Kultur

Nå vil mange se «Utøya 22. juli»

«Utøya 22. juli» overrasker ved å toppe kinobesøkslista. Sylvi Listhaug kan ha hjulpet filmen fram.

– Jeg trenger å se denne filmen. Og det tror jeg gjelder enda flere nå enn da den hadde premiere, sier Steinar Winther Christensen til Dagsavisen.

Han er på vei inn i kinosalens mørke for å se «Utøya 22. juli» på en av gårsdagens formiddagsforestillinger på Saga.

Det er en av ikke mindre enn 15 visninger av filmen i hovedstaden samme dag.

Dagsavisens anmelder trillet sekser: «Utøya 22. juli»: Til ungdommen

Stort besøk

I Stavanger, Drammen, Moss og på resten av landets kinoer er situasjonen den samme: Snart to uker etter premieren vises «Utøya 22. juli» fremdeles flere ganger daglig, for et stort, faktisk økende publikum.

– 135.498 har sett den så langt, det er et veldig bra tall. Filmen ligger på topp i Oslo nå. «Utøya 22. juli» har det vi i bransjen kaller «lange bein», det vil si at interessen holder lenge. Vi har satt den stort opp i påsken også, siden vi regner med at mange har anledning til å se den da, sier Christin Berg, programdirektør i Nordisk Film Kino, tidligere Oslo Kino.

Steinar Winther Christensen mener Sylvi Listhaug-saken har gjort det enda viktigere å se «Utøya 22. juli».

Steinar Winther Christensen mener Sylvi Listhaug-saken har gjort det enda viktigere å se «Utøya 22. juli». Foto. Mimsy Møller

Aktuell av Listhaug

Og ifølge publikummer Steinar Winther Christensen har Utøya-filmen altså rukket å bli enda mer aktuell på de snart to ukene som har gått siden premieren 9. mars:

– Listhaugsaken foranlediger at flest mulig går og ser hva terror dreier seg om. Vi kan ikke glemme kreftene som står bak. Det er det dessverre enkelte som ikke vil forstå. Det er et alvorlig budskap i filmen. Vi må ikke glemme. Jeg er meget forbauset over at ikke et bestemt parti i tilstrekkelig grad ser at dette først og fremst var et angrep på Arbeiderpartiet og dets ungdom, sier han, med tydelig adresse Fremskrittspartiet.

Følg Dagsavisen nye filmer på Facebook!

Behov for å snakke

Programdirektør Christin Berg tror også at flere blir nysgjerrige på filmen av at Sylvi Listhaug igjen gjorde terror til en del av i nyhetsbildet.

– Alle filmer hjelpes av at folk snakker om tematikken. «Utøya 22. juli» er dessuten en sånn type film som «snakkes opp», som man anbefaler andre å se etter å ha sett den selv. Folk føler sterkt behov for å snakke om den etter at de har sett den. Man blir så opprørt og engasjert. Da blir de som ikke ennå har sett den nysgjerrige, de vil bli del av fellesskapet og diskusjonen. Så jeg er ikke overrasket over at filmen går godt. Vi trodde nok mange kom til å ville vegre seg fra å se den, men også at den var godt og respektfullt laget, og at mottakelsen kom til å bli god.

Les også: – Utøya-overlevende gråter over blomsterstøtten til Listhaug

Christin Berg er programdirektør i Nordisk Film Kino.

Christin Berg er programdirektør i Nordisk Film Kino. Foto. Fredrik Bjerknes

Bekymret ungdom

Publikum er aldersblandet, sier Christin Berg.

– Vi har sett mye ungdom. Særlig formiddagsvisningene i helgene blir fulle, og første kveldsvisning. Mange ønsker nok å se den mens det er dagslys, sier hun.

Samtidig melder NRK om at Hjelpetelefonen til Mental Helse har fått flere henvendelser daglig både ungdom som har sett filmen, og fra pårørende. Daglig leder i Mental Helse, Aslaug Timland Dale, sier at hun dessuten tror situasjonen rundt Sylvi Listhaug har fått flere til å ta kontakt.

– Mange av dem som ringer sier de har en bekymring for hva som kan eskalere av mørke krefter der ute. Når Listhaug viser fram et kontor fullt av blomster i sosiale medier er det mange som tolker at det fortsatt er krefter der ute som hyller det som skjedde 22. juli, sier hun til NRK.

Nyeste fra Dagsavisen.no: