Kultur

Sommer i september

Jobbet hele sommeren? Regnet bort? Det er ikke for sent med sommerferie.

Bilde 1 av 5

Enten man har benyttet sommeren til å jobbe, eller ikke er fornøyd med været den norske sommeren hadde å by på, kan det være vel så fint å reise på ferie når hverdagen og høsten har innhentet flertallet av oss.

I tillegg til en følelse av lettelse når man kan smyge seg ut mens det koker på kontoret, finnes det også andre fordeler for dem som har muligheten til å reise av gårde uten å måtte ta hensyn til skoleferiene.

Lavere priser

– Det kan være billigere flybilletter og overnatting, og man kan lettere booke i siste liten, sier Mette Solberg Fjeldheim som står bak bloggen Reiselykke.com.

Helt på tampen av sommeren promoverer alle de største turoperatørene billigere pakketurer. Men ifølge Tonje Løkaas Fossum, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving Norge, er det vanskelig å si noe helt generelt om prisforskjellene mellom sommerferien og «skuldersesongen» i slutten av august og tidlig i september, ettersom det er mange faktorer som spiller inn på prisen.

Løkaas Fossum påpeker at det i juli er en mye større andel toukersreiser enn i august, og at flere og dyrere reisemål er tilgjengelig i juli måned. Den aller viktigste faktoren for prisnivået er etterspørselen.

– Om vi ser helt generelt på det og ikke tar hensyn til reisemål, avreiseflyplass, varighet og så videre, så skiller snittprisen seg med 3000 kroner, sier hun om prisforskjellene midt i ferien og i tiden litt etter høysesongen.

Kortere køer og armslag på stranda

Mette Solberg Fjeldheim sier en annen fordel med å reise enten litt før eller etter alle andre er at man kan slippe unna de lengste køene ved populære turistattraksjoner, og at det er færre turister generelt i gatene og på stranden.

– Jeg reiser gjerne en tur til en europeisk destinasjon i midten av september. I fjor dro jeg til Santorini, da var sesongen litt på hell, det var færre badegjester på strendene, og færre turister enn i høysesong i byene Fira og Oia, sier Solberg Fjeldheim.

– Men det avhenger også av hvor man reiser. Mange europeere har ferie i august, for eksempel, advarer hun.

På typiske turiststeder kan enkelte attraksjoner eller restauranter være stengt utenfor sesong. Man vil også gå glipp av attraksjoner som styres av natur og årstid, for eksempel kirsebærblomstring i Japan eller vindyrking, dersom man ikke reiser i det tidsrommet det foregår i fra naturens side.

Få flere reisetips på Dagsavisen.nos reiseside

Nærmere lokalbefolkningen

Solberg Fjeldheim har selv valgt å besøke idylliske Cinque Terre i Italia tidlig i mars, før vinrankene ble grønne og mens mange av restaurantene fremdeles holdt stengt. Hun forteller at hun fikk Cinque Terres nasjonalpark nærmest for seg selv, samt rimelig overnatting i landsbyene, som gjerne er fullbooket i høysesongen. Det ble også mer kontakt med lokalbefolkningen, fordi folk hadde bedre tid til å slå av en prat.

Dersom man ønsker å spre ferien sin utover året, er det ulike faktorer man bør tenke på for å holde både prisene nede og de andre turistene på avstand. En ting er å unngå skolens ferier, men man må også se an forholdene på reisemålet. Ulike destinasjoner har ulike tider av året som sin høysesong.

– Om man planlegger en storbyferie, er det jo gjerne populært å reise på weekendtur både vår og tidlig høst, samt før jul, sier Solberg Fjeldheim.

Ta hensyn til lokale forhold

Skal man reise til Australia, snus kalenderen på hodet, og julefeiring og sommertemperaturer går hånd i hånd. Også i Sørøst-Asia er det populært rundt juletider, mens sommermånedene byr på regntid. For Solberg Fjeldheims del sto Sørøst-Asia på planen nettopp i regntiden, og metropolen New York har hun besøkt i januar, da er det gjerne veldig kaldt der.

Dersom hun skulle forlenget sommerferiefølelsen de kommende ukene, mener Solberg Fjeldheim det vil være mest nærliggende å vende nesen mot et reisemål ved Middelhavet der sommeren varer lenge. Den spanske solkysten holder seg godt i ukene fremover.

– I Sør-Spania er det gjerne fine temperaturer også i havet helt til november. I hvert fall for nordmenn, mener Solberg Fjeldheim.

I år forlenger Solberg Fjeldheim sommeren med en svipptur til Sør-Frankrike. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen