Kultur

Skaperne av «Making A Murderer»: – Skyldspørsmålet ikke viktig

«Making A Murderer»-skaperne blåser av kritikken om at de har underslått viktige opplysninger i dokumentarfilmserien. – Nå ser vi fram til SKUP-konferansen i Norge, forteller Moira Demos til Dagsavisen.

Steven Avery er hovedpersonen i Netflix-dokumentaren «Making A Murderer». FOTO: NTB SCANPIX

LOS ANGELES (Dagsavisen): Moira Demos og Laura Ricciardi gleder de seg over at folk over hele verden har latt seg engasjere av den utrolige historien.

– Vi visste at dette var et kontroversielt prosjekt, så det overrasker ikke oss at folk har sterke meninger om denne dokumentaren, forteller Moira Demos da hun og makker Laura Ricciardi møtte pressen under vinterkongressen til Television Critics Association i Los Angeles.

Hun overdriver ikke. Dokumentarfilmserien «Making A Murderer» har vært en av de mest omtalte TV-fenomenene på sosiale medier siden premieren i desember. Den ti timer lange Netflix-serien om Steven Avery (51), som sonet 18 år i fengsel for en voldtekt han ikke hadde begått – for så å bli siktet og dømt for drap og voldtekt på Teresa Halbach bare fire år senere – går i dybden på det som angivelig er en juridisk heksejakt på Avery og hans familie. Også nevøen hans Brendan Dassey ble dømt for drapet på 25 år gamle Halbach, hvis levninger ble funnet på Averys eiendom.

Justismord

Dokumentaren insinuerer at 51-åringen er blitt offer for nok et justismord, og at politi og påtalemyndigheter skal ha hatt økonomiske motiver for å få ham dømt for Halbach-drapet. Dette fordi han saksøkte hjemkommunen Manitowoc i Wisconsin for 36 millioner dollar etter han ble renvasket og løslatt. Begge dokumentarfilmskaperne understreket imidlertid at de ikke tar noens parti i denne saken.

– Vi formidler våre synspunkter, men vi er dokumentarfilmskapere, ikke forsvarsadvokater eller aktorer. Målet vårt var aldri å få ham renvasket eller dømt. Det er ikke viktig for oss om han er skyldig eller ikke, for det handler ikke om det. Det vi ønsket å gjøre var å fortelle en historie om det amerikanske rettssystemet og om hvordan det fungerer. Vi valgte å fortelle Averys historie fordi systemet sviktet ham i 1985 og fortsatte deretter å svikte ham i 18 år til. Vi lurte på hvordan noen som hadde blitt feilaktig dømt og hardnakket hevdet sin uskyld i så mange år, plutselig havnet i en tilsvarende situasjon så kort tid etter løslatelsen, sier Demos.

Sterke følelser

I kjølvannet av alt oppstyret rundt dokumentaren, som blant annet har resultert i underskriftskampanjer for å få Avery løslatt, har det også dukket opp flere historier som stiller ham i et dårlig lys. Blant annet har Averys ekskjæreste Jodi Stachowski, som er intervjuet i dokumentaren, hevdet at Avery tvang henne til å si fordelaktige ting om ham. Hun påstår også at han mishandlet henne mens de var sammen. Dokumentarfilmskaperne har måttet tåle kritikk for angivelig å ha underslått disse opplysningene.

– Vi dokumenterte Halbach-saken etter hvert som den utviklet seg, og uansett hva du referer til nå, så var ikke det en del av bevisene i den saken, og dermed ikke relevant for vår dokumentar, sier hun til en journalist som viste til politirapporter om husbråk.

Duoen har også blitt beskyldt for å ha unnlatt å omtale sterke beviser mot Avery i dokumentaren.

– Det hadde vært umulig for oss å ta med hvert eneste bevis i denne saken. Vi tok med dem som påtalemyndighetene mente var de sterkeste. Så klart utelot vi noe, men ikke noe som var viktig, hevder Demos.

De ville også ha seg frabedt alle beskyldninger om at de rosemaler Steven Avery.

– Vi viste fram alle sidene av ham, både gode og dårlige. Vi informerte om tidligere domfellelser og andre fakta som vi hadde belegg for. Bare fordi noen nå står fram i media og kommer med ulike påstander og synspunkter, betyr ikke det nødvendigvis at det er fakta. Og jeg må også spørre, hvordan er dette relevant for mannens rett til en rettferdig rettssak? smeller det fra Ricciardi.

– Det vi ser nå er at historien gjentar seg og denne gangen på en nasjonal skala. Media er i ferd med å demonisere denne mannen for å bevise at han er skyldig, legger Demos til.

Sesong 2

Siden «Making A Murderer» er blitt en såpass stor hit, vurderer Netflix å gi grønt lys for en ny sesong.

– Vi har hatt flere telefonsamtaler med Steven Avery som vi har tatt opptak av. De kan brukes hvis det blir flere episoder av serien, men vi har ikke vært i Wisconsin siden premieren, forteller duoen.

Avery har nå en ny advokat og har ikke på noen måte gitt opp håpet om å bli satt fri.

– Da vi pratet sammen på telefonen fortalte Steven at han har mottatt flere oppmuntrende brev fra både kjente og ukjente, som hjelper ham å holde motet oppe. Det er åpenbart at folk ble engasjerte i denne saken etter å ha sett dokumentaren. Mange er blitt inspirert til å handle. Det skjønner jeg, men vi vil også oppfordre folk til å tenke over hva «Making A Murderer» egentlig handler om og hvorfor de ble så opprørte av serien. Det er flott om folk setter seg inn i hva man som privatperson kan gjøre for å bidra til at rettssystemet kommer fram til domfellelser vi kan stole på er riktige. Det er åpenbart at systemet har store problemer og at det haster å gjøre noe med det, sier Demos.

Verken hun eller Ricciardi har ønsket å ta stilling til om Avery er skyldig eller ikke, og de vil heller ikke svare på spørsmål om det.

– Men det jeg har lært av denne dokumentaren er at hver og en av oss har rett til en rettferdig rettssak, uansett hva slags fortid vi har, sier Demos.

Dokumentarfilmskaperne er blitt stjerner over natten, og drukner nå i intervjuforespørsler og invitasjoner til å delta i debatter. En av de tingene de har sagt ja til, er å avlegge den norske journalistkonferansen SKUP et besøk i april.

– Vi ble veldig smigret over invitasjonen dit, og gleder oss til å være der og snakke med journalister om dokumentaren vår. Så mye av diskusjonen her i USA dreier seg om skyldspørsmålet, men vi håpet denne serien ville sette i gang en langt bredere debatt. Så vi gleder oss til å ha muligheten til en slik meningsutveksling i Norge, sier Demos.