Kultur

Stopper bok av plagiat-kritiker

Inntil Bergens Tidende-anmelderen ble tatt for avskrift, jobbet hun med bok om god litteraturkritikk.

– Vi har besluttet at vi ikke vil utgi boka, sier Kari Marstein, redaktør for skjønnlitteratur i Gyldendal Forlag.

I januar skulle Bergens Tidendes litteraturanmelder Silje Stavrum Norevik utgi intervjuboken «Kritikerne», som Norevik har presentert under arbeidstittelen «Jakten på den gode litteraturkritikken». Men fredag i forrige uke ble det avslørt at Norevik hadde plagiert en rekke andre kritikere i sine anmeldelser, deriblant Dagsavisen. Bergens Tidende meldte at de hadde avdekket fem tilfeller av avskrift i Noreviks anmeldelser fra 2017, og sa dermed opp kontrakten med Norevik, som var frilansanmelder. Nå har også Gyldendal Forlag sagt opp sin kontrakt med Norevik.

– Dette er en lei sak. Utover det vil jeg ikke kommentere, sier Kari Marstein.

Norevik har beklaget at hun har brukt passasjer fra andres tekster uten å kreditere, i en tekst publisert i Bergens Tidende og på Noreviks Facebook-profil.

Kunstnerstipend

Boka skulle inneholde ti omfattende intervjuer med ledende norske kritikere. Ingunn Økland (Aftenposten), Cathrine Krøger (Dagbladet) og Bernhard Ellefsen (Morgenbladet) er noen av dem som har stilt opp til intervju for boka, ifølge Noreviks egne oppdateringer i sosiale medier. Norevik skrev kontrakt med Gyldendal i januar 2017 med planlagt utgivelse januar 2018.

Avsløringene av plagiat kan få konsekvenser også for stipendene Norevik har fått tildelt.

I mars ble Norevik tildelt ettårig arbeidsstipend som kritiker fra Statens Kunstnerstipend. Stipendet er på 246.272 kroner. Ved tildeling av stipend skal det legges vekt på «kunstnerisk aktivitet og kvalitet», heter det i forskriftene, og videre at arbeidsstipendet skal gi mottakeren «anledning til å videreutvikle sitt kunstneriske virke og til å kunne ha kunstnerisk aktivitet som sin hovedbeskjeftigelse». Regelverket er det samme for kunstnere og for kritikere. Kunstnere som mottar arbeidsstipend må sende inn årlig rapport med redegjørelse for bruken. «Vi vil gjennomgå Norevik Stavrums rapport når den er mottatt for å kontrollere at stipendet er brukt i henhold til forutsetningene for tildelingen», skriver seksjonsleder Richard Smith i Norsk kulturråd.

Kritiker Silje Stavrum Noreviks beklagelse, publisert i BT og på Facebook.

Kritiker Silje Stavrum Noreviks beklagelse, publisert i BT og på Facebook.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Debutantstipend

Silje Stavrum Norevik er en profilert kritiker i norsk litteraturmiljø. Hun har blant annet sittet i Kritikerlagets nominasjonsjury til Ungdommens Kritikerpris 2017, ledet panelsamtalen om kritikk på Kulturrådets årskonferanse 2016. Hun deltok på årets Kapittel-festivalen i Stavanger. Både for 2015 og 2016 fikk Silje Stavrum Norevik kritikerstipend på 200.000 kroner fra stiftelsen Fritt Ord. I 2016 fikk Norum også debutantstipend fra Norsk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening på 54.000 kroner, i forbindelse med bokprosjektet om litteraturkritikk.

«Stipendmottakere må rapportere årlig til Det faglitterære fond inntil prosjektet er avsluttet. Om det av ulike grunner ikke blir noen bokutgivelse, kan stipendmottaker søke om å få stipendet godgjort på bakgrunn av nedlagt arbeid eller ettergitt på grunn av for eksempel sykdom», skriver Marit Ausland, stipendleder i NFFO.

Forstår forlaget

«Jeg forstår alvorligheten av det jeg har gjort, og beklager», skriver Silje Stavrum Norevik i e-post til Dagsavisen.

«Jeg er lei for, men har samtidig forståelse for at Gyldendal ikke ønsker å utgi intervjuboken på grunn av mine feiltrinn i Bergens Tidende. I arbeidet med boken har jeg intervjuet ti dyktige kritikere om deres syn på norsk litteraturkritikk. Stipendene har gått kun til bokprosjektet. Det er selvsagt leit for alle parter at prosjektet på nåværende tidspunkt stoppes».

Nyeste fra Dagsavisen.no: