Kultur

Kjønnsprovoserte kulturministeren

Arbeiderpartiet vil gjeninnføre målet om 40 prosent kvinner i filmproduksjon. - Helt meningsløst, mener Widvey.

-  I tildelingsbrevet til Norsk filminstitutt har vi gitt signaler om at likestilling ikke er et mål for oss å ha fokus på. Det er her vi kommer til å se den store endringen framover. Vi ønsker færre mål for at bransjen skal få en større frihet, sa kulturminister Widvey til Dagsavisen 25. mars ifjor. Sitatet forfølger henne fortsatt, og ble lest opp under dagens filmpolitiske debatt ved Filmfestivalen i Haugesund.

- Det er først gjennom systematisk arbeid vi når målene, sa Arbeiderpartiets filmpolitiske talsperson, Arild Grande, da han fortalte at Arbeiderpartiet vil foreslå å gjeninnføre målet om 40 prosent kvinner i nøkkelroller  i filmproduksjon. Det var Trond Giske som lanserte dette i sin periode som kulturminister.

LES OGSÅ: - Likestilling er ikke et mål for oss

LES OGSÅ: Utfordrer blåblå filmpolitikk

- Mot bedre vitende

Da kulturministeren uttalte seg til Dagsavisen om at hun fjernet målene om kjønnsbalanse i tildelingsbrevene til NFI, fikk hun refs av blant andre likestillings- og diskrimineringsombudet, Sunniva Ørstavik. Det var en tydelig engasjert kulturminister som tok til motmæle i dagens debatt.

- Det er ikke sånn at jeg er imot likestilling. Jeg flytter kvinner inn i styrer hver gang jeg har mulighet, responderte Widvey, som nå lover å stå i bresjen for en holdningskampanje i bransjen.

- Jeg skal ringe Vibeke Løkkeberg på mandag, sa hun til applaus fra salen.

LES OGSÅ: Raser mot kulturministeren

Motstrøms

Overfor Dagsavisen utdyper Widvey hvordan hun opplever å bli framstilt som lite opptatt av kvinnekamp:

- Jeg må bare tilbakevise at jeg ikke er engasjert i likestilling. Jeg har gått motstrøms hele livet og stått på barrikadene. Det vet de som kjenner meg. De som sier noe annet snakker mot bedre vitende, sier hun. Men et konkret tall vil ikke Widvey sette som mål.

- Jeg har mye mer tro på at bransjen kan være med på å utvikle dette i framtida. Det går framover. Det er ingen virkemidler i Grandes politikk. Han kommer bare med mål for å ha et mål. Det er helt meningsløst. Det er ikke vår politikk å detaljestyre næringer. Jeg skal øke interessen for kvinner, og jeg skal fortsette å hente fram de beste kvinnene i styrer, sier hun til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Mer fra Dagsavisen