Kultur

Demonstrerer mot filmkutt

Norsk filmbransjen raser: I morgen skal bransjen samles foran Stortinget for å protestere mot det uventede kuttet i filmmidlene.

– Vi har kastet oss rundt på kort varsel. Det var lett å mobilisere. Engasjementet er stort, sier Monica Boracco, leder i Dramatikerforbundet.

Sammen med en rekke organisasjoner i norsk filmbransje har hun nå innkalt til protest mot kuttet til filmstøtten i forslaget til revidert statsbudsjett. Både kunstnere, arbeidstakere og arbeidsgivere innen film, TV og spill skal delta i markeringen utenfor utenfor Stortinget fredag.

Les også: – Helt uforståelig filmkutt

Sinne

Dagsavisen møtte i går initiativtagerne sammen med representantene for en rekke filmbransje-organisasjoner. Alle har reagert med sinne og vantro etter at det sist uke ble klart at Stortingsflertallet vil kutte 16 millioner i overføringene til Norsk filmfond, midler som går til utvikling og produksjon av norske filmer, tv-serier og spill gjennom Norsk Filminstitutt. En rekke aktører i norsk filmbransje har reagert gjennom innlegg, kronikker og intervjuer i uken som er gått.

– Dette er en bransje som gjør det bra, vi eksporterer og henter inn privat kapital, akkurat som regjeringens kulturpolitikk legger opp til. Når de nå ikke legger opp til vekst, og deretter kutter i allerede stramme budsjetter, strider det mot kulturpolitikken regjeringen selv har lagt opp til, mener Even Stormyhr, daglig leder i Norsk Filmforbund.

Kuttet kom overaskende også på KrF og Venstre: Geir Jørgen Bekkevold (KrF) forklarte Dagsavisen sist uke at han ikke var klar over kuttet i filmfondet før budsjettavtalen lå klar.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Arbeidsuhell»

«Et arbeidsuhell» skrev Venstre-leder Trine Skei Grande på sin Facebook-side.

– Det er sjokkerende at en ansvarlig politiker kan forklare dette som «et arbeidsuhell». Er det sånn de arbeider med et statsbudsjett? Det oppleves provoserende at et «arbeidsuhell» kan gå så hardt ut over en allerede underfinansiert bransje, sier Marianne Kleven, leder i forbundet Norske filmregissører.

I dag torsdag skal revidert statsbudsjett behandles i Stortingets finanskomite, og mandag skal det opp i Stortinget.

– Både KrF og Venstre skyver ansvaret fra seg. Det viktigste med denne demonstrasjonen er å ansvarliggjøre politikerne som står bak dette kuttet. Skal de virkelig vedta «et arbeidsuhell» på mandag? Vi vil invitere dem til dialog, sier Torbjørn Urfjell, direktør i Virke Produsentforeningen.

– Dette er fortvilende for oss som ansatte. Vi kan vanskelig se hvor vi skal kunne kutte og samtidig oppfylle de kulturpolitiske målene på filmfeltet, om bredde og kvalitet. 16 millioner tilsvarer for eksempel hele Nye Veier-ordningen for talenter i norsk film, påpeker Jakob Berg, hovedtillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag Filminstitusjoner.

Les også: Oppgitt over budsjettkameratenes filmkutt

Dette er filmkuttet

Onsdag sist uke la regjeringen fram revidert statsbudsjett.

Kuttet i budsjettposten til Norsk filmfond på 16 millioner kroner vakte umiddelbart sterke reaksjoner.

«Uforståelig. Oppsiktsvekkende at V og KrF har gått med på dette», uttalte Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen til Dagsavisen.

« Takk for meldinger og innspill om filmstøtte. Dette er et arbeidsuhell som vi skal gjøre alt vi kan for å rette opp ved neste korsvei» skrev Venstre-leder Trine Skei Grande på sin Facebook-side fredag.

Norske Dramatikeres Forbund, Norske Filmregissører, Norsk filmforbund, Virke Produsentforeningen og Norsk Skuespillerforbund  skrev denne uka et felles brev til stortingspolitikerne.

Her påpekes det at  det samlede kuttet utgjør 20 millioner kroner, siden det også kuttes fire millioner i posten for EUs filmprogram Kreativt Europa.

Sammenslutningen av norske Filmfestivaler kom med en felles uttalelse denne uka der filmkuttet ble karaktertisert som «løftebrudd».

De sju filmkonsulentene ved Norsk Filminstitutt rykket tirsdag ut med en kronikk i Dagens Næringsliv der de kaller kuttforslaget «et grovt og uansvarlig feilskjær».

Bransjeorganisasjonene har invitert til markering foran Stortinget fredag kl 13.

Mer fra Dagsavisen