Kultur

– Jeg blir et eksotisk innslag

Det sier Åge Aleksandersen om å spille i Royal Albert Hall – som første artist på norsk.

Det er 40 år siden den unge Åge, noe desillusjonert etter at Prudence slet seg rundt på norske landeveier, skrev norsk tekst til en Elton John-låt og kalte den «Langt til Royal Albert Hall» – som åpnet hans første soloskive.

– Det var håpløshetens tidsalder, og jeg trodde aldri det ville skje at jeg skulle stå på scenen der. Og ikke har jeg tenkt mer på det heller. Det har gått greit med mæ, fastslår Åge Aleksandersen til NTB.

Men nå følger han etter Elton John inn i det storslagne, bent frem pompøse konserthuset med alle sine forgyllinger og røde fløyel – fulgt av det trofaste Sambandet.

– Alle i hele verden har spilt der. Å stå på den samme scenen som så mange bra folk har stått på, det er stort for meg, sier rockeveteranen, som solid avkrefter at dette er en storslått begynnelse på noen avskjed.

– Nei, derimot er det turnéstarten vår i 2016! Vi skal turnere i år også. Jeg skal holde på en stund til, lover Åge.

På trappa

Det har ikke manglet tilbud opp gjennom årene på å få til lignende stunt, som det eventselskapet Koment nå har landet og som Åge Aleksandersen sier er «det mest seriøse».

– Jeg ville være alene, bare jeg og Sambandet, det var viktig for meg, sier rockeren, som aldri har vært innenfor dørene i Royal Albert Hall.

– Jeg har stått på trappa utenfor. Der tok noen et bilde av meg i 1987.

Åge Aleksandersen sier at han skal «suge på karamellen» når han er ute på turné i sommer, for å planlegge London-opptredenen i 2016. Én ting er han allerede sikker på:

– Jeg skal øve inn sangen! Den er det veldig lenge siden vi har spilt live, sier han om 1975-låten der han synger «Det e langt igjen te Royal Albert Hall fra Namsos», og fastslår at «Det e itj tvil om at det e en beinhard vei».

– Du var pessimistisk da du mente intet norsk band ville nå dit, med et vers som gikk «Det e itj nok å spæll å nei da e du gal. En hit det kan du kjøp hvis du har nok pæng. Men så my pæng det får nok aldri nå norsk band».

– Min historie viser vel at enkelte drømmer går i oppfyllelse, ler han, før han føyer til at han ikke tror det er noe enklere i dag for nye, unge band.

– Det gjelder bare å holde ut, mener 65-åringen, som akkurat er blitt kalt «nasjonalskald» og «en norsk Springsteen» av VG.

Trønder

Fredag morgen starter billettsalget til «Åge & Sambandet Live at Royal Albert Hall». Arrangøren har jobbet i flere år for å få til konserten, heter det i pressemeldingen, og nå er det duket for norsk – for ikke å si trøndersk – invasjon i London i juni neste år:

Det blir salg av pakker som inneholder billett, fly og hotell, og det er ifølge arrangørene snakk om å selge 3.000 billetter.

Ifølge VG er 4.900 maksantallet plasser i salen, men 1.300 av dem er i utgangspunktet reservert for dem som har et fast abonnement på billetter.

– Det blir ikke dyrt, ble det lovet på pressekonferansen.

Dette sang Åge i 1975

«Langt igjen til Royal Albert Hall» var å høre på soloplaten «7800 Namsos», som kom i 1975. Der skrev Åge tekst til en melodi av Elton John, kalt «Country Comfort» på albumet «Tumbleweed Connection».

Det e langt igjen te Royal Albert Hall

Ifra Namsos å te Royal Albert Hall

Ifra Kirkenes og Hammerfest

fra Vinstra å fra Kvål

Alle norske band i dag dæm ska jo ut

Samma pokker korr det e, men dæm ska ut

Ut å konkurrer med Rolling Stones og Slade

Det e itj tvil om at det e en beinhard vei

Vi høre band som kjæm te Norge, dæm e bra

Men vi vet at vårres egne e kanskje ber

Kjæm med privatfly og hente masse pæng

Mens et norsk band skuve buss i snø og rægn

Det e langt igjen te Royal Albert Hall

Ifra Namsos å te Royal Albert Hall

Ifra Kirkenes og Hammerfest

fra Vinstra å fra Kvål

Vi får vessta at vi må ha kapital

Det e itj nok å spæll å nei da e du gal

En hit det kan du kjøp hvis du har nok pæng

Men så my pæng det får nok aldri nå norsk band

Det e langt igjen te Royal Albert Hall

Ifra Namsos å te Royal Albert Hall

Ifra Kirkenes og Hammerfest

fra Vinstra å fra Kvål

Kilde: www.levvalivet.no)

(NTB)