Kultur

Det drøyer med NRK-enighet

Stortingspartiene kan måtte bruke tida fram til torsdag før de presenterer noen enighet om NRK.

Dagsavisen skrev i går at det ligger an til at flertallet av stortingspartiene vil gå inn for å sikre NRKs økonomi, samt be regjeringen vurdere rammevilkårene til TV 2. Partiene ønsker også en raskere vurdering av finansieringen av NRK enn regjeringen har sett for seg.

Nå drøyer det imidlertid før partiene kan presentere noen enighet, trolig fordi det jobbes i kulissene med å avklare om Høyre skal være del av flertallet, eller om de velger å stå utenfor sammen med regjeringspartner Frp.

LES OGSÅ: Jobber for NRK- og TV 2-flertall

Rask avklaring

Høyres Kårstein Løvaas, som er saksordfører under Stortingets behandling av allmennkringkastermeldingen, sa til Dagsavisen i går at Høyre ikke vil støtte et flertall som vil be regjeringen vurdere NRK-lisensen før et ekspertutvalg har kommet med sine konklusjoner til sommeren.

Senterpartiet mener på sin side at finansieringsutvalget bruker for lang tid.

– At ting nå tar for lang tid, medfører usikkerhet for NRK som medieaktør. Det er derfor på tide at Stortinget sender noen klare signaler om at dette arbeidet haster. NRK fortjener at man raskt avklarer finansieringen og dermed forutsigbarheten og aktiviteten i hele landet, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad i en e-post til NTB.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

TV 2

Ved nyttår går TV 2s avtale med staten ut, og før den tid må regjeringen avklare hvordan de tenker å opprettholde en kommersiell allmennkringkaster. TV 2 ønsker å bli kompensert for at de leverer nyheter og at de etter krav fra staten har hovedkontor i Bergen. Stortingsflertallet ønsker at regjeringen skal ta tak i dette så fort som mulig, og vurdere kompensasjon for TV 2.

Men P4-sjef Trygve Rønningen har varslet at dersom TV 2 ender med å få statsstøtte, vil han kreve at P4 også skal få det.

– Hvis myndighetene nå sier at de skal støtte opp om kommersiell allmennkringkasting på TV, så må det åpenbart også gjelde på radio, sier Rønningen til Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ: Stortingsbrudd om NRK-melding

Mer fra Dagsavisen