Kultur

Blir handelsreisende

Den ene debuterer som regissør, den andre på teaterscenen. Begge på National. Heldigvis har både Trond Espen Seim og Atle Antonsen sansen for gruppearbeid. Og stor tro på Laila Goody som mor.

– Hvis ikke Laila Goody hadde sagt ja, hadde det ikke blitt noe av dette her, sier Trond Espen Seim til Dagsavisen.

– Hun var øverst på lista, i en ekstremt viktig rolle. En skuespiller fra aller øverste hylle. Du kan godt se «En handelsreisendes død» som et stykke om en dame, en mor, som er livredd for å være alene. To timer senere er hun likevel blitt det.

20. januar har «En handelsreisendes død» premiere på Nationaltheatret. Arthur Millers stykke er en moderne klassiker. spilt utallige ganger verden over siden urpremieren i 1949. Det handler om et ektepar med to voksne sønner. Mannen er handelsreisende, men ikke spesielt vellykket. Økonomien skranter. Eldstesønnen Biff, farens favoritt, er fremdeles ikke blitt til noe, selv om han var god i idrett på videregående. Yngstesønnen irriterer seg over at faren favoriserer storebroren. Samtidig prøver mor å holde familien samlet. Som stykkets tittel røper, går det ikke så godt.

God kjemi

Hovedpersonen, den omreisende handelsmannen Willy Loman, skal spilles av Atle Antonsen. Også han håndplukket til rollen av Trond Espen Seim.

– Jeg gleder meg til å prøve meg som regissør. Er klar for ukjent farvann. Da jeg leste stykket om igjen, tenkte jeg intuitivt på Atle og Laila. Det er en kjemi der, mellom dem. Det er viktig at ekteskapet er bra i utgangspunktet. At de er kjærlige med hverandre. Den kjemien har de to, sier Seim.

Han har spilt teater i over tjue år, hatt store roller i flere dramaserier, og spilt inn en rekke filmer, inkludert de om Gunnar Staalesens Varg Veum. Men altså ikke regissert før.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Første tragedie

Atle Antonsen er heller intet ubeskrevet blad. Riktig nok debuterte han på operascenen i rollen som fuglefangeren i Mozarts opera «Tryllefløyten» for to år siden. Men også det var i en komedie, som han allerede var mest kjent for, på scene, film og TV.

– Komedie er seriøse greier det, altså. Tilnærmingen min er like seriøs samme hva jeg skal gjøre. Også når jeg skal skape liv i den mest fjasete komikken. Men når det er sagt, er det selvsagt en kjempeutfordring for meg å prøve meg i en ekte tragedie. Willy Loman er en drømmerolle for meg. Jeg kunne ikke bedt om mer om jeg har lyst å fortsette å utvikle meg, sier han til Dagsavisen.

Gruppearbeid

Begge drar fram ensemblet. I tillegg til Antonsen og Goody har Jan Sælid, Olav Waastad, Espen Alknes, Tone Mostraum og Anders Mordal større og mindre roller i stykket.

– En drømmegjeng, nøye satt sammen. Dette er sju mennesker jeg gleder meg til å tilbringe åtte uker sammen med. Det kan man ikke si om alle, sier Seim.

– Det føles veldig trygt å være omgitt av så gode medspillere. Folk spør ofte om man blir nervøs av å spille mot gode folk. Men det er faktisk omvendt. Nervøsiteten kommer når man spiller mot folk som ikke er så gode. Så jeg går til verket med skrekkblandet fryd, sier Antonsen.

– Dette blir gruppearbeid. Åtte uker i bevegelse før vi lander på vår versjon, sier Seim.

– Jeg er veldig glad i lagarbeid. Heller det enn å jobbe alene, sier Antonsen.

Våren på National

«Engler i Amerika» av Tony Kushner: Regi ved Marit Moum Aune. Spilt av Terje Strømdahl, Nils Golberg Mulvik, Hanne Skille Reitan, Bartek Kaminski, Madou Bah, Hermann Sabado, Trine Wiggen og Ågot Sendstad. To deler, premiere 10. mars.

«Gratulerer» av og med Else Kåss Furuseth. Regi ved Arvid Ones. Urpremiere Amfiscenen 12. januar.

«Personer, steder og ting» av Duncan Macmillan. Regi ved Gísli Örn Gardarsson. Spilt av Ine Jansen, Anneke von der Lippe, Per Egil Aske, Erland Bakker, Mattis Herman Nyquist, Selome Emnetu, Bernhard Arnø og Anne Krigsvoll, med flere. Norgespremiere på Amfiscenen 10. februar.

«Tarjei» av Helga Flatland. Dramatisering og regi ved Tyra Tønnessen. Spilt av John Emil Jørgensrud, Kjersti Tveterås, Liv Bernhoft Osa, Nils Johnson, Tone Danielsen, med flere. Urpremiere 17. mars på Amfiscenen.

«Begjær under almene» av Eugene O'Neill. Regi ved Victoria Meirik. Spilt av Øystein Røger, Jon Øigarden, Erland Bakker, Emil Johnsen og Marian S. Ottesen. Premiere 5. mai på Amfiscenen.

«UFO-bygda» av Øystein Stene og Torshovgruppa. Regi ved Øystein Stene. Spilt av Janne Heltberg, Sigurd Myhre, Håkon Ramstad og Herman Bernhoft. Urpremiere 26. januar på Torshovteatret

«Aniara» av Harry Martinson. Regi ved Tatu Hämälainen. Spilt av Janne Heltberg, Sigurd Myhre, Håkon Ramstad og Herman Bernhoft. Premiere 14. april på Torshovteatret

Nyeste fra Dagsavisen.no: