Kultur

Turismen under angrep

Terrorangrepene koster. Mange av Europas fremste reisemål og kulturinstitusjoner opplever nå også store økonomiske utfordringer på grunn av turistsvikt.

Med den sene, kalde Paris-natten mot ansiktet, befant jeg meg plutselig helt alene på utsiktsbalkongen midt inne i verdens best besøkte betalte turistattraksjon: Eiffeltårnet. «Jernkvinnen». Et av de vakreste og mest ikoniske byggverkene på kloden. Et spindelsvevaktig stålskjelett, så skjørt og så sterkt på samme tid. Akkurat som innsiden av franskmennene, akkurat nå. Som innsiden av folk i Istanbul, Berlin, Brussel, Nice. Akkurat der oppe, alene på balkongen, så jeg nyhetene om nok et angrep mot et populært turistområde, Westminster i London. Dagen før jeg ankom Paris, ble en terrorist skutt og drept på Orly-flyplassen. Flere mindre angrep er blitt avverget, blant annet nær Louvre og Notre-Dame, det siste halvåret.

Inne på restauranten i tårnet, 58 meter over bakken, satt 80 journalister og bloggere fra hele verden, flydd inn fra 30 land, inkludert Australia, Korea, Japan og USA. Myndighetene i Frankrike og Paris vil nemlig bekjempe terrorismen med franskmennenes eget våpen: Kultur. For første gang har regionale, statlige og private kulturinstitusjoner gått sammen for å promotere et av tidenes mest omfattende kulturprogram, med mer enn 500 arrangementer i tida framover. Motangrepet mot terrorismen er å gå ut, spise, drikke, le, danse. Få oss, verden, til fortsatt å komme på besøk. Angriperne skal få den samme klare beskjeden som også statsminister Theresa May kom med på torsdag, som vi selv har sagt når terroren rammer: «Vi er ikke redde. Vi skal ikke la dere ta fra oss friheten til å bevege oss og nyte livet. Vi skal fortsette som før».

Men sannheten er litt annerledes i praksis. Verdens fremste turistmål hadde 1,3 millioner færre hotellovernattinger i fjor. Mange av kulturinstitusjonene og museene har fått økonomiske problemer, fordi de har solgt fire millioner færre billetter. I tillegg har de fått enorme økninger i sikkerhetsutgifter. Bare på det to år gamle musikkhuset Philharmonie de Paris, bruker de nå årlig én million euro bare på sikkerhet. Alt fra Versailles til de små teatrene forteller at de strever for å finne nye økonomiske modeller for å kompensere for de økonomiske utfordringene. Streiker og oversvømmelser har heller ikke hjulpet på situasjonen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP, brukte Frankrike i fjor mer enn 600 millioner euro på nye sikkerhetstiltak, inkludert på 5.000 nye politimenn. Metalldetektorene og veskesjekkerne møter deg på alle kulturinstitusjoner, teatre, museer, kjøpesentre. Sikkerheten rundt Eiffeltårnet skal også økes kraftig – muligens med skuddsikre glassvegger rundt basen. Allerede nå må du gjennom en sikkerhetskontroll som på en flyplass, for å komme nær bygget. Byens største attraksjoner ligger nå bak barrikader av betongklosser. Dette vil bli hverdagen på stadig flere reisemål rundt i verden i tida framover.

Til tross for, eller kanskje også på grunn av dette, følte jeg meg trygg i Paris. Byen mottar fortsatt 25 millioner turister i året – 42 millioner om du inkluderer omgivelsene, og ble i går kåret til verdens tredje mest populære reisemål av Trip Advisors brukere. Sannsynligvis dør flere turister av hjerteproblemer på grunn av sterke opplevelser og fysiske anstrengelser i byen, enn av terrorangrep. Men spesielt reisende fra USA, Brasil, Japan og andre deler av Asia lar seg påvirke av terrortrusselen. Deler av Vest-Europa oppfattes nå som utrygt. Dette påvirker også shoppingtallene dramatisk, og flere av de store motehusene har rapportert om sviktende salgstall, både i Frakrike og andre store motebyer i Europa. Frankrike er på fjerdeplass i verden i omseting av luksusvarer, og rike turister står for om lag 65 prosent av shoppingen. Mange av disse kommer fra Asia, og spesielt fra Kina.

De nye angrepene i London denne uka vil nok også påvirke de langveisfarendes reiselyst ytterligere – London og Paris er førstevalget for dem. Vi europeere har kanskje lært oss at det er en trussel vi bare må leve med, som kan skje hvor som helt, når som helst. Men også vi lar oss påvirke – noe spesielt Tyrkia har fått merke. I 2014 var landet det sjette mest populære turistdestinasjonen i verden. I fjor falt turistankomstene med enorme 21 prosent, ifølge data- og analysebyrået ForwardKeys.

christine.baglo@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen