Annonse
Vegard Stenberg Eriksen (t.v.) Gjermund Stenberg Eriksen jubler etter å ha mottatt Emmy-prisen for beste drama - "Mammon 2".

Oppgitt over budsjettkameratenes filmkutt

Med onsdagens budsjettforlik førte også et kutt i Filmfondet på 16 millioner kroner.

Annonse
Kultur

De fire borgerlige partiene fortalte onsdag stolt om hver sine seire i budsjettforliket. Men under radaren gikk et solid jafs i Filmfondet.

16 millioner kroner kuttes etter budsjettforliket, og det skal ha overrasket bransjen.

– Dette kom helt uventet, forteller Monica Boracco, leder av Dramatikerforbundet til bransjenettstedet Rushprint.no.

Hva har bransjene gjort for å fortjene denne ørefiken, spør leder for Virke Produsentforeningen, Torbjørn Urfjell i en uttalelse fra foreningen.

Han utdyper i uttalelsen konkret hva kuttet betyr:

Én færre "Kongens nei"

"Budsjettforslaget til regjeringen festa nivået for norsk markedsorientert film til én færre Kongens nei, Askeladden i Dovregubbens hall eller Skjelvet årlig mot det publikum fikk fram til 2016. Etter forliket må det kuttes ytterligere en slik film eventuelt kutte alle filmfestivaler, over halvparten av spillutviklinga eller toppfinansiering av fire dramaserier."

Arbeidsplasser

Leder i Norsk filmforbund, Sverre Pedersen, påpeker overfor bransjenettstedet at norsk spillefilm og TV-drama er mer i vinden enn noensinne. Men dette kuttet vil ramme arbeidsplasser og produktene bransjen jobber med.

– Dette er «gaven» forlikskameratene i H, FrP, KrF og V gir film- og tv-bransjen etter «Mammon 2s» Emmy-seier, sier han.

Dagsavisen har forsøkt å innhente en kommentar fra KrF, men de ønsket ikke å uttale seg. Venstre har foreløpig ikke besvart Dagsavisens henvendelse.

Annonse