arbeidet med rollen var å se Breivik som et menneske.

– Det er umulig å forstå hvordan en slik person tenker, og på et tidspunkt blir man nødt til å slutte å stille seg disse spørsmålene og i stedet fokusere på hvordan han fremstår. Det er ikke min oppgave å forklare for publikum hva som foregår inne i hodet til Breivik – jeg er ingen tankeleser – men i stedet studere ham i så mange ulike situasjoner som mulig og gestalte uttrykkene hans.

Les også: «Jeg håper vi i årene som kommer kan bruke mye mer tid på å diskutere det hatet som lå bak 22. juli» (DA+)

Skepsis

En allmenn skepsis til at en internasjonal regissør med kommersiell storkapital i ryggen skulle filme historien om 22. juli, har vært knyttet til prosjektet helt siden det ble kjent at Paul Greengrass planla å filmatisere Seierstads bok. Filmen har mottatt offentlig støtte fra Norsk filminstitutt på over 17 millioner kroner gjennom insentivordningen, men har underveis skapt reaksjoner blant etterlatte. Og engasjerte nordmenn har organisert underskriftskampanjer mot en film de mener blir laget altfor tidlig. Skepsisen har i stor grad dreiet seg om en frykt for å mytologisere Breivik.

– Jeg har aldri sett en person gjøre vanlige ting og likevel føle meg kvalm. Et eksempel på noe slikt i filmen, er scenen der Breivik blir servert pizza med dipp og drikker cola på politistasjonen. Det er et dypt forstyrrende syn, fordi det ikke er et monster som sitter foran oss. I så måte bidrar filmen til å avmytologisere Breivik, mener Lie.

– Han fremstår relativt normal i de fleste situasjoner. Breivik har patologiske trekk, han er emosjonelt fullstendig distansert fra det grusomme i det han har gjort, men det er ingenting bemerkelsesverdig ved oppførselen hans under en samtale rundt et bord. Det mest forstyrrende med arbeidet var egentlig å se at han var vanlig, et menneske. Jeg tror vi alle foretrekker å tenke at han er et monster, at vi omformer ham til å bli noe annet fordi det er så ubehagelig å tenke på at et menneske er i stand til å gjøre noe slikt, sier han, og legger til:

– Jeg endte opp med å tenke at «radikalisering» er stikkordet. Gjennom radikalisering kan helt vanlige mennesker ende opp med å begå fryktelige handlinger. Politisk eller ideologisk radikalisering handler om å finne mening og et samhold, og jeg tror man er nødt til å forske mer på hvordan slike prosesser fungerer.

Mer fra Dagsavisen