Kultur

Sentralen fyller ett år

Sentralen i Oslo fyller ett år. Dagen blir feiret med skikkelig barnebursdag for de aller yngste brukerne.

Barnas verksted, teater, babydans, babysang, hip hop, dukketeater, instrumentmakerverksted og DJ-kurs. Siden Sentralen åpnet dørene for litt over ett år siden, har arrangementer for barn og ungdom hatt en viktig plass i de gamle banklokalene. Av de 1900 arrangementene som har vært holdt på Sentralen, har rundt 500 vært for barn og unge.

For de yngste

Hussjef Martin Eia-Revheim er glad for at Sentralen har blitt en arena også for de aller yngste.

– Det å ha ulike tilbud for barn og unge på huset er viktig for oss. Sentralen skal være plattformen og arenaen, hvor vi knytter til oss ulik kompetanse og miljøer som bidrar til aktivitetene. Blant annet samarbeider vi med Soul Sessions, City Kids, og JM Norway. Vår produsent Ole Jørn Myklebust er den som koordinerer disse miljøene, forklarer han.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Ungdom og Fretex

Et eksempel er Blanke Ark, samarbeidet mellom Sentralen, Fretex og Røde Kors, hvor 40 ungdommer redesigner gamle klær. Klærne skal vises fram på et eget moteshow på Sentralen 26. mars.

Målet er at aktivitetene for barn og unge skal være en naturlig del av miljøet på huset.

– Vi tenkt at barna og ungdommene vil ha glede av å utfolde seg i hele huset – og det har fungert veldig godt. Det er ikke et eneste rom som ikke har vært tatt i bruk, inkludert møterommene. Vi har til og med gjort om Marmorsalen til en stor lekeplass, med trehjulsykler og det hele.

Les også: Snart åpner Sparebankstiftelsen DNBs kulturhus

Ballrommet på Ikea

Eia-Revheim understreker at Sentralen skal være et sted for hele familien.

– Vi har åpent hus hver lørdag og søndag. Barna kan leke og spise pizza og grøt mens foreldrene slapper av med en avis. Vi satser på å være en uhøytidelig variant av ballrommet på Ikea, ler han.

– På forhånd var vi spente på om vi ville klare å gjøre denne typen bygg attraktivt for barn og unge. Derfor er vi veldig glade for at det koker av barne- og ungdomsaktiviteter her.

Les også: Bloggere, ull og sterke farger på Oslo Runway

Nøytral beliggenhet

Beliggenheten midt i sentrum gjør at Sentralen har blitt et samlingssted for barn og unge fra hele byen.

– Vi har ikke har en typisk bydelsbeliggenhet. Man kan si hva man vil, men Oslo er en delt by og Oslo blir lest ut fra bydelstilhørighet. Vi ligger midt i sentrum og har en litt mer nøytral beliggenhet. Det tror jeg nok er en fordel for oss.

Førstkommende søndag feirer Sentralen ettårsdag med barnebursdag. For en inngangsbillett på 50 kroner kan barn og voksne få med seg aktiviteter som hip hop med Soul Sessions Oslo, virtuelt orkester med Peter Baden og Ultimafestivalen og skulpturverksted med Miniøya.