Kultur

Gourmet på toppen

Nord-Jylland har havnet litt i skyggen i det kritikerroste, danske restaurantlandskapet. Det ønsker det nye gourmetrestaurant-nettverket Gastro North å gjøre noe med.

Bilde 1 av 7

– Maleriet, ja.

Sjef Morten Nielsen på Mortens Kro i Ålborg smiler skjevt og en anelse utfordrende, og kikker opp den kliss nakne damen som skrever over de lekkert danderte ålesmørrebrødene på det dukkledde bordet i restauranten hans.

– Det heter «Made in Denmark», og er laget av en amerikansk kunstner, Marco Bride, som ville vise fram noen av de mest kjente, danske eksportartiklene. Som Arne Jacobsen i sin ikoniske eggestol, lampedesigner Poul Henningsen – og ikke minst pornoen. Vi var det første landet i verden som innførte frislipp på porno – og for øvrig også til å innsette en kvinnelig prest, sier Nilsen tørt.

Den lille grisen bak lampedesigneren symboliserer landets aller mest svinaktig innbringende eksportartikkel: Grisen.

– Vi er flere griser enn folk i dette landet, fortsetter Nielsen.

Men det er en også en grisete suksess. Dansk grisehold har de siste årene blitt sterkt kritisert for å være fullt av antibiotikaresistente MRSA-bakterier.

Årets restaurant

Men det er ikke svin som ligger på tallerkenen vår nå, men tre deilige gourmetsmørrebrød med sjøkreps, karrikylling og røkt ål. Man er da i Ål-borg! Og ja, den kommer rett fra Limfjorden, som deler Nord-Jylland på tvers, like utenfor døren. Smakene bukter seg gjennom ganen, og gjør at du får lyst på mer. Og enda litt mer.

Det er kanskje ikke så rart. Mortens moderne gourmetkro er både nominert til «Årets beste restaurant» både i kategorien lunsj og for aftensmat, samt for å ha «årets vinkart» i år, av Den danske spiseguide. Ja, også for å ha «årets beste osteutvalg», da.

Barndoms drøm

Og det hos en stayer.

– Jeg har holdt på i 20 år nå, forteller Nielsen, og viser fram menykartet som viser hvordan det hele startet – allerede i barndommen.

– Jeg inviterte naboer og familie på kroaften i mine foreldres dagligstue allerede da jeg var åtte-ti år, forteller han.

Men nå er menykartet en lille smule mer avansert enn «kylling, bagetter og is». Hummersalat, hjemmerøkt laks, piggvar og innbakt dansk oksemørbrad er blant sigunaturrettene.

– Vi lager alt fra tasting-menyer etter sesong til smørrebrød med moderne vri. Smørrebrød er nesten noe av det eneste som er virkelig typisk dansk, sammen med snaps. Man snakker mye om det skandinaviske og nynordiske kjøkkenet, men det har vi for det meste tjuvlånt av noen andre, påpeker kokken.

Musserende samling

Smaksmenyene ligger fra rundt en norsk femhundrelapp for en fireretters, og oppover. Fra mandag til torsdag serveres dessuten hverdagsmenyer til rundt 200 norske kroner. Og tre store lunsjsmørrebrød er en bra investering for 150 danske.

I tillegg kan Nielsen varte opp med en nesten komplett serie med Dom perignons.

– Utenom den fra 1921. Jeg synes de er som levende kunstverk. De fleste er sikkert udrikkelige. Det er mer som å ha en avansert frimerkesamling, humrer kokken, som har fått tatovert sin kjærlighet til Royal Copenhagen oppover armen – og har malerier av oppvaskerne sine på veggen.

Futt i fusjon

Mortens Kro er en av fem matbedrifter som har gått sammen i initiativet Gastro North, for å løfte og sette fokus på den beste nordjyllandske gastronomien.

En av de andre restaurantene i nettverket er Restaurant Fusion, som ligger i et lekkert, moderne utsiktslokale på kaikanten. Her skaper Vinh Quoc Du, som kom som vietnamesisk båtflyktning til landet da han var fire år, innovative crossoversmaker med sin saliggjørende blanding av asiatisk og europeisk kokkekunst, som sake med granskudd og kaviar med wasabikaramell.

– Jeg reiser mye, og tar med meg nye smaker hjem hvert år, forteller sympatiske Du.

Sunt er det også, med mye rått og godt fra havet. Prisnivået er fra 425 danske kroner for en tre retters meny og oppover.

Hotellgourmet

Den tredje Ålborg-restauranten i nettverket er også sannsynligvis byens minste. Restaurant Bühlmann på det legendariske hotellet Scheelsmindes, en av byens nyeste gastronomiske spisesteder. Den særdeles intime restauranten, som kun har sju bord, ligger hovedbygningen på herregården.

Også her er fokuset på lokale og nordjyske råvarer – mange hentet rett fra egen grønnsakshage. Smaksmenyer fra rundt 700 danske kroner.

De andre medlemmene i nettverket må du litt ut av byen for å oppleve. Ruths Hotel i Skagen har akkurat fått ny kokk til gourmetrestauranten sin – 28 år unge Jakob Spolum. Klassikerne på det tradisjonsrike badehotellet vil bestå, lover han.

– Men jeg vil gjerne gjøre noen av dem på min egen måte. Det blir fortsatt dansk- og nordisk inspirert, med en litt mer fransk vri, påpeker kokken, som tidligere har gått i lære på hotellet.

Meget god gastropub

På vei til Skagen bør en sulten matelsker også stoppe på Bryghus-restauranten Vendia Gourmet, i den ellers så forglemmelige byen Hjørring, som også har sitt eget mikrobryggeri og brasserie.

Her byr kjøkkensjef Kristian Rise på seks hjemmelagde øltyper – og et lekent og personlig kjøkken, basert på danske og europeiske råvarer, med vidunderlige smaker og perfekt krønsj. Så lekkert presentert, at det nesten føles vanskelig å spise opp.

– En av grunnene til at vi tok initiativet til Gastro North, er at vi håper å lokke michelintesterne ut til Jylland. Alle disse restaurantene fortjener et besøk, sier Mads Stenstrup, som er kommunikasjonsansvarlig for prosjektet.

Dagsavisen var invitert til Danmark av Visit Ålborg og Gastro North. 

Mer fra Dagsavisen