Kultur

Kjent britisk jihadist i norsk dokumentarfilm

En av hovedpersonene i Pål Refsdals dokumentar om selvmordsbombere, er sønnen til en britisk filmregissør.

Bilde 1 av 2

Den britiske konvertitten Abu Basir al-Britani har figurert i flere propagandavideoer for al-Qaida. I høst avslørte Daily Mail at al-Britani er Lucas Kinney, sønn av en amerikansk filmarbeider. Faren Patrick Kinney har vært medregissør på en rekke store Hollowood-filmer, blant andre «Rambo II», «Braveheart» flere av Steven Spielbergs filmer. Avsløringen vakte internasjonal oppmerksomhet og ble omtalt på bl.a CNN

Under navnet Abu Basir al-Britani er Kinney er en av de fire hovedpersonene i den kommende dokumentarfilmen til den norske krigsreporteren Pål Refsdal, «Dugma - the button», om al Qaida-selvmordsbombere i Syria. Dagsavisen skrev om filmen mandag og intervjuet filmskaper Pål Refsdal.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Gjennom to perioder i 2014 og 2015 levde Refsdal sammen med krigere fra militsen Jabhat al-Nusra, al Qaidas syriske avdeling. I en landsby i Aleppo-provinsen forbereder al-Nusrah-krigerne selvmordsangrep mot Assads regjeringsstyrker. Mennene som Refsdal følger i filmen, er frivillige som har satt seg opp på den såkalte «martyr-lista», og skal kjøre lastebiler med eksplosiver inn gjennom regjeringsstyrkenes veisperringer. Kinney skal ha satt seg opp på martyr-lista etter å ha tilsluttet seg Jabhat al-Nusra.

Kaller IS for «ekstremister»

I en av al-Qaidas propagandavideor ser man Lucas Kinney stå i en utbombet by og kritisere IS for å ha bombet uskyldige sivile. Videoen ble gjort tilgjengelig av nettstedet SITE Intelligence, som driver terroranalyse. I videoen kaller han IS for «ekstremister» og oppfordrer andre muslimer til å ta del i kampen mot IS i Syria.

Refsdal møtte Kinney første gang i desember 2014, og fulgte Kinney videre i mai-juni 2015, da han var i landsbyen i fire uker for å filme selvmordsbomberne. I løpet av våren hadde Kinney blitt gift, og mot slutten av filmen ser vi at Kinney har fått kvaler med å stå på «martyr-lista». Kinney er fortsatt i live, ifølge Refsdal.

Vi har forsøkt å komme i kontakt med hans mor, men vi har ikke klart å lokalisere henne, sier Refsdal til Dagsavisen.

Før filmen har premiere vil vi også forsøke å kontakte Kinney og andre som er med i filmen, sier Refsdal.

Refsdal gjør nå filmen klar for premiere på filmfestivalen Eurodok i Oslo 10. mars. 9. mars vises filmen i en kortere utgave på den tyske TV-kanalen WDR.

NRK har kjøpt rettighetene for visning i Norge og planlegger å sette opp filmen på NRK Urix-flaten etter visningen i Oslo.

LES OGSÅ: Dette flykter de fra i Syria

Konverterte i 2013

Lucas Kinney er født og oppvokst i London, moren er britisk. I deler av oppveksten bodde Kinney sammen med familien i Saudi-Arabia og Egypt. Han har studert arabisk ved universitetet i Leeds, uten å fullføre universitetsgraden.

Ifølge Daily Mail skal han ha konvertert til Islam i 2013, og tok seg deretter inn i Syria for å delta i kampen mot Assad-regimet. Refsdal tilbrakte lang tid i Syria gjennom 2013 og 2014, i påvente av å få godkjenning fra al-Qaida til å lage film om al-Quadias fotsoldater.

I desember 2014 ble han tatt med til en ikke nærmere angitt landsby i Aleppo der han møtte Kinney og de andre selvmordsbomberne han følger i filmen. «Min drøm er å gjøre en martyroperasjon. Inshallah», sier Kinney i filmen. Refsdal mener at selvmordsbomberne han fulgte bare angriper militære mål:

– Disse operasjonene er mot militære mål. Hadde de sendt lastebiler med eksplosiver inn i en landsby med sivile, ville jeg ikke kunne deltatt som filmskaper. Da ville jeg ikke laget en slik film, enkelt og greit. Men dette er krigføring, sier Pål Refsdal i intervju med Dagsavisen om filmen.

Mer fra Dagsavisen