Kultur

Synger gamle arbeidersanger

Trond Granlund gir ut album med arbeidersanger sammen med Jørund Fluge Samuelsen og John Vinge fra Trang Fødsel.

Albumet som heter «Tanken er fri – Arbeidersanger» kommer ut i Granlunds navn, i passelig tid før 1. mai. Med sanger de sier handler om samhold, toleranse og respekt.

– Jeg har gjort mye rart i mitt liv, men ikke dette. Arbeidersanger er en sjanger jeg er glad i, sier Granlund.

Arrangementsmessig skiller dette seg litt fra Granlund slik vi er vant til å høre ham, men den umiskjennelige stemmen sørger for å trekke trådene tilbake til hans mest personlige utgivelser, spesielt til «Sanger jeg lærte av faren min», «Bror min og jeg» og «Sanger langs veien».

Tårer i øynene

Albumtittelen er hentet fra Alf Cranners «Min tanke er fri», som er blitt en del av arbeiderbevegelsens sangbok, og som avslutter albumet. De har tatt med Stein Ove Bergs «Syng høyt kamerater» og «Ta hverandre i handa og hold», Arne Paasche Aasens tekster «Frihetens forpost» og «Vi bygger landet (Fabrikkenes kvinner og menn)», og mye annet. Granlund har med André Bjerkes tekst «Kjerringa mot strømmen», som en hyllest til sin mor.

– I andre land er de flinkere til identifisere seg med sin egen sangtradisjon. Ingen stusser om Beck synger en sang fra 40-tallet. Sanger kan være relevante fordi om de er gamle, sier Samuelsen, og siterer fra en annen sang på dette repertoaret, Rudolf Nilsens «Revolusjonens røst»: «Kan hende det handler om å redde vår jord».

– Når det kommer til «Ta hverandre i handa og hold», da får jeg tårer i øyene: «Du skal synge, men aldri i moll! Du skal kjempe, men aldri med vold», sier Jørun Fluge Samuelsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Popstjerner

Trond Granlund var en av Norges bestselgende artister tidlig på 80-tallet.

– Vi bor heldigvis i et land der sånne som oss bare kan ringe ham, som har vært popstjerne så lenge han har levd, og så tar han telefonen, sier Samuelsen, som sammen med Vinge hadde tilsvarende stor suksess med gruppa Trang Fødsel sent på 90-tallet. Siden har de drevet med helt andre ting. Samuelsen og Vinge spiller nå sammen i Abildsø Spellemannslag. De har laget tre album med tradisjonsmusikk sammen med Åsmund Nordstoga. Etter en 1. maifrokost på Folkets Hus på Abildsø, fikk Vinge lyst til å gjøre mer med de gamle arbeidersangene.

De vurderte å spille dem inn med Åsmund Nordstoga, men kom fort fram til at han ikke var rett mann i denne sammenhengen.

– Sangeren skal jo stå inne for dette. Og han er senterpartipolitiker, ler de to.

– Disse sangene har vært gjort med kor eller janitsjar. Veldig bastant. De skal jo være oppløftene og samlende. Jeg lurte på hva som skjer hvis vi toner ned den påståelige agitasjonen. Kommer tekstene bedre fram, med andre nyanser, spør John Vinge.

Ingen vei tilbake

Derfra var veien kort til Trond Granlund. Som har nærmet seg området på flere av sine album i senere år.

– Vi øvde én gang sammen, og da var det ingen vei tilbake. En kombinasjon som var «meant to be». Noen kan synge «Lisa gikk til skolen» og få det til å høres relevant ut, sier de to andre.

– Sangene er avhengige av et tekstlig foredrag, sier Samuelsen.

– Trond har en talenær måte å synge på. Vi har søkt oss bort fra den store masseframførelsen, trukket det nært og ned. Da får vi mer fokus på budskapet, sier Vinge.

– Dette høres ikke veldig agiterende ut, sier Granlund.

– Nei, det hadde ikke kledd deg, mener Samuelsen. Så nært som de framføres nå bli man nødt til å høre godt etter, forklarer de tre.

Sosialdemokratisk

Plata lanseres med konsert på Herr Nilsen 24. april. Men de håper også å spille noen av sangene sammen på 1. mai, på tre opptredener Granlund har på egen hånd.

– Jeg hadde allerede tre jobber på 1. mai, før dette opplegget her. Så det var nok riktig av dere å velge meg, humrer Granlund.

Veien er lang fra sangene disse framførte da de ble berømte en gang for lenge siden?

– Da vil jeg sitere Leonard Cohen, som sa «livet er en lang sang». Motivasjonen er å like det man driver med. Jeg er et sosialdemokrati i sosialdemokratiet, tar pengene vi tjente på Trang Fødsel og bruker dem på noe annet. Om vi skulle forholdt oss til bransjen hadde vi gått glipp av mye moro, sier Jørund Fluge Samuelsen.