Kultur

Festival mot likegyldighet

Den prisbelønte norske dokumentarfilmen «Nowhere to Hide» vises under Human Rights Human Wrongs- festivalen.

Bilde 1 av 4

«Nowhere to Hide» vant i fjor hovedprisen ved The International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Det er første gang at denne prisen har gått til en norsk film. Filmen er regissert av Zaradasht Ahmed og produsert av Mette Cheng Munthe-Kaas. Den kommer på NRK senere i år.

«Nowhere to Hide» handler om den irakiske sykepleieren og firebarnsfaren Nori. Filmen følger ham og hans familie gjennom en periode på flere år. Filmen starter med at USA trekker ut sine styrker fra Irak i 2011. Vi følger Nori fram til han må flykte fra IS i 2014. Nori dokumenterer selv det som skjer, med videokameraet som han bærer med seg.

Les også: Anders Sømme Hammer filmet på innsiden av Taliban

– Sterk film

Festivalsjef Ketil Magnussen mener filmen gir et sterkt innblikk i hvordan det er å leve i et samfunn som ødelegges fullstendig.

– Filmen skildrer det som skjer gjennom øynene til sykepleieren Nori. Vi ser hvordan folk i Irak drømmer om å skape en bedre framtid etter at de får sin uavhengighet. I stedet ser vi hvordan samfunnet bare faller enda mer fra hverandre, og hvordan muligheten til eksistens rives vekk under beina på dem, sier Magnussen.

– Det er en veldig sterk film. Det er ikke så ofte man får muligheten til å se hvordan det er for sivile å havne i skuddlinjen i krig på denne måten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Filmer med slagkraft

– Disse filmene har mulighet for å påvirke, fordi man kommer litt på innsiden, i motsetning til korte nyhetsinnslag. Det gjør oss bedre i stand til å reflektere, og det gir oss en styrke til å føle oss mer meningsberettiget. Verden er forvirrende, dokumentarfilmer kan bidra til at folk føler seg tryggere på sin egen mening.

Bosettere på Vestbredden

Under festivalen vises også filmen «Delicate Balance», hvor vi møter Jose Pepe Mujica, tidligere president i Uruguay. Mujica nektet å bo i presidentpalasset, han kjørte rundt i en gammel wv boble og ga bort mesteparten av lønna si. I denne filmen er han en bakgrunnsforteller til tre historier, som foregår i Spania, Marokko og Japan.

Den svært aktuelle «The Settlers» handler om de israelske bosetterne på Vestbredden, fra 1967 og fram til i dag. Vi møter blant annet ledere av såkalte settler communities, både de som er religiøst motiverte og de som er økonomisk motiverte.

«Chasing Asylum» viser oss livene til flyktningene som Australia har plassert i sterkt kritiserte interneringsleirer på stillehavsøyene.

«The Wait» handler om Roksahr fra Afghanistan. Filmen følger jenta fra hun er 14 til 16, mens hun og resten av familien venter på svar om opphold i Danmark. Som den eneste i familien som har lært seg dansk, er hun den som representerer familien i forhold til byråkratiet. Ansvaret og redselen for å bli sendt tilbake, bryter henne fullstendig ned.

Les også: Tett på ekstremister

Menneskerettigheter

– Disse to filmene, «The Wait» og «Chasing Asylum», hjelper oss til å se hva vi ikke kan gjøre mot andre mennesker. Vi kan godt ta en diskusjon om innvandring, men visse ting må være utelukket fra handlingsrommet. Vi kan ikke gi mennesker permanente traumer. I dag er menneskerettigheter under ekstremt press. Men disse rettighetene gjelder ikke bare en gruppe. Vi må innse at hvis disse forsvinner for noen, så forsvinner de også for oss, sier Magnussen.

Human Rights Human Wrongs

Festival på Cinemateket fra 14.–19. februar. Under festivalen vises 25 aktuelle dokumentarfilmer, deriblant den prisbelønte norske dokumentaren «Nowhere to Hide». «The Settlers» handler om de israelske bosetterne på Vestbredden. I «The Wait» møter vi den afghanske jenta Roksahr, som venter på svar på søknaden om opphold i Danmark. «Chasing Asylum» viser tilværelsen til flyktninger i leirene på Stillehavsøyene. Under festivalen blir det også debatter, med internasjonale gjester. Det er gratis adgang på debattene.

Nyeste fra Dagsavisen.no: