Kultur

Engelsk ferie med mer smak

Praktfulle slott, idylliske landsbyer og store smaksopplevelser. Yorkshire kombinerer gamle tradisjoner og ritualer med det moderne og nyskapende.

Bilde 1 av 4

Swinton Park i nordlige Yorkshire er et viktoriansk slott fra 1600-tallet. Vi beundrer omgivelsene mens vi kjører opp til den gruslagte gårdsplassen.

De grønnkledde murtårnene speiler seg i en dam der svanene flyter dovent omkring. En gruppe hjort streifer fredelig omkring i slottsparken.

Her har man tatt konsekvensene av den voksende interessen for naturlig mat, og organiserer turer i slottsparken slik at gjestene selv kan plukke ingredienser til dagens lunsj.

Simon Crannage styrer kjøkkenet. Vanligvis jobber han i blendende hvitt, men i dag møter han opp i parken iført gummistøvler og skogsgrønn allværsjakke. Hans absolutte favoritturt akkurat nå er korsknapp. Skuddene smaker som en blanding av oregano og mynte.

– Sau på beite spiser mye korsknapp, så det er et fantastisk krydder til lammeretter, forklarer Simon.

Han har sine klare prioriteringer, og ignorer de andre vekstene. Jeg peker på en vekst med store blader og spør hva den heter.

– Ingen anelse. Men den er så vidt jeg vet ikke spiselig, svarer han.

Dagens

Vi går opp en sti. Solen skinner og fuglene kvitrer, det hele blir nesten latterlig idyllisk idet en fargerik fasan bryter ut av en busk og ser overrasket på oss før den springer av gårde. I en eldgammel ruin i parken har man bygget en innhegning for rovfugler. Vi presenteres for Willow, en grå ugle som er både fascinerende og litt skremmende. Deretter bærer det videre til slottets kjøkken, der vi får tilberede lunsjen – morkler, stekt løvetann, stekt geitrams og en nydelig pesto basert på nesle, persille og vill hvitløk.

Billig eller luksus

Reisen går videre til Moors – også i Nord-Yorkshire – som byr på et viltvoksende og dramatisk landskap, der rester av gammel skog avløser lyngkledde myrer. Ved veis ende i landsbyen Oldstead ligger Black Swan, en av Yorkshires seks Michelin-kroer. Familien Bank har drevet jordbruk her i generasjoner, og da den lokale kroa var til salgs for noen år siden, bestemt de seg for å satse.

– Den ligger midt i ingensteds, så en skulle ikke tro noen ville reise hit for biffens skyld, forklarer Tommy Banks, nå Storbritannias yngste Michelin-stjernekokk.

– Vi måtte velge mellom å være veldig rimelige, eller blir en så bra restaurant at den ble et reisemål i seg selv, legger han til.

De valgte åpenbart det siste, noe som har vist seg å være et lykketreff. Tommy geleider smaksløkene gjennom en kulinarisk reise av de sjeldne. Måltidet begynner i pubavdelingen, med en rabarbra-cocktail med stekte minirisboller av røkt ål og flesk.

I andre etasje får man resten av menyen: lammefilet med ferske vannkastanjeblader og hvite reddiker rett fra hagen. Måltidet løftes enda et hakk med sjokoladeduftene klosterøl fra nærliggende Ampleforth Abbey.

Få flere reisetips på Dagsavisen.nos reiseside

Fish & chips

For en smaksopplevelse i den andre enden av den gastronomiske skalaen, anbefales en tur til kystbyen Whitby. Fiske har hatt avgjørende betydning, selv om det har minsket de senere årene. Noen av landets mest anerkjente fish & chips-restauranter finnes her. På MR Chips kan man velge mellom torsk eller hyse, og en nesten halvmeterlange frityrstekte filet servert på klassisk vis med ertestuing og pommes frites.

Fra bryggekanten drar Nick Lumby opp en krabbe fra vannet. Har har reist opp til Whitby med kjæresten for å spise godt og koble av.

– Vi fisker bare for moro skyld, vi slipper krabbene uti igjen, forklarer han.

Afternoon tea

Den viktorianske byen Harrogate i Nord-Yorkshire var en av 1800-tallets «in»-steder, da den kunne by på svovelrike kilder som produserte sunnhet og velvære. I dag velger de fleste heller å drikke Afternoon Tea her. Vi setter kursen mot Betty’s Tearoom.

Bak dørene senker roen seg over oss. En pianist spiller klassiske stykker, og servitører kommer straks med to glass rosa musserende før vi får velge fra en omfattende meny av svart, hvit og grønn te. Vi får også hvert vårt treetasjesfat med velsmakende kanapeer og nybakte scones med syltetøy og clotted cream, en slags ekstra tykk krem som skal påsmøres i tykke lag.

For den som har arbeidet seg opp fra fatets nederste etasje, venter belønningen på toppen – en kvartett utsøkte bakverk, vakre som smykker. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen