Kultur

12 av 120 på Bylarm

I morgen braker det løs med Bylarm i Oslo igjen. Med 120 artister og grupper, på 15 scener, fire dager og netter til ende.

Bylarm går av stabelen for 19. gang. De siste ni av dem har vært i Oslo, på Youngstorget og nærliggende klubber. Bylarm er ikke helt som andre festivaler. Her er ingen store «headlinere». Når svenske Bob Hund er med på programmet er det fordi de skal spille til den gamle russiske stumfilmen «Mannen med filmkameraet».

Les intervju: Låpsley er 19 år og gjør alt selv

Bylarm handler for det meste om ukjente artister. Mange har bare noen få utgitte låter å vise til fra. Men det er lenge siden Bylarm var et lite utstillingsvindu for lokal musikk. Stadig flere av artistene på Bylarm kommer fra de andre nordiske landene, fra USA, Storbritannia og enda noen steder til.

Utdelinger av to store musikkpriser står også på programmet. Torsdag tildeles Nordic Music Prize for fjorårets beste nordiske album. De norske nominerte er Jenny Hval, Ost & Kjex og Band Of Gold, men islandske Björk er favoritt på forhånd. Lørdag er det Urørtfinalen i NRK P3, med dePresno, Ida Stein, Cezinado, Fasit og Whales And This Lake. Det vil si, tre av disse fem, siden to av dem ryker ut av konkurransen fredag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

12 favoritter

Dagsavisens liste over 12 anbefalte artister på Bylarm tilhører det store sjiktet som de færreste har hørt om før. Vi har diskvalifisert de vi allerede har omtalt i andre sammenhenger i mer eller mindre moderne tid, sånne som Anneli Drecker, Izabell, Nils Beck, Susanna, Mette Henriette og Siv Jakobsen.

Unnveig Aas: En av årets få representanter for den klassiske folk-inspirerte popmusikken. En god stemme, gode låter, et kjærkomment avbrekk fra alt det mer tidsriktige.

Fredfades + Eikrem: Trompetist Kristoffer Eikrem og klubbprodusent/DJ Fredfades lagde et av fjorårets mest oversette norske album med «Jazz Cats». Dette er strøken souljazz med stor rytmisk variasjon. En gjesteopptreden fra rapperen Ivan Ave kan forventes.

Charlotte Dos Santos: Overbygningen er klassisk jazz og soul, av og til med latinamerikansk underlag, men Charlotte Dos Santos gjør sangene sine til helt ny musikk med sin vidunderlige stemme.

Gundelach: En klar, lys stemme over sløye elektroniske klubbstemninger er ikke en garantert suksess i seg selv, men Kai Gundelachs sanger hever seg fort godt over gjennomsnittet.

dePresno: Årets store håp fra Bergen, Bjarte de Presno Borthen, med en av de fineste stemmene i den store mengden, med diskrete elektro/akustiske lyder som setter sangen i fokus. Fra samme «stallen» som Aurora Aksnes.

Hajk: Skal det være et helt vanlig poprockorkester også? Da kan oslogruppa Hajk være et av årets beste alternativ, med sine harmoniske, fengende låter.

Kenneth Engebretsen: Oslo-rapper med temaer som døden, dop, familie og religion.

Bright: Rapper fra Romsås som lager hip hop på moderne vis med elementer fra elektronika, R & B og hip hop.

Hasta: Produsent fra Porsgrunn, med tung bassmusikk og mye sjel og mørke.

Ida Stein: Hun lager elektronisk popmusikk som har det kalde og kjølige laget øverst, men det myke og gode innerst.

Oscar Blesson: Rapper fra Oslo som er under Tommy Tees paraply. Han rapper på engelsk, noe som blir stadig mindre vanlig blant norske rappere.

Skinny Days: Duoen skriver fengende pop, men med eufori og dansemusikk for de store anledningene.

Flere anmeldelser og musikk-intervjuer finner du her

Nyeste fra Dagsavisen.no: