Kultur

Vikingblot til svart musikk

Det blir ikke et eneste horn å se på hjelmen denne helga, men metalmusikken runger rundt vikingenes gamle gravhauger og i gildehallen.

Bilde 1 av 2

– Norge har sovet i timen når det gjelder vikinghistorien vår. Nå er det på tide å vise verden hvem de var, sier Runa Strindin, sjef for den nye festivalen Midgardsblot, som startet i går kveld. Blotet varer tre hele dager til ende i Borreparken, der Midgard historisk senter ligger midt i norsk vikinghistorie:

Arrangørene blander vikinghistorikk og foredrag med musikk type ekstremmetal fra band som 1349, Solefald, Ihsahn og Attila Csihar (Mayhem) solo. Også Einar «Kvitrafn» Selvik, kjent fra Wardruna spiller – og da snakker vi om skaperen av musikk til den amerikanske TV-seriesuksessen «Vikings».

I gravhaugland

Men på den norske festivalen skal vikingene framstilles korrekt, i motsetning til det som ofte skjer når utenlandske krefter har tatt for seg forfedrene våre, framholder Strindin. Hun har bakgrunn fra Infernofestivalen så vel som fjorårets 1814-markering, Eidsivablot. Der framførte Wardruna og Enslaved sitt bestillingsverk og tilreisende strømmet til fra hele verden – for et endagsarrangement.

– Vi så det var et konsept som slo an, sier Runa Strindin.

Da festivalarrangørene fikk tilbud om Borreparken – med sine gravhauger, gildehall, fine strender og fortid som viktig høysete for makt i vikingtiden – slo de til. Derfor tar de også mål av seg til å vise den ekte, genuine vikingkulturen og -historien. Da trengs det også en opprydning, og på premiereutgaven av festivalen tar man for seg det Strindin kaller «elefanten i rommet»: Måten vikinghistorien har vært misbrukt av andre gjennom århundrene.

Avlive myter

– Vi ønsker å fjerne det negative som hefter for eksempel ved runene, så vel som å avlive mytene rundt ekstremmetal og vikingtid. Burzum er ikke aktuell lenger, sier festivalsjefen.

I dag blir det paneldebatt, der regissør av den kommende blackmetaldokumentaren «Blackhearts», Christian Falch møter Ivar Bjørnson fra Enslaved, forfatteren og musikeren Cornelius Jakhelln og journalist og forfatter Harald Fossberg under tittelen «Kan ekstremmetal bli misbrukt, hvor slutter leken med sverd og symboler og når begynner den politiske nasjonalismen?».

I dokumentaren, som det vil bli vist klipp fra, følger Falch blant andre den greske blackmetalmusikeren Kaiadas, på dagtid er folkevalgt politiker for det greske nasjonalistpartiet Gyllent Daggry i nasjonalforsamlingen.

Allerede på forhånd er en av panelistene klar i talen:

– Uforenlig

– Nasjonalisme er uforenlig med kunst som skal operere i frie sfærer. Vi er for opplyste i dag, hevder Ivar Bjørnson.

Enslaved har hele tida sett tilbake til vikingtid og norrøn mytologi i låttekstene sine. Men der vikingtroen tidligere var en inspirasjonskilde, kaller han det i dag for «en tekstkilde».

– Håvamåls budskap er et sted å begynne egen tankevirksomhet, sier Bjørnson, som tror dagens økende interesse for vikinger og vikingtid er et uttrykk for tomheten i vår kultur.

– Vi er fridd for vrangforestillingene om religion, men så føles det tomt. Da kan det gi en følelse av identitet og at vi er noen i en rekke.

Bjørnson, som blir å høre med sitt soloprosjekt Bardspec, har imidlertid har sterke synspunkter på Håvamåls formaning om ikke å drikke for mye øl.

– Det er jeg uenig i!

Natur og barn

For på vikingfestival hører øl med. På fjorårets Eidsivablot ble ølsmakingen utsolgt. På Midgardsblot byr det seg nye anledninger til å smake både håndverksøl og vin.

– Vi har også et barneprogram, som er svært viktig for oss, iler festivalsjef Runa Strindin til og snakker varmt for vikingleker for de minste, så vel som guidede barneturer rundt i Borreparken og historiefortelling.

– Vi prøver å gi barna et alternativ til den teknologiske hverdagen vi lever i.

Strindin tror festivalen vil tiltrekke seg både musikk- og vikinginteresserte, og sier til NTB at blant de felles berøringspunktene til metal og vikinger er fokuset på naturen.

– Men hvorfor er metalmusikerne så fascinert av akkurat vikingtiden?

– Den er forbundet med krig og slag. Og i metal får man jo også utløp for frustrasjon og opprør! (NTB)

Mer fra Dagsavisen