Kultur

Hallingglad

Hallingdal er blitt et mekka for barnefamilier. Her står aktivitetene i kø langs veien, enten du har sykkeldilla, klatredilla – eller krokodilla!

Bilde 1 av 10

– Bare vær litt obs på at slangen ofte søker seg mot nakken. Den liker varme steder!

«Slangetemmer» Jørn Stavn i Bjørneparken i Flå har nettopp instruert oss til å late som om vi er «et tre», slik at den halvannen meter lange kongepytonen kan få slange seg fritt rundt på oss.

Det er en oppgave som det ikke er vanskelig å oppfylle – vi er allerede stive av frydblandet skrekk. Særlig når slangen faktisk setter kursen for hårfestet. Helt pyton! Da tar Stavn den heldigvis varsomt vekk.

Publikumstekke

Nærkontakt med både slanger, skilpadder og krokodiller er trekkplasteret som skal få publikum til å strømme til Flå i sommer. De norske dyrene har nemlig fått tropisk selskap i år, med en helt ny, stor Krokodillepark til to millioner kroner, som skal hjelpe på besøkstallene.

– Vi har allerede hatt 45 prosent økning i besøk hittil i år, forteller parkdirektør Kees Ekeli.

Rundt 30 små og store alligatorer, kaimaner og krokodiller har flyttet til Flå, sammen med 17 slanger – inkludert en fire meter lang anakonda. Som har kraft nok til å knuseklemme en menneskekropp på få minutter.

Heldigvis er det er mulig å få nærkontakt med noen snillere typer, som kongepyton og en gul, smekker, rødøyet kornsnok hver dag klokken 12.30 og 16.

Les også: De beste reisenyhetene i sommernorge

Krokodilla

Det er også verdt å få med seg krokodilleforingen klokken 17. Du duller ikke med disse dillene! Når dyrepasserne svinger matsaksa over de tilsynelatende bedagelige skapningene i bassenget, spretter plutselig de høyt opp i luften og glefser så det synger i metallet.

– Den cubanske krokodillen er en av de mest utrydningstruede i verden. Den er også en av de kjappeste, og kan løpe i opptil 30–40 kilometer i timen – og klatre i trær, forteller dyrepasseren muntert.

Norges beste camping

Men Hallingdal har også mer å by på for familier. I likhet med krokodiller, liker norske badegjester seg som regel best i varmt vann. På Gol kan du stoppe og late som du er i Syden, med deilige badetemperaturer på Tropicana Badeland på Pers hotell.

Deretter kan du fortsette til Hallingdal Feriepark på Ål, som nylig be kåret til Norges beste camping. Her har til og med Fido eget hundespa. Anlegget er supermoderne og lekkert, og kan nytes av både dem som kommer med medbrakt husvære eller ønsker å leie – enten en stasjonær vogn for å teste campinglivet, eller en høystandards campinghytte på elvekanten. Du kan sågar bo i et fugleredeaktig styltehus!

Les også: Norge har verdens fineste turistdasser!

Masse aktiviteter

Men ferieparken har også mye mer å by på enn bare overnatting. Både gjester og dagsbesøkende kan teste de stadig flere morsomme aktivitetene som finnes her.

De fleste besøker klatreparken Høyt & Lavt, som i år også byr på en helt ny 250 og 270 meter lang zip line – der du suser av gårde over den brede, brusende Hallingdalselva. For å ta «Elvedansen» må du være omtrent like tøff som de som kaster seg ut i fritt fall fra det tolv meter høye «Ørnestupet».

– Det var litt sjokkfølelse med én gang, men så ble det bra, påstår tøffingen Håvard Enstad.

Det er også mange kortere zipliner for oss som er litt mer pysete, og seks klatreløyper i flere vanskelighetsgrader.

Eventyrgolf

En annen nyhet i år er Eventyrgolfbanen.

– Den er den første av sitt slag i Norge, ifølge ferieparkleder Henrik Sommer.

På denne minigolfbanen må du blant annet slå ballen gjennom munnen og juret på en diger ku, en sinnrik utedo og Ål togstasjon – og hale deg over til den andre siden av en liten dam, på en flåte.

– Vi har valgt typiske temaer fra Hallingdal for banen, forteller Sommer.

Noe for alle

Bak skogen ligger det også en koselig 4H-bondegård, der man kan ri, kose med kaniner, la småkalvene sutte på fingrene og leke med geitene.

Regner det, er det bare å trekke inn i det gedigne, 300 kvadratmeter store lekelandet Hurramegrundt, der ungene lett kan forsvinne en halv dag. De har også et spennende uteareal med to svære sklier, som heldigvis ser skumlere ut enn de er.

I tillegg kan du i år leie segways, om du er over 16 år. Dessuten er det et rikholdig aktivitetsprogram for ungene hver dag i sommerferien, med blant annet skattejakt og tryllekunstskole – og flere konserter.

– Det er kjempefint for barnefamilier her, med aktiviteter for alle. Det er første gang vi prøver oss på campingsommer, men jeg er redd ungene blir skuffet når vi reiser videre til mer «vanlige» campingplasser, ler campinggjest Siv Vibekken Aasmyhr, som har med mann og tre barn på testturen.

Sykkelmekka

Øverst i Hallingdal ligger Geilos Sommerpark, som også har utviklet et stort aktivitetstilbud for barnefamilier sommerstid – spesielt om du er interessert i sykling. Geilo Bikepark i Vestlia tilbyr tilrettelagt heisbasert, familievennlig utforbakkesykling, og i bunnen av bakkene er det et ferdighetsområde der barn kan barn kan lære teknikk og balanse. Det er også egne løyper og båndheis for barn fra fem år i MiniBikeParken.

Det er i tillegg kommet en ny pump track med utfordringer for alle aldre. Den er også tilrettelagt for skateboard og sparkesykkel.

Har du ikke egen terrengsykkel, kan du leie. Nytt i år er tekniske elektriske terrengsykler, for dem som vil ha en ekstra dytt.

Satser på stisykling

– Den første kilometeren av en helt ny stisyklingstrasé skal også være klar i slutten av juli, forteller Lars Wraae Jensen, som er prosjektleder for sykkelsatsingen i Hallingdal.

– Vi satser nå mye på stisykling, og skal bygge kilometervis av bærekraftige stier for terrengsykling fortløpende de neste ti årene. Vi ønsker å få ned terskelen for å drive med morsom sykling på stier, og tiltrekke oss nye, ferske syklister, sier han.

Du kan også teste klatreferdighetene i Geilo Høydepark eller på det store lekeområdet.

Andre aktiviteter er å kjøre Gokart på den nedlagte flyplassen i Dagali, bli med på rideturer eller benytte en av svømmebassengene på de store hotellanleggene. Og på Vestlia Resort har de startet opp med fotballgolf!

Bjørneparken i Flå er åpen daglig 10–18.

Aktivitetene i Hallingdal Feriepark er stort sett åpne mellom 10-18, bondegården og zip linen stenger noe tidligere.

Geilo Sommerpark har åpent fra 10–18 daglig.

Her er flere familievennlige aktiviteter i Hallingdal:

Opplev et ekte meteorittkrater!

Det er investert mange penger i Garnos meteorittkrater litt nord for Nesbyen siste året, slik at det er blitt en spennende attraksjon for store og små geologer, som kan få prøve seg som juniorgeologer i lekeparken eller grave etter smykkesteiner – og bli med «Dr G» og lære mer om universet. Åpent daglig 10-18, guiding hver time.

Tropicana Badeland

Kald, norsk sommer? Du kan fortsatt oppleve tropiske badetemperaturer på Pers Hotell på Gol. Tropicana er et av Norges største kombinerte innen- og utendørs badeland, med megasklier, bølgebasseng, grotter og en fossende Wild River. Åpent 10–19 daglig.

NB! Alle oppgitte tider er i sommerferien! Utenom den kan åpningstidene være kortere.

Langedrag

Naturparken og fjellgården Langedrag ligger naturskjønt på Tunhovd, til en halvtimes kjøring fra Nesbyen. Her bugner det av ville og søte rovdyr og klappedyr, fra ulv, moskus, villsvin og gaupe til kosegeiter, hester og kaniner. Det er også et stort sommeraktivitetsprogram med blant annet ridning og hundekjøring. Åpent daglig, 10–18.

Mer fra Dagsavisen