Kultur

Knausgård-sesongen starter nå

Travel vår for Knausgård: Klar med Munch-bok, utstilling og Oslo-besøk, og Tysklandslansering av omstridte «Min kamp 6».

Skriver bok om Munch: Karl Ove Knausgård.

Onsdag kommer Karl Ove Knausgård til Oslo, som start på en travel vår for den nå verdensberømte norske forfatteren. Han er nå klar med bok om Munch, i anledning utstillingen han har vært kurator for, som åpner på Munch-museet 6. mai.

«Jeg ville vise ukjente bilder, ut fra forestillingen om at man da kunne se Munch som for første gang, som det han var, en maler som aldri falt til ro, og som aldri stivnet», sier Knausgård om utstillingen, i en pressemelding fra Munch-museet. Utstillingen omfatter drøyt 100 malerier og 30 grafiske verk. Flere av dem vises for publikum for første gang, etter at Knausgård har valgt bilder fra Munch-museets depot.

Så mye lengsel

I forkant av utstillingen kommer Knausgård med bok om Munch: Den utgis 3. mai og har fått tittelen «Så mye lengsel på så liten flate: En bok om Edvard Munchs bilder» (Oktober). I boken oppsøker Knausgård steder Munch malte, og snakker om Munch med blant andre kunstnere som Anselm Kiefer, Vanessa Baird og filmregissør Joachim Trier. «Men først og fremst skriver han om sitt eget, personlige forhold til Munch», understreker forlaget Oktober om boka.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kommer til Tronsmo

Men først kommer Knausgård til Oslo for å presentere en ny bokutgivelse på forlaget Pelikanen, der Knausgård er medeier og redaktør. «In Heaven On Earth» er en fotobok av den svenske fotokunstneren Thomas Wågström, med et nyskrevet essay av Karl Ove Knausgård, som Knausgård vil lese fra på lanseringen. Arrangementet finner sted onsdag på bokhandelen Tronsmo.

Boka er en sammenslåing av trilogien med fotobøker som Pelikanen har gitt ut i Norge: «Alt som er i himmelen» (2012), «Nakker» (2014) og «På jorden» (2015).

Kämpfen

I slutten av mai kommer dessuten den tyske oversettelsen av siste bind i «Min kamp». På tysk har den fått tittelen «Kämpfen». Det vakte debatt i fjor vår da historiker og politiker Sten Helland i det litterære tidsskriftet vinduet kritiserte Knausgårds fremstillinger av Hitler og Holocaust i «Min kamp 6», og anklaget Knausgård for lefling med nazismen.

«Når «Min kamp 6» kommer ut i Tyskland, må Knausgård forvente at det blir bråk», uttalte Vinduet-redaktør Preben Jordal til Dagsavisen.

Nå skal Knausgård delta ved lanseringen i Tyskland. «Jeg må bare dra dit og ta støyten», uttalte han til Dagens Næringsliv tidligere i vår. 22. mai presenteres «Kämpfen» ved et direktesendt arrangement i Berlin, Haus des Rundfunks, med intervju og opplesning for radio. 23. og 24. mai deltar Knausgård på lansering i Frankfurt og München. Den engelske oversettelsen av «Min kamp 6» er utsatt til neste vår.

Redaktør

Karl Ove Knausgård er også bekreftet som ett av hovednavnene til Norsk Litteraturfestival på Lillehammer (30. mai - 4. juni). Her skal han blant annet presentere den irske forfatteren Clare Louise Bennett, som vakte oppsikt i fjor med debuten «Pond». Den kommer i norsk oversettelse på Pelikanen i forkant av Litteraturfestivalen.

Til høsten øker Pelikanen sin satsing på norsk skjønnlitteratur med fire nye bøker, der Knausgård har vært redaktør: Nye romaner fra Bjørn Arild Ersland og Cathrine Knudsen, romandebut fra Ragnhild Eskeland, og essay fra Vesaaspris-belønte Kenneth Moe om Stig Sæterbakken.