Kultur

Pensjonsstriden fører til kulturkutt

Pensjonsforpliktelser på mellom 140 og 260 millioner kroner gjør at orkestre som Stavanger Symfoniorkester og Oslo-Filharmonien sliter økonomisk.

Bilde 1 av 2

Med en økning i statsbudsjettet for 2016 på 1,9 prosent, er det lite å rope hurra for i landets orkestre. Og da en ny pensjonsløsning for kulturlivet fortsatt er langt unna, ser det helmørkt ut.

– Det haster å finne en løsning. Situasjonen blir selvsagt ikke enklere når en verken i år eller neste år får full dekning for lønns- og prisvekst. I tillegg er situasjonen for norsk økonomi forverret, noe som også skaper økt usikkerhet, sier Trude Marit Risnes, administrerende direktør i Stavanger Symfoniorkester.

LES OGSÅ: Vil endre lov om operapensjoner

– Må bli løst

Også Oslo-Filharmonien fikk en økning på 1,9 prosent, dersom man tar vekk midlene de fikk for å dekke økt husleie. De to orkestrene rapporterer for 2014 at de reelt sett har en betydelig negativ egenkapital når man regner med pensjonsforpliktelsene. For Stavangers del er det snakk om minus 32 millioner kroner, og for Oslo-Filharmonien utgjør det minus 98 millioner kroner. Brutto pensjonsforpliktelser er på henholdsvis 143 og 258 millioner kroner.

– Orkestrene har noen krevende år framfor seg og derfor er det viktig at pensjonssaken blir løst for feltet, og ikke blir en del av et storpolitisk spill om offentlig tjenestepensjon. Orkestrene er med sin organisasjonsform ikke regnet som offentlig virksomhet, og har således de samme kravene som et privat foretak, sier Risnes.

LES OGSÅ: – Utfordrende situasjon i Operaen

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Kutt neste år

Foreløpig er det lite som tyder på at forhandlingspartene Spekter og LO Stat, som forhandler på vegne av henholdsvis arbeidsgiverne og arbeidstakerne, vil komme til noen snarlig enighet.

Stridens kjerne består i at Spekter ønsker at alle institusjonene skal innføre innskuddspensjon, som fjerner noe av dagens byrde fra arbeidsgiver, mens LO Stat har kjempet for en hybridpensjon, som i større grad fordeler risikoen, for sine medlemsorganisasjoner.

LES OGSÅ: Her er Operaens plan B for 2016

– Ingen forhandlingsvilje

Musikernes Fellesorganisasjon er en av organisasjonene som LO Stat forhandler på vegne av. De håper forhandlingene kan gjenopptas.

– Institusjonene er nå i en enda mer presset situasjon enn tidligere, og det er underlig at ikke Spekter har vist mer vilje til å komme fram til en løsning, sier nestleder Christine Thomassen. Hun understreker at arbeidstakerorganisasjonene allerede har vært imøtekommende ved at de har gått med på å endre pensjonsordning.

– Men så blir vi møtt av en vegg av innskuddspensjon. Vi opplever ikke at Spekter har vært villige til reelle forhandlinger, sier hun. MFOs medlemmer merker trusselen om kutt neste år.

– De aller fleste har en skygge hengende over seg. Det er svært alvorlig når institusjoner som skal tilby godt og utfordrende kunstnerisk program ikke får muligheten til det, sier Thomassen.

– Det er forhandlingsvilje her

– Det er forhandlingsvilje her. Men vi må ha en løsning som er såpass bærekraftig at den vil holde seg over flere tiår. Hybridpensjonen har ikke denne egenskapen. Det som gjør dette vanskelig er at man i prinsippet kan få de regnestykkene man vil, avhengig av hvilke forutsetninger man legger til grunn, sier Gunnar Larsen, direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i Spekter. Han understreker at det er helt avgjørende for virksomhetene i Spekter at partene kommer fram til en løsning.

– 1,2 millioner arbeidstakere har innskuddspensjon. Helt håpløs kan den ikke være, sier han.

Mer fra Dagsavisen