Kultur

Skyter mot «kinoranet»

– Arbeiderpartiet vil ikke støtte vedtak som svekker norsk film, kino eller tilbudet til det norske folk, sier Arild Grande (Ap).

Bilde 1 av 2

Som Dagsavisen har skrevet om tidligere, har regjeringens filmmelding vakt store reaksjoner i Kino-Norge. Meldingen, som skal behandles i Stortinget til høsten, er blant annet blitt kalt en «systematisk nedvurdering og sannsynlig nedbygging av norsk kinokultur» av både SF kino og Film og Kino. Nå kaster Arbeiderpartiet seg inn diskusjonen om kinoene. Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann, Arild Grande, mener filmmeldingen har store mangler.

– Vi er kritiske til at filmmeldingen inneholder så mange hull. Blant annet er det svært skuffende at regjeringen ikke har noen plan for å forhindre piratkopiering, sier Grande.

Viktige møteplasser

Regjeringens filmmelding viser at de ikke evner å forvalte film- og kinokulturen på en god måte, mener Grande.

– Kinoene er viktige når det gjelder filmformidling, men er også viktige møteplasser i store og små samfunn. De sprer kultur og binder de små samfunnene sammen.

Regjeringen planlegger også å flytte Cinemateket ut av Filmens hus, uten å ha noen alternativ plan.

– Regjeringen skyver fra seg ansvaret for filmkulturen. Cinemateket er et slags museum der filmkulturen opprettholdes. Regjeringen mener at dette ikke skal være et statlig ansvar, noe som kommer til å svekke filmkulturen over hele landet, påpeker Grande.

Ifølge Grande er 2015 er det beste kino- og filmåret i Norge noensinne. Men med regjeringens prioriteringer risikerer man en nedgang i filmproduksjon.

Alternativ

– Det vi ser effektene av nå er restene av den satsingen Arbeiderpartiet gjorde da vi var i regjering. Men prioriterer man ikke norsk film, kan oppgangen som norsk filmproduksjon har gjennomgått, stoppe opp, påpeker Grande.

På Haugesund filmfestival i august skal demokrati- og medieutvalget i Ap legge fram utvalgets nye filmpolitiske forslag.

– Da vil vi utdype hvordan vi mener framtida for norsk film burde se ut, sier Arild Grande.

Film og kino har lansert Facebook-kampanjen «Det store kinoranet» for å få oppmerksomhet rundt konsekvensene av regjeringens filmmelding.

Det er særlig forslaget om endringene i kinoavgiften, som nå skal bli plattformnøytral, som er hovedfokus i aksjonen. Dette mener kinoene vil ødelegge for både filmproduksjon og kinoenes framtid.

Mer fra Dagsavisen