Kultur

Sewitsky fikk Liv Ullmanns ærespris

Filmskaper Anne Sewitsky fikk Liv Ullmanns ærespris under et arrangement på Filmens hus søndag.

Det var under mestermøtet mellom Liv Ullmann og den polske regissøren Agnieszka Holland på Cinemateket i Oslo at Ullmann delte ut sin egen ærespris, som skal gå til en kvinnelig filmkunstner som har utmerket seg med «et særlig talent og et kunstnerisk engasjement».

Prisen deles ut annethvert år og gikk i år til «De nærmeste»-regissør Anne Sewitsky, som betegnes som «et sjeldent talent innen norsk film og fjernsyn».

Les Dagsavisens anmeldelse av «De nærmeste»: En vellykket og modig film

Sewitsky har gjort seg bemerket både i Norge og internasjonalt. Komedien «Sykt lykkelig» ble norsk Oscar-kandidat i 2011. «Jørgen + Anne = sant» åpnet barneprogrammet ved Berlin filmfestival i 2011, mens årets film «De nærmeste» ble tatt ut til hovedprogrammet i Sundance.

Les portrett med Anne Sewitsky: Hun vokste opp i den blyge Frikirken og skulle bli prest

Sewitsky har også hatt regi på episoder av TV-dramaene «Himmelblå» og «Koselig med peis», og arbeider nå med en ambisiøs spillefilm basert på Sonja Henies liv. Skøytelegenden skal etter planen spilles av Ine Marie Wilmann, som også har hovedrollen i søskendramaet «De nærmeste».

Liv Ullmanns Ærespris er innstiftet av Den norske filmfestivalen, Norsk filmforbund og Norsk filminstitutt, som gir et stipend på 100.000 kroner. Tidligere vinnere er skuespiller Ane Dahl Torp og filmskaperne Anja Breien, Margreth Olin og Toril Kove.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nyeste fra Dagsavisen.no: