Kultur

Fransk skivinter

Frankrike har mer enn 350 skisteder og 3.391 heiser – og de høyest beliggende skisportsstedene i Europa. Nå ønsker skikjørerne seg flere aktiviteter utenfor løypene også.

Bilde 1 av 7

Østerrike har i alle år vært nordmenns favorittdestinasjon på ski i Alpene.

– Men nå ser vi at interessen for å stå på ski i Frankrike øker, også blant nordmenn, sier Sissel Nilsen, som representeres Frankrikes Turistkontor i Norge.

Ifølge Nilsen er det de erfarne skikjørerne som søker seg til Frankrike.

– Det er de som først og fremst er ute etter god skikjøring, og ikke mest after ski, som kommer hit, poengterer hun.

Franske skiferier har også de siste årene blitt lettere tilgjengelig for oss nordboere.

– Vi nordmenn elsker å dra på langweekend på ski, noe som er ganske uvanlig i Frankrike. Der drar man bort i én uke. Men nå har forståelsen for langweekendkonseptet også vokst i Frankrike, så nå er det for eksempel mye lettere å finne hotellovernatting i kortere perioder, forteller hun.

45 av skistedene har også fått merket Familie Plus, som viser at de er spesielt godt tilrettelagt for barn. Et av dem er Alpe d’ Huez, som også er veldig snø- og solsikkert.

Høyt og variert

– Frankrike byr på veldig variert skikjøring av høy klasse, påpeker den skielskende og frankofile mat- og reisebloggeren Elizabeth Lingjærde, som står bak gullimunn.com, og er bidragsyter på bortebest.no.

Hun har reist jevnlig til Alpene i mange år.

– De har alt, fra små, koselige landsbyer med franske chaleter, til store, velsmurte turistmaskiner, både med tradisjonell og moderne karakter, forteller hun.

Generelt framhever Schanche Lingjærde den gode maten og den herlige stemningen på den franske varianten av after ski, som andre gode grunner for å velge Frankrike for en skitur.

– Østerrike er billigere, men her er stemningen litt mer ompa og øl. I Frankrike er det litt mer sofistikert, med champagne, gåselever og elektronika. I Sveits blir du flådd, og alle går rundt i veldig stive og snobbete merkeklær, mener Lingjærde.

Sjarmerende skisted

Selv er hun blitt veldig glad i det lille stedet La Clusaz i Aravisfjellene. Den ligger bare en times kjøring fra flyplassen i Genève, som har norsk direkteforbindelse om vinteren. Til mange av de andre skistedene er det mellom to og tre timers transfertid.

– La Clusaz er en ukjent, liten, koselig perle som byr på noe av den beste frikjøringen i landet, med variert terreng – fra skog til høye topper. Dessuten er det billigere her enn på mange av de andre stedene, med menypriser fra rundt 25 euro og heiskort til 35 euro, forteller hun.

Snobbestedet

Men er du minst like opptatt av stil, som av skikjøring, er det Val d´Isere du skal reise til.

– Det er et fem stjerners sted, som er både snøsikkert, snobbete og lekkert, sier Lingjærde.

Skulle naturen svikte, finner du også Europas største fabrikk for kunstsnø her. Stedet er også i ferd med å gjennomgå en skikkelig ansiktsløftning. Store deler av landsbyen, som ble bygget på 1980-tallet er blitt revet, og nå bygges det nytt i samråd med lokale arkitekter for over 200 millioner euro.

– Ellers er Chamonix stedet for alle som er seriøst opptatt av god skikjøring. Det er ikke stedet jeg ville anbefalt nybegynnere, men for dem som vil utfordres, er Chamonix Alpenes beste lekeplass. Egentlig er det fire separate skiområder, hver med sin unike, og ekstreme, profil. Dalen har dessuten en autentisk landsby. Her ligger også Ecole Ski Francais Chamonix, som klekker ut de dyktige franske skiguidene. Jeg vil på det sterkeste anbefale å leie guide for frikjøring i alpene én gang i livet, tipser Lingjærde.

Høyt og snøsikkert

En annen fordel med de franske skistedene, er at mange ligger høyt, og derfor regnes som veldig snøsikre.

– I fjor kom snøen veldig sent mange steder i Alpene, men den lå til langt ut i mai mange steder, forteller … France Montagnes, som er markedsorganisasjonen for de franske fjelldestinasjonene.

Fine temperaturer, lyse dager og ikke minst rimeligere priser i vårsesongen trekker også mange skikjørere.

Val Thorens er et av de skistedene i Frankrike som er best besøkt av nordmenn. Kanskje ikke så rart – stedet er tre ganger blitt kåret til Europas beste ski resort. Stedet har også fått en mer sofistikert fasade de siste årene, og er en del av Les 3 Vallées, Verdens største sammenhengende skikjøringsområde, med mer enn 60 mil (!) med løyper. Det er også Europas høyest beliggende, og derfor veldig snøsikkert. Skistedet får også en ny ti-persons-gondol i år.

– Val Thorens og Chamonix er de skistedene der våre norske kunder liker seg best, forteller David Svensson, som er markedsansvarlig i skituroperatøren Langley Travel.

Han forteller at interessen for Frankrike er økende, og noe av det som selger best i forkant av denne vinteren.

– Reis i begynnelsen av januar. Da er prisene lavest, tipser han.

Hos STS Alpereiser er det Østerrike og Italia som øker mest, mens etterspørselen til Frankrike er mer konstant.

– Det er også betydelig dyrere å bo på bra hoteller i Frankrike, enn i Østerrike. Men det finnes billige leiligheter, påpeker direktør Peter Johnson.

Selskapet får for øvrig i år et helt nytt, italiensk skisted på menyen, hyggelige Canazei i Dolomittene, der de også åpner et eget hotell.

Randonee i skuddet

En annen trend er at skisportsstedene i større og større grad også tilbyr andre aktiviteter enn bare løypekjøring. Aktørene forteller at randoneeturer og frikjøring med guide blir mer og mer populært, og det organiserte tilbudet utvides stadig, spesielt i La Clusaz og La Plagne.

– Folk vil også i økende grad ha aktiviteter utenom skibakken. Vi tilbyr blant annet isdykking i innsjøene, racerkjøring på is, lange ziplines, kjelkebakker, spa og yoga, forteller Nathalie Grosse, som er markedsansvarlig for Val Thorens.

Trenden er de samme på mange av de andre vintersportsstedene.

I Val Thorens har også laget et stort nett med snøvandrestier i høyfjellet, for dem som liker seg best uten ski på beina, eller vil ha et avbrekk. Her kan du også snøjogge, en trend som er på rask vei oppover i Europa. Stedet er for øvrig også kjent for sitt gode partyliv.

Nyeste fra Dagsavisen.no: