Kultur

Politisk roman ryster Frankrike

Vil en muslimsk presidentkandidat slå ut høyreradikale Marine Le Pen og ta makten i Frankrike i 2022? Ja, ifølge Michel Houellebecqs nye roman, som har skapt raseri allerede før den utkommer denne uka.

Den franske skandaleforfatteren Michel Houellebecq utgir denne uka romanen «Soumission» («Underkastelse»), som forutser en muslimsk president i Frankrike i løpet av sju år. Boken har fått debatten til å rase i Frankrike. FOTO: NTB SCANPIX

 

Michel Houellebecq regnes blant de fremste samtidsforfatterne i Europa i dag, og er like omstridt og hatet som han er beundret. I helgen måtte han berolige sine landsmenn med at hans nye roman «Soumission» («underkastelse») ikke er rasistisk propaganda fra ytre høyre. Det har ikke dempet motstandere av Houellebecq, som de siste ukene har bidratt til en sjeldent krass debatt rundt en bok svært få ennå har lest, men som de fleste franskmenn har fått med seg handlingen i. Den høyreliberale forfatteren som tidligere er blitt beskyldt for kvinneforakt, agg mot muslimer, vestlig levesett og det politiske klimaet i Europa, skremmer nå både høyresiden i Frankrike og tilhengerne til den sittende presidenten François Hollande med boken som kommer på gaten onsdag fra forlaget Flammarion.

– Jeg overdriver selvsagt, men nei, jeg vil ikke si at boken er en provokasjon om man med provokasjon mener at jeg overdriver kun for å irritere folk. Jeg sammenfatter en utvikling som i mine øyne er realistisk, kunne han i helgen fortelle i det første intervjuet han gir angående romanen, til radiostasjonen France Info.

Intervjuet ble umiddelbart oversatt til engelsk og publisert av The Paris Review.

 

På norsk til høsten

«Soumission» kommer ifølge Houellebecqs norske forlagssjef, Anne Fløtaker i Cappelen Damm, tidligst på norsk til høsten, oversatt av Thomas Lundbo og med tittelen direkte oversatt til «Underkastelse». Cappelen Damm har fra før utgitt alle Houellebecqs romaner, som «Plattform», «Lanzarote» og «Kartet og terrenget».

Handlingen i «Underkastelse» foregår rundt det franske presidentvalget i 2022. Den ifølge boken upopulære og fortsatt sittende presidenten François Hollande blir slått ut i primærvalgene av virkelighetens Marine Le Pen, leder for ytre høyre-partiet Nasjonal Front. Hennes eneste motstander er den fiktive Mohammed ben Abbes og hans parti «Muslimsk brorskap». I frykt for at Le Pen skal ta makten, stemmer også tradisjonelle arbeiderpartivelgere på Ben Abbes, som så blir president. Allerede dagen etter er det franske samfunnslivet ifølge handlingsreferater radikalt endret. Kvinner sier opp jobbene sine for å være hjemme med familien, noe som resulterer i null prosent arbeidsløshet blant menn i Frankrike. Ytringsfriheten når på samme tid et nullpunkt i et hurtig oppstått patriarkalsk samfunn.

 

Fordømmer

Dette fiktive framtidsscenarioet er ifølge forfatteren ikke satire, og romanens seriøse overbygning har fått sjefredaktøren i den venstreorienterte avisen Libération, Laurent Joffrin, til å advare om at Houellebecqs utgivelse vil markere den dagen i historien da tankegodset fra ytre høyre igjen blir godkjent seriøs fransk litteratur.

Han er bare en av flere kommentatorer som på forhånd fordømmer både boken og ideen om å gi den ut, og flere vet å påpeke at Houellebecq i 2001 uttalte at Islam er «den dummeste» av alle religioner. Dette har Houellebecq gjentatte ganger beklaget. Nå argumenterer franske muslimske ledere med at «Underkastelse» vil bidra til islamofobi i det europeiske landet som har størst andel muslimer.

Ifølge France24 har på den andre siden filosofen Alain Finkielkraut i prestisjetunge Det franske akademi tilbakevist påstander om at boken legitimerer meningene til innvandringsfiendtlige Nasjonal Front. Han mener Houellebecq er en fordomsfri mann som ikke trenger å ta hensyn til den politiske korrektheten som preger samfunnet for øvrig.

På spørsmål om hvorfor han har skrevet boken svarer Houellebecq at det er jobben hans, og at det beror på store endringer i det franske samfunnet som gikk opp for ham da han flyttet tilbake til hjemlandet etter flere år i eksil i Irland.

– Jeg bruker skremselspropaganda, men det er i grunn uklart hva vi egentlig skal være redde for, om det er høyreekstreme nasjonalister eller om det er muslimer. Jeg gir ingen svar på dette, sier Houellebecq til The Paris Review, og legger til at Le Pens presidentkandidatur ikke er tatt ut av løse lufta.

– Marine Le Pen slår meg som en realistisk presidentkandidat i 2022, til og med i 2017, sier han.

 

«Hater demokrati»

Forfatteren er mer usikker på hvorvidt et muslimsk brorskapsparti er realistisk.

– Muslimer er ikke interessert i økonomiske spørsmål, men hva vi i dag kaller samfunnsmessige spørsmål. Og i disse sakene står de langt fra venstresiden og enda lengre fra De grønne. Tenk bare på homofile giftermål, sier Houellebecq, som mener muslimske stemmeberettigede heller ikke vil stemme på de konservative, langt mindre på ytre høyre.

Derfor kan et muslimsk parti i hans øyne være mulig i Frankrike. Men, legger han til, skulle det komme i en maktposisjon måtte et slikt samlingsparti forene alle muslimer, og det ville krevd en person som er «ekstremt intelligent og som har et ekstraordinært politisk talent».

– Kvaliteter som jeg tillegger bokens karakter Ben Abbes, sier Houellebecq, som tidligere har uttalt at han hater parlamentarisme og demokratiske prosesser slik de fungerer i for eksempel Norge og Sverige.

– Jeg er spesielt lite glad i den skandinaviske modellen. Når det er sagt, så har jeg ingen tro på demokratiet som styreform. Jeg tror bare på en direkte form for demokrati. Det vil jo si at alle de såkalte demokratiske statene i Europa har en stor mangel, kunne han fortelle til Dagsavisen for et år siden i forbindelse med filmen «Kidnappingen av Michel Houellebecq».

I dag svarer han at framveksten av et muslimsk parti slik det framstilles i «Underkastelse» ikke vil kunne skje i løpet av bare sju år.

– Men ser vi på hvordan de har greid det, er det ikke ulikt hvordan kommunistene klarte det, med regionale nettverk, veldedighet, kultursentre, bønnemøter, ferieleire, fri helsetjeneste. Spør du meg, i et land hvor fattigdommen vil fortsette å spre seg, vil et slikt parti tiltrekke seg langt flere velgere enn «gjennomsnittlige» muslimer, sier han i The Paris Review-intervjuet.

Mode Steinkjer

Mode Steinkjer

Kulturredaktør i Dagsavisen