Kultur

Sognefjordens indrefilet

Sognefjorden er Norges lengste fjord, som det kan ta måneder å utforske. Her er våre 13 favoritter i fjordens innerste deler!

Bilde 1 av 14

1. Gamle Lærdalsøyri

De historiske husene i Gamle Lærdalsøyri slapp heldigvis unna flammens rov under den største bybrannen i Norge etter krigen, i 2014. Det gamle handelsstedet har 170 vernede bygninger, som er mellom 100 og 170 år gamle. De nydelige, små trevillaene i sveitserstil huser nå artige butikker, gallerier og spisesteder. De første turistene her var de engelske lakselordene som kom for å fiske i Lærdalselvi, en av landets beste fiskeelver. Til Lærdal kom også den første norske bilturisten, nederlenderen og bilpioneren Petrus Scheltemer Beduin, som kjørte fra Kristiania til Lærdal i 1901!

2. Borgund stavkirke og Vindhellavegen

Opplev Norges best bevarte stavkirke, fra 1180! Rett bak kirken kan du rusle en tur på stien som går opp til Vindhellavegen, et praktfullt stykke veiingeniørkunst som er en del av den Gamle Kongevegen over Filefjell, som nå i stor grad er restaurert. Absolutt verdt den lille benstrekken, som vil ta deg en halvtimes tid tur-retur.

3. Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet

For å komme deg fra Lærdal til Aurland kan du kjøre en av Norges lengste tunneler på 24,5 kilometer, med spennende lysinstallasjoner midt inni. Men aller flottest er det å ta turistvegen over fjellet, gjennom seterlandskap og frodige daler til snaufjellet, der snøen og brøytekanter på flere meter ligger langt utpå sommeren. Stopp på de flotte utsiktspunktene på Vedahaugene og ikke minst på Stegastein, den spektakulære utsiktsbroen som henger ut over Aurlandsfjorden. Høydeskrekken får også kjørt seg litt når du må passere turistbussene på de vestlandssmale veiene, noen gresstrå unna fjorddypet, på vei opp eller ned...

4. Skobygda Aurland

Ta turen innom Norges siste og eneste skofabrikk, som fortsatt lager den berømte Aurlandsskoen, som ble oppfunnet av Nils G. Tveranger på 1930-tallet. Han skal ha hentet inspirasjon til skoen fra mokasinene fra Iroquois-folket i Amerika. I dag håndproduseres det 3000-4000 par av den eksklusive skoen i året, som ofte har en tiøring som pynt i fronten. Etterpå kan du nyte en lunsj på Marianne Bakeri & Kafe, der det meste eltes for hånd! Prøv pizza med geitepølse eller økologiske rundstykker. Stikk også innom den dyktige glassblåseren Merete Rein. Og så kan du jo ta beina fatt gjennom den idylliske Aurlandsdalen, fra Østerbø til Vassbygdi! En vandrebuss tar deg tilbake utgangspunktet for turen i sesongen.

5. Vikingbyen Njardarheim i Gudvangen

Reis 1000 år tilbake i tid i den nye, store vikinglandsbyen Njardarheimr, «Njords hjem» i Gudvangen, som åpnet i sommer. Her møter du levende vikinger som forteller historier, underholder og lar deg prøve vikingaktiviteter og lager ekte vikingmat. Husene er konstruert på autentisk vis.

6. Ta et fjordcruise

Det er stor aktivitet med både små og store cruiseskip, ferger og båtruter i hele fjorden, spesielt i verdensarvområdet Nærøyfjorden og inn Aurlandsfjorden til Flåm, så det er mye å velge mellom, om du vil ha en tur på fjorden. En helt unik opplevelse får du med det stillegående hybridskipet Vision of the Fjords!

7. Geitosdalen Undredal

Midt i verdensarvlandskapet beiter geitene som produserer melk til Undredal Stølsysteri, som lager noen av Norges aller beste hvite og brune geitoster. Bygda er like skarp og søt som ostene, som selvsagt smaker aller best på bryggekanten her, etter en tur i visningssenteret Eldhuset og kanskje en titt innom den lille, vakre stavkirken fra 1147.

8. Maleriske Balestrand

Det historiske trehotellet Kviknes Hotel er kirsebæret som pynter opp nasjonalromantiske Balestrand, en av Sognefjordens mest tradisjonsrike turistbygder. Derfor åpnet Norsk Reiselivsmuseum nettopp her, i fjor. Du kan også kjenne fruktsmaken av bygda på Ciderhuset, smugtitte på de gamle kråkeslottene og kunstnervillaene, gå på gallerivandring og besøke den spesielle St. Olafs-kirken her.

9. Bokbyen Fjærland

Bokbyen Fjærland byr på fire hyllekilometer med bøker – overalt! Fra gratisbøker på busstoppet til bokfjøs, boknaust og bokkister på ferjekaia. Og ikke minst verdifulle perler i de mange antikvariatene. Nyt dine nygamle bokfunn i den deilige cafeen på nydelige Mundal Hotel, eller som sengelektyre samme sted. Eller ta en tur på bokkafeen Kaffistova. Du kan også besøke Norsk Bremuseum, tegnet av Sverre Fehn, og bli med på guidede turer på Flatbreen. www-bokbyen.no

10. Idylliske Solvorn

Denne hvite, sørvendte bygda er en rolig og litt ukjent perle ved fjorden. Her finner du koselige Eplet Bed & Apple, med utleiesykler, tipi og klatrevegg på kjøkkenet, om budsjettet ikke strekker til mer enn et glass hvitvin på den historiske perlen Walaker Hotel – som også har et meget bra kunstgalleri. Gå fotturer i fjæra, til små strender og kanskje en tur opp på Molden (1116 m.o.h), en av fjordens fineste utsiktstopper, som ikke er vanskelig å bestige. Og ta ferjen over til Urnes Stavkirke.

Les også: Sognefjorens små hotellperler

11. Bretur i Jostedalen

Jostedalen er magisk! Nigardsbreen er en av Norges mest besøkte breer, som velter ned mellom glattskurte fjell, der smeltevannet danner en grønnturkis innsjø. Som du også kan ta båt eller padle over, før du tar på deg stegjern og isøks og border blåisen med kyndige førere. Du kan også gå de tre kilometrene inn til brekanten. Ved veien ligger Breheimsenteret, en arkitektonisk perle med en utstilling om isbreen og Jostedalsrypa. Eller unngå turisthordene, og rusl den lette, timelange fotturen inn til den majestetiske Bergsetbreen i nabodalen, eller bli med på padle- og bretur på Tunsbergdalsbreen eller Austdalsbreen i stedet. Du kan også være med på rafting på Elvepurka!

12. Ut på tur i Utladalen

Helt innerst i Sognefjordnen, i Øvre Årdal, ligger Utladalen, en av landets villeste og vakreste daler. Her kan du følge den grusbelagte Folkevegen inn i et av Europas dypeste dalfører, til Vettisfossen, som skal være Nord-Europas høyeste frie fossefall, på 275 meter. Stopp for vafler og eventuell overnatting på Vetti Gard Turiststasjon, eller fjellgården Avdalen.

13. Spa deg ned på Lustrabadet

Det lekre, moderne Lustrabadet i Gaupne, ved inngangen til Jostedalen, minner mer om et luksuriøst spa enn et kommunalt badeanlegg! Mange saunaer og et lite utendørsbasseng. Inngang 120 kr for voksne.

Nyeste fra Dagsavisen.no: