Kultur

Veganhovedstaden Berlin

Bilde 1 av 3

Å være vegetarianer er faktisk ikke noe problem i currywürsthovedstaden Berlin, som regnes som en av de beste stedene i verden for dem som ikke spiser kjøtt. Også den veganske livsstilen, der du ikke spiser noe som helst som er laget av dyr, heller ikke produkter som egg, melk eller ost, blir stadig mer populær.

Og i Berlin trenger du ikke å spise samme linser om igjen. Nå finnes det hele 43 restauranter der du ikke får så mye som en trevl med kjøtt, eggeplomme eller dråpe fløte i maten – en økning på 31 steder bare i løpet av de siste dem årene. Du kan til å med få veganmat i michelinklasse, på Lucky Leek i Prenzlauerberg.

Vegansk på menyen

Egentlig kan du holde det gående som veganer i nesten et helt år, uten å måtte spise på samme sted. Byen skal nå ha mer enn 340 restauranter som har dyreproduktfrie, veganske retter på menyen. Vegantrenden henger også sammen med andre aktuelle mattrender som raw food, der ingrediensene kun varmebehandles meget forsiktig eller ikke i det hele tatt, «supermat», som består av ekstra næringsrike og velgjørende ingredienser, eller «clean eating», der råvarene som brukes er rene, ubehandlede og sesongbaserte.

Vegansuvenirene handler du i veganmatmekkaet Veganz – en hel butikk fulle av veganske fristelser, fra iskremer, sjokolader, og melk-, yoghurt- og kjøtterstatninger av alle slag, til spesialiteter som veganske reker og laks. Det er også en kafé med kaker, iskrem og enkle retter. Vegankjeden har filialer i både Kreuzberg, Prenzlauerberg og Friedrichschain.

Veganfestival

Hver sommer i august arrangeres det også en egen veganfestival, og 17.-18 september er det klart for Green Market Berlin i det gamle bryggeriet Kindl Brauerei. Og i november får du enda mer inspirasjon til kjøttfrie alternativer under matmessen VeggieWorld, 26.–27. november på Station Berlin.

Og det er ikke bare på matbordet at den veganske trenden gjør seg gjeldende. Byen er også i ferd med å bli et senter for å veganske moteklær, sko og kosmetikk som er helt fri for animalske produkter.

Les også: Gårdsgorumetene i Heidal

Her er noen veganske favoritter:

1. Lucky Leek, Prenzlauer Berg

Lager så god veganmat at selv Michelin-skribentene ble overrasket! Mottoet er da også «genial veganmat». Forvent spennende smaker som rødbetepannekaker, eple/selleri-risotto og fem retters smaksmenyer til 55 euro. Kollwitzstrasse 54, www.lucky-leek.de

2. Rawtastic, Prenzlauer Berg

Berlins første veganske råkostrestaurant, der maten ikke varmes opp til mer enn 42 grader. Prøv «koodles» – nudler laget av gulrøtter og gresskar, eller «shroom burger», laget av sopp! Danziger Str. 16, www.rawtastic.de

3. Daluma, Mitte

Serverer og selger supermat, som har et høyere næringshold enn annen type mat, i delikate omgivelser. Test deilige detox-smoothies, supersunne salater og retter basert på linser og quinoa. Med hjemmelaget is basert på kakaomousse og mandelskum til dessert. Weinbergsweg 3, www.daluma.de

4. The Bowl, Friedrichshain

Baserer seg på «clean eating», naturlig, ubehandlet veganmat. Prøv grønnsaksnudler og tomater, eller mexicanske veganretter. All mat er helt fri for sukker og gluten. Warschauer Straße 33, www.thebowl-berlin.com

5. Vego Foodworld, Prenzlauer Berg

Her får du upretensiøs vegan-fast food, med veganburgere, -schnitzler og selvsagt også en vegansk utgave av berlinerklassikeren currywürst på menyen! Wraps og veganske pizza står også på menyen. Lychener Str. 63, www.vego-foodworld.de