Kultur

Nyttårsaften i utlandet

Noen steder er det ekstra spennende å feire det nye året. Her er reiseekspertenes anbefalinger.

Bilde 1 av 4

Hvis fyrverkeri er viktig for din feiring, er det tre byer Helge Baardseth, bereist redaktør for reisemagasinet Vagabond, vil anbefale. Byen med verdens største fyrverkeri, Sydney, troner på førsteplass.

– Sydney, Dubai og London er tre byer som skiller seg klart ut når det gjelder fyrverkeriet på nyttårsaften. Selv ville jeg byttet Dubai med New York og Times Square. Der er det løssluppen fest nyttårsaften!

Så altså: Sydney, New York og London.

Rislykter i Thailand

Torild Moland, redaktør for Magasinet Reiselyst, er på sin side ingen stor fan av fyrverkeri.

– Tusen brennende lykter på himmelen er mye mer romantisk, mener hun.

Et av de koseligste nyttårsminnene hennes er fra Thailand. Hun fikk være med når rislykter – små «luftballonger» laget av rispapir med en flamme inni – ble sendt opp fra en strand utenfor Pak Meng i Trang-provinsen, en times tid sør for Krabi. Rislykter, også kalt skylanterner, er et fenomen i flere asiatiske land.

– Tradisjonen med å sende brennende lyslykter opp i luften på spesielle festivaler, og etter hvert også nyttårsaften, står spesielt sterkt i Thailand, forteller hun. – Thailenderne mener det betyr lykke å sende opp en brennende rislykt, og ser på det som en symbolsk handling for at problemer og bekymringer flyter av gårde.

Du finner flere reisetips på Dagsavisen.nos reiseside

Full oversikt

Mette Solberg Fjeldheim driver reisemagasinet reiselykke.com, og er enig med Moland om at Thailand og skylanterner er et godt nyttårsalternativ.

– Min personlige favoritt er å møte det nye året et sted i varmen med tærne i sanden. For eksempel Thailand, sier hun.

Å komme seg opp i høyden i en av de mange bygningene i Hongkong for å få med deg fyrverkeriet, er en god idé for en storbyopplevelse, synes Fjeldheim. Et år feiret hun også i Milano, noe hun vil anbefale deg som kun har noen dager.

– Her finnes det mange muligheter for gode matopplevelser, og byen er mindre folksom i høytiden, da mange av innbyggerne reiser vekk. Mange av dem som blir igjen, samles ute i gatene og på piazzaer som Piazza Duomo for å se rakettene. Pass på å få servert et lite fat linser og contechino (pølse) før nyttår; denne tradisjonelle retten kalt «cenone di San Silvestro» skal bringe lykke i det kommende året.

Kjærestetur

For kjæresteturen mener Moland at en rimelig storby kan gjøre susen. – Som Krakow, Vilnius eller Tallinn. Mange storbyer har gratiskonserter på rådhusplasser eller store torg midt i sentrum, som samler masse folk og gir god stemning.

Mest kjent i så måte er Times Square i New York, hvor en million mennesker samles, Copacabana i Rio med verdens største nyttårsparty og Sydney med verdens største fyrverkeri.

I år ser det likevel ut til at feiringen hennes legges til Vestlia på Geilo.

– For meg er det en stor glede å kunne starte det nye året med en skikkelig skitur, gjerne om morgenen før frokost. Så er det bare verdens beste luksus å kunne nyte en lang, bortelaget frokost, før noen timer i skibakken med familien og helst en tur i badebassenget etter lunsj. Det må være verdens beste kickstart på 2016, sier hun. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen