Kultur

Tar selvkritikk på Lommedalen-saken

Både TV2 og NRK innrømmer feil i sin dekning av saken om 13-åringen som døde i Valdres.

– Vi skulle ikke stått live og rapportert foran Gullhaug skole i januar i fjor, og vi skulle tatt større språklige forbehold, sa TV2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække under et møte i Oslo Redaktørforening i kveld. Der var temaet pressedekningen av den tragiske saken om 13-åringen som ble funnet død på en hytte i Valdres nyttårsaften 2015.

– Hvor var redaktørene?

Solbrækkes kollega Per Arne Kalbakk, etikkredaktør NRK, var også ydmyk:

– Det var et par ting som gikk galt under sendingene våre i januar i fjor. Vi ble litt fartsblinde, vi var nok preget av tidligere tragiske saker som handlet om mobbing. Vi skulle tatt mye større forbehold, og vi burde ikke dratt ut til Gullhaug skole. Vi burde ikke identifisert skolen på det tidspunktet, før vi visste hva som egentlig hadde skjedd, sa Kalbakk.

– Ja, hvor var de operative, ansvarlige redaktørene i NRK og TV2 disse første januardagene? Jeg reagerte umiddelbart der jeg satt i stolen hjemme og så disse innslagene på TV. Der og da bestemte jeg meg for at vi måtte lete etter mer fakta og dokumentasjon, sa Kjersti Sortland, redaktør i Budstikka, lokalavisa for Asker og Bærum.

– Vi ble oppringt fra fortvilte foreldre i Bærum, som kunne lese på nettet av barna deres ble omtalt som barnemordere, sa Kristin Oudmayer, fagansvarlig Unicef, som har vært kritisk til mediedekningen. Hun ba redaktørene være spesielt oppmerksomme på publisering av saker i sosiale medier.

– Det er der det store trøkket kommer, sa hun.

Les også: Skuffende av mediene

Sterke meninger

Det var tid for ettertanke, selvransakelse og sterke meninger under debattmøtet i Oslo Redaktørforening. I begynnelsen av møtet ble det vist nyhetsinnslag fra både NRK og TV2 fra de første dagene i januar 2016, der begge kanaler mer eller mindre slo fast at dette dreide seg om at jenta utviklet spiseforstyrrelser som følge av mobbing på flere navngitte barneskoler.

–  Å dekke en slik vanskelig sak, er som å balansere på en knivsegg for mediene. De bør være særlig varsomme når de omtaler barn. Jeg er forundret over at journalister i riksdekkende medier ikke tar større forbehold, sa tidligere VG-redaktør og mediekommentator Bernt Olufsen om NRK og TV2 i sin innledning.

Les også: En forsterket tragedie

Mor som kilde

Olufsen har engasjert seg spesielt i saken, og var spesielt krass mot forfatter Jon Gangdal, som også var til stede på møtet. Gangdal har skrevet en bok der han bruker jentas mor som hovedkilde, og sto for det i debatten. Det var tydelig at Olufsen mener det er et stort paradoks at det er bare er Budstikka som er klaget inn for PFU, og ikke Jon Gangdal, vel vitende om at forlagsbransjen ikke er underlagt samme Vær varsom-plakat som pressen.

– Deler av boken hans er insinuerende og spekulativ. Hadde det vært mulig å melde den inn for PFU, ville han kan hende vært felt der, mente Olufsen.

Gangdal selv konkluderte:

– Jeg skulle gjerne fått denne boka vurdert av PFU.

Mer fra Dagsavisen