Kultur

Ulrik Imtiaz Rolfsen: – Min aller tyngste film

I går falt terrordommen mot islamisten Ubaydullah Hussain. I dag vises Ulrik Imtiaz Rolfsens dokumentarfilm om ham på NRK.

Bilde 1 av 2

– Dette har vært min aller tyngste film å lage, sier dokumentarfilmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen til Dagsavisen.

Han har lenge vært spent på utfallet av terrorrettssaken mot Ubaydullah Hussain i Oslo tingrett, der Hussain som den første i Norge sto tiltalt for deltakelse, rekruttering og økonomisk bistand til terrorgruppa IS. Når dommen på ni års fengsel så falt i går, blir den også den naturlige slutten på Rolfsens dokumentarfilm som vises på NRK i kveld.

– Men jeg har ingen kommentar til selve dommen, sier Rolfsen, som gjerne vil holde på rollen som nøytral dokumentarfilmskaper.

Les også: Ubaydullah Hussain dømt til ni års fengsel for rekruttering til IS

Fulgte ham tett

Rolfsen har laget «Den norske islamisten» i samarbeid med journalisten Adel Khan Farooq (som også debuterte som forfatter i fjor høst, med romanen «Mine brødre»).

Les om boka her: Oppvekstroman fra Oslo øst

Det var Adel Khan Farooq som i 2013-2014 fikk innpass hos Ubaydullah Hussain, som da var frontfigur i gruppa Profetens Ummah. Farooq begynte å filme ham. Resultatet har blitt et portrett av Hussain og hans ekstremistiske miljø. Farooq har fulgt ham i Oslo, København og London, og han kom tett på Hussain både som menneske og som aktivist. Men tilgangen til Hussain og andre kilder tok slutt da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) beslagla filmopptakene hjemme hos Ulrik Imtiaz Rolfsen i juni 2015. PST ville gjerne sikre seg eventuelle bevis for at Hussain rekrutterte en 18-åring til IS i Syria. Siden fulgte en stor debatt om ytringsfrihet og flere runder i retten, før Høyesterett i november 2015 slo fast at også dokumentarfilmskapere som Rolfsen har krav på kildevern.

Kommentar om dommen i Høyesterett: Et styrket kildevern (Mode Steinkjer)

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Utenom det vanlige

Det har i det hele tatt vært en film helt utenom det vanlige i Rolfsens liv. Det er derfor han sier det har vært hans «aller tyngste film».

– Filmen har tatt veldig på, og har vært veldig vanskelig å lage, sier Rolfsen.

– Det er jo veldig vanskelig å lage film generelt, men dette har vært en film der veldig mye har stått på spill. Jeg har tatt oppgaven svært seriøst, sier Rolfsen.

– Jeg har jobbet så hardt jeg har kunnet for at filmen skulle bli best mulig, og mest mulig nøytral. Jeg har kjent på at dette ikke er stoff man bare slenger ut av seg – her har jeg måttet tenke igjennom hvert eneste klipp.

– Ville det blitt en film uten det kildevernet du fikk fra Høyesterett?

– Nei. Det ville det ikke, sier Rolfsen.

– Hadde vi ikke fått noe kildevern, ville det ikke blitt noen film. Høyesterett slo fast at alle journalister og filmskapere har rett til å avdekke forhold i samfunnet. Vi har jo to forskjellige roller: Politiet har sin rolle, hvor de har rett til å pågripe, fengsle og påtale folk. Vi har rett til å informere og opplyse. Vi skal ikke gå i beina på politiet, men de skal heller ikke gå i beina på oss. Det føler jeg Høyesterett slo klart fast, sier Rolfsen.

Les Dagsavisens anmeldelse av «Den norske islamisten»: Et unikt innblikk i radikal islam

Mer kunnskap

Han håper filmen vil gi folk mer kunnskap om islamistene i Norge.

– Vi har forsøkt å åpne et vindu inn i et miljø for å vise det fram. Vi har fått tilgang, og det er viktig å ta vare på den tilgangen, for å gi mer kunnskap. Hvis vi som samfunn skal kunne takle dette, så må vi vite mest mulig. Jeg tror ikke på å demonisere folk, jeg har tro på å vise dem fram som mennesker. Det er menneskelige følelser som er i sving her, mener Rolfsen.

– Hva tror du vil overraske folk mest i filmen?

– Vi får et innblikk i et miljø man ikke har sett før. Jeg tror folk kommer til å bli overrasket over nettopp det at dette er mennesker. De har blitt veldig demonisert, men her får man se at de er mennesker, som går rundt midt iblant oss. For å få dialog med mennesker, må man behandle dem menneskelig. Jeg sier ikke at man skal ta lett på kriminalitet, men jeg sier at vi bør se folk som mennesker, skal vi takle samfunnsoppgavene våre, sier Rolfsen.

– Jeg har ikke noen tro på at denne filmen vil forandre verden. Det som er viktig for oss er å gi et balansert inntrykk av Ubaydullah Hussain. De som kjenner ham, kjenner ham, og for dem er han en omsorgsperson. Denne filmen er for alle dem som ikke kjenner ham, sier Rolfsen.

Portrett: Kildevokteren Ulrik Imtiaz Rolfsen

Nyeste fra Dagsavisen.no: