Kultur

Slakterromanse vant Gullbjørnen

Finske Aki Kaurismäki avslutter trolig karrieren med å vinne regiprisen i Berlin. Gullbjørnen tapte han til «On Body And Soul».

BERLIN (Dagsavisen): Den ungarske filmen «On Body and Soul» («A Teströl és Lélekröl»), regissert av Ildikó Enyedi, vant den høythengende Gullbjørnen for beste film under Berlinalen – filmfestivalen i Berlin lørdag kveld. Filmskaperen, som også kunne innkassere kritikerprisen og en publikumspris, slo dermed forhåndsfavoritten Aki Kaurismäki på målstreken med en romantisk film om en mann og en kvinne som opplever at de begge drømmer den samme drømmen hver natt. Utgangspunktet for historien er et slakteri der begg jobber, og den underforståtte tematikken er redselen for intimitet og det å åpne seg opp for andre mennesker.

Les også: Frykt og avsky i Berlin

Den rabulistiske Aki Kaurismäki dro imidlertid ikke tomhendt hjem. Regiprisen i Berlin er en av de største internasjonale hedersbetegnelsene en filmskaper kan få, og Kaurismäki fikk den for «The Other Side Of Hope», en film om flyktninger og drømmer i et harskt Finland som blir en direkte kommentar til Europas flyktningkrise. Selv gikk han ikke opp på scenen for å hente bjørnestatuetten, men mottok den i salen med et enkelt takk.

Les også: Aki vil redde verden

Ingen rene norske filmer var med i hovedkonkurransen i Berlin, men «Lyse netter» («Helle Nächte») er en tysk film med norsk delprodusent som er innspilt i Nord-Norge. Den østerrikske skuespilleren Georg Friedrich vant skuespillerpris for sin innsats i en film som generelt ikke fikk den helt store mottakelsen under festivalen. Prisen for beste kvinnelige skuespiller gikk til sørkoreanske Kim Minhee for rollen i filmen «On the Beach at Night Alone».

Regissør Paul Verhoeven, som selv er aktuell med filmen «Elle» på norske kinoer om kort tid, var leder av årets jury som ellers besto av blant andre skuespillerne Maggie Gyllenhaal og Julia Jentz og kunstneren Olafur Eliasson. De delte også ut en rekke andre priser: Grand Juryprisen gikk til «Félicité» i regi Alain Gomis, mens den såkalte Sølvbjørnen Alfred Bauer-prisen gikk til «Pokot» av Agnieszka Holland. «Una mujer fantástica», eller «A Fantastic Woman» fikk manusprisen og rumenske «Ana, Mon Amour» fikk den tekniske prisen, for klipp. Flere av vinnerfilmene er kjøpt inn for norsk distribusjon, blant dem Aki Kaurismäkis «The Other Side Of Hope».

Les også: Klart for bjørnejakt i Berlin

Nyeste fra Dagsavisen.no: