Kultur

Jerntronespillets episke landemerker

Har du allerede abstinenser? Besøk noen av Game of Thrones´ mest emblematiske innspillingssteder. Mange av dem er verdt turen, også om du ikke er GoT-fan.

Bilde 1 av 9

1. Dragonstone, Nord-Spania

Det stedet som virkelig har fått det til å rykke i reisefoten hos seerne i sesong sju, er selvsagt spektakulære Dragonstone, Daenerys Targaryens eventyraktige slott. Og selv om slottet er blitt til inne i serieskapernes datamaskiner, og du må stirre langt etter flygende drager, er den lange flotte murveien i sikksakk, der Jon Snow og Daenerys Targaryen møtes flere ganger, helt ekte. Murveien forbinder den bitte lille øya Gaztelugatxe, «Slottsklippen», med fastlandet i Biscayabukta like utenfor Bilbao. Vi gjetter på at det vil bli tatt mange romantiske selfies her i året som kommer! Men på toppen av de 241 trappetrinnene er det dessverre ingen eventyrborg – men til gjengjeld en liten, pittoresk kirke, San Juan de Gazteluggatxe.

Stranden med de steile, stripete klippeformasjonene nedenfor Dragonstone er et annet sted som også pirrer mange seere. Men egentlig er det en blanding av flere strender. Scenene ble filmet blant annet i Muriola, også det like ved Bilbao, og Itzurun i Zumaia, litt nærmere grensen til Frankrike. I Nord-Spania finner du også det spisse, vulkanaktige fjellet Castildetierra i Bardenas Reales, som var tilholdsstedet til dothraki-nomadene.

Et annet sted som nå tiltrekker GOT-fans i hopetall, er Dragonpit, det flotte ruinamfiet der møtet mellom alle Westeros´ herskere holdt sted. Det ligger i virkeligheten i nærheten av Sevilla, og er restene av den romerske byen Italica.

Vil du utforske gatene der Arya Stark lærte mange skumle triks av de ansiktsløse mennene i Bravoos, skal du imidlertid sette kursen mot den hyggelige byen Girona, like ved Barcelona. Valar Morghulis! Den fine byen er også bakgrunn for flere andre byscener.

###

Mange av scenene fra Dragonstone er spilt inn i Nord-Spania. FOTO: HELEN SLOAN/HBO

2. Bak muren, Island

Gå bak muren! Mange av de spektakulære vinterlandskapene fra scenene bak «The Wall» er filmet ulike steder på Island. Og jo, det er absolutt så du nesten begynner å speide etter hvitevandrere på isbreen Vatnajökull eller Svínafellsjökull nær Skaftafell, eller etter nattens voktere i det svarte lavalandskapet rundt Dimmuborgir, som er bakteppet for Castle Rock i serien. Mange andre scener er filmet i det ville landskapet rundt Mývatn i nord.

Et av de andre GOT-stedene på øya som også virkelig er verdt et besøk, er den svarte, lange lavastranden Reynisfjara rett utenfor Vik i Mýrdal, helt sør på øya, omgitt av magiske klipper. Det er her Jon Snow forelsket seg i Ygritte av villfolket. Heiene i nærheten, Höfðabrekkuheiði, er også mye brukt som bakgrunn i serien.

Den svarte lavakløften i nasjonalparken Thingvellir, der islendingene holdt sitt første landsting, er også noe GOT-fans absolutt bør besøke. Her kan du også tydelig observere sprekken mellom de europeiske og amerikanske kontinentalplatene,

###

Reis bak muren, til Island! FOTO: HELEN SLOAN/HBO

3. Det gylne Westeros, Kroatia

I første sesong av «Game of Thrones» ble gamlebyen Mdina på Malta brukt som kulisse for King’s Landing-scenene. Den stemningsfulle byen er meget vel verdt et besøk fortsatt. Fra og med andre sesong tok imidlertid flotte Dubrovnik i Kroatia over rollen. Her er gamlebyen, med sine trange steinsmug. de høye murene og festningsvollene, Mincetatårnet, Pile-porten, Pile-bukta, Bokarfotet og Lovrijenacfortet, noen av stedene GOT-fans flokker til.

Det er også mange andre gjenkjennbare innspillingssteder i nærheten. Tar du en tur ut til den bildeskjønne øya Lokrum, befinner du deg plutselig i de parkaktige omgivelsene til seriebyen Quarth. Og i idylliske Trstino Arboretum, en halvtime nord for Dubrovnik, finner du omgivelsene som utgjør palasshagene i Red Keep. Her er det renessansehager og grotter.

I Split strømmer Got-fansen til Diokletians Palass, og like utenfor byen kan du drømme deg tilbake til fantasibyen Meereen, når du besøker fjellfortet Klis. Og i Sibenik kan du se en flik av Braavos.

Mange scener er også skutt i nasjonalparken Krka, der du kan vandre på flotte stier og bruanlegg midt ute i noen vakre innsjøer. Her er det også mulig å ta en herlig dukkert.

###

Kroatia har opplevd turistboom etter at mye av GoT ble spilt inn her. FOTO: HELEN SLOAN/HBO

Les også: Reiseraketten Kroatia

4. Seriens hjerte, Nord-Irland

Svorne GOT-fans kan heller ikke unngå å sette kursen mot Nord-Irland. Her kan du besøke seriens hovedkvarter, Titanic Studios i Belfast, som er et av Europas største filmstudioer. Her har de blant annet skapt det imponerende tronerommet og Sept of Baelor.

Litt lenger ut på landsbygda finner du County Down, der du blant annet kan besøke stemningsfulle Castle Ward, som er bakgrunn for Winterfell i serien. I nærheten finner du også Mourne Mountains, et av flere steder i Nord-Irland som fungerte som innspillingssteder for dothraki-folket. Området regnes dessuten av Lonely Planet som et av de vakreste hjørnene av Nord-Irland. Det var også dette landskapet som inspirerte CS Lewis til å skrive Narnia! Her ligger også den forheksede skogen Tollymore Forest, der hvitevandrerne ynglet.

I County Antrim kan du spasere nedover den ikoniske kroktre-alleen i Dark Hedges, som er Kingsroad i serien. Egnen er blitt et av de mest populære reisemålene for seriepilegrimer, der du også finner flere andre GOT-innspillingssteder, som Ballintoy Harbour (Iron Islands i serien) og Murlough Bay (veien til Pyke) langs den spektakulære Causeway Coastal Route.

Et annet severdig sted er Downhill Strand i County Londonderry, som figurerer som en del av Dragonstone i serien. Den er i virkeligheten også en flott vandre- og surfestrand på elleve kilometer.

Nå kan du dessuten jakte på ti vakkert utskårne dører, som beskriver øyeblikk inspirert av sesong seks, som henger i puber og restauranter nær innspillingsstedene.

Gå på jakt etter GoT-dører i Nord-Irland. FOTO: VISIT NORTHERN IRELAND

Gå på jakt etter de flotte GoT-dørene i Nord-Irland. FOTO: VISIT NORTHERN IRELAND