Kultur

Felles P2-protest

Musikkprogram på P2 er redusert med en fjerdedel på fem år, ifølge musikerorganisasjoner, som nå går til felles protest mot P2-kutt.

Anders Hovind er nestleder i MFO.

– Vi er bekymret over nedbyggingen av P2s musikkredaksjon, sier Anders Hovind, nestleder i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO), en av fem musikerorganisasjoner som denne uka innkalte til bekymringsmøte om NRK P2. MFO, NOPA, FolkOrg, Norsk Jazzforbund og Norsk Komponistforening står samlet bak en protest mot kuttene i NRK P2s kulturprogrammer, og oppfordrer både kringkastingssjefen og kulturpolitikere til å komme på banen.

– Vi vil at kringkastingssjefen skal svare for hvordan NRK prioriterer. Også når man kutter, må man prioritere. NRK er forpliktet til å satse på det smale, det sa kringkastingssjefen selv denne uka på Dagsrevyen: NRK må ha kvalitet i alle ledd, både i de brede og de smale programmene. Men nå er NRK i ferd med å strupe en redaksjon som er viktig for norsk musikkliv. Det kan vi ikke sitte stille og se på, sier Anders Hovind.

Les også innlegg på Nyemeninger.no

Les også: NRK droppet årets verk

Kutt i P2-musikk

Dagsavisen har tidligere denne uka skrevet om kutt i NRK P2s jazzdekning. Kutt i sendeflater og omlegging i programskjemaer har rammet alle musikkformene innen P2s kjerneoppdrag, mener Hovind.

– Dette gjelder både for klassisk, folkemusikk, samtidsmusikk og jazz: Vi har gått gjennom P2s sendeskjemaer for 2005, 2010 og 2015 og sett hvordan antall timer musikk ukentlig er redusert. Det var stabilt fra 2005 til 2010, men fra 2010 til 2015 er nedgangen på 25 prosent i antall timer musikkprogrammer. Det synes vi er alarmerende.

«Prateprogrammer»

– Istedenfor musikkprogrammer er det kommet prateprogrammer som «Kulturhuset» og «Ekko». De leverer journalistikk av høy kvalitet, men ikke innenfor musikkfeltet. Vårt hovedankepunkt er at den journalistiske kvaliteten på musikkfeltet svekkes og at det totale timeantallet går ned, sier Hovind. De fem organisasjonene representerer over 14.000 enkeltmedlemmer, både utøvere og pedagoger, komponister, og nærmere 250 jazzklubber, jazzfestivaler og spellemannslag. Utviklingen i P2 har bekymret organisasjonene lenge, melder Hovind:

– Den offisielle forklaringen fra NRK er at kuttene i P2 er en følge av innsparinger som hele huset må ta. Vi mener dette i for stor grad går ut over musikkredaksjonen i P2, som er blitt bygget ned over flere år. P2 tappes for høyt kvalifiserte fagfolk, som opplever at de blir satt til å introdusere plater istedenfor å drive undersøkende journalistikk på musikkfeltet.

– Det er varslet en stortingsmelding om NRK, vi sender med dette et signal til politikerne fram mot debatten rundt stortingsmeldingen, om at P2s musikkredaksjon ikke må svekkes, sier Hovind.

Les også: NRK P2 kutter i jazzen

Mer digitalt

Kanalsjef i NRK P2, Ole Jan Larsen, mener nye, digitale radiokanaler gjør at NRK har et bredere musikktilbud enn tidligere.

– NRK P2 tilbyr musikkjournalistikk og musikkformidling hver eneste dag. Men en del av oppdraget er flyttet til de nye digitale kanalene. Med oppdraget følger journalister. Det er altså blitt færre musikkjournalister i NRK P2. I tillegg satser også NRK på nett, som krever ressurser. Og vi har hatt innsparinger de siste årene, sier han.