Kultur

Europas julemarkeder

I desember glitrer Europas byer om kapp. Vi har funnet åtte favoritter blant alle de pepperkakeduftende markedene.

Julemarkedet i Gamla stan i Stockholm byr på god, gammeldags julestemning i all slags vær. FOTO: CARL MARTIN NORDBY

Stockholm - julestemning i allslags vær

Det tradisjonelle julemarkedet på Stortorget i Gamla stan i Stockholm hylles av mange. Blant annet hadde den britiske avisen The Telegraph dette markedet på sin liste over Europas beste julemarkeder. Avisen skriver at «svensk håndverk i form av glass, smykker og keramikk kan kjøpes til overkommelige priser». Også den tradisjonelle gløggen, pepperkakene, safranbollene og reinkjøttpølsa begeistret den britiske journalisten. Vi kan legge til at markedet alltid, uansett vær, lykkes i å skape en genuin julestemning - tross trengselen mellom bodene.

* Når: 22. november - 23. desember

* På nettet: www.visitstockholm.se

 

Julemarkedet i Strasbourg sies å være verdens eldste. FOTO: ISTOCKPHOTO

Strasbourg - verdens eldste

Julemarkedet i Strasbourg ble holdt for første gang i 1570 og hevder derfor å være ikke bare Frankrikes eldste, men faktisk verdens eldste julemarked. Over hele byen satser man stort på dekorasjoner, og smykker gater og torg med massevis av engler, røde hjerter, stjerner og julekranser. Gatebodene står tett, ikke minst i kvartalet rundt katedralen Notre-Dame, der alt fra tradisjonell juletrepynt til gourmetmat bys fram. Ikke gå glipp av den lokale gløggvarianten, laget av lokal Alsace-vin. Men julemarkedets største stolthet er nok likevel grana midt på bytorget, som er Europas største naturlig voksende julegran.

* Når: 28. november - 31. desember

* På nettet: www.noel.strasbourg.eu

 

Hvorfor ikke dra til Budapest før jul eller i romjula, og komme hjem med kofferten full av overraskelser? FOTO: SHUTTERSTOCK

Budapest - annerledes julegaver

Ungarns hovedstad tar jula og julemarkedene på stort alvor. Her er det stemningsfull trengsel av ungarske julepølser, honningkaker, langos (= ungarsk brød), julekaker og håndverk, alt til tonene fra artister som opptrer med ungarsk folkemusikk. På torget Vörösmarty settes byens tradisjonelle julekrybbe opp hvert år. Folkemylderet er tettest etter klokka 17, når det er underholdning på den store scenen. To andre store julemarkeder holdes ved Liszt Ferenc tér og Nyugati tér. Ettersom prisnivået i Ungarn fortsatt er hyggelig for norske lommebøker, er Budapests julemarkeder et hett tips for alle som vil kjøpe litt julegaver som både er rimelige og litt annerledes.

* Når: 16. november - 30. desember (stengt 25. og 26. desember)

* På nettet: www.budapestchristmas.com

 

Innsbruck - alpehygge på høyt nivå

Hvert år i førjulstiden forvandles Innsbrucks middelaldertorg til et tradisjonell østerriksk julemarked med bål, store opplyste graner, julekrybber og julemusikk. Her finner man selvsagt også de små bodene med alt fra pepperkaker og tyrolske spesialiteter til håndverk og julepynt. Alt dette, i kombinasjon med de vakre fjellene som omgir den lille alpebyen, gjør julemarkedet i Innsbruck til et av de mest eventyrlige i Europa.

 

Få byer glitrer like overveldende som Paris i desember. FOTO: ISTOCKPHOTO

Paris - strålende pyntet

Få byer glitrer like mye som den franske hovedstaden i desember. Aller mest strålende er paradegaten Champs-Elysée, som kantes av rundt 200 vakkert innredede trehytter med stort utvalg av kunst, håndtverksprodukter, godteri, lokale spesialiteter og - så klart - franske juledelikatesser. Men det finnes flere julemarkeder i Paris. På Place Saint-Germain-des-Prés midt i latinerkvarteret bygges hvert år et koselig nisseland med 25 dekorerte hytter.

 

Julestemningen i København holder verdensklasse, og aller mest jul får du på Tivoli. FOTO: PIA HANSEN/NTB SCANPIX

København - jul i verdensklasse

Når det kommer til juledekorasjoner er det vanskelig å slå danskene. København er på et avansert nivå her, ikke minst i shoppinggaten Ströget som flommer over av nisser og pynt. I de små sidegatene dufter det dansk julegløgg og pepperkaker. Det er likevel Tivoli som er det julete midtpunktet i byen. Fornøyelsesparkens årlige julemarked byr på utrolige 450.000 julelys, 1.100 juletrær og 60 juleboder. I år er det lagt til et alpelandskap i juletilbudet. Gå heller ikke glipp av trivelige Nyhavns julemarked. Her står bodene på rad og rekke langs vannet, og ved hjelp av gassvarmere og fleecetepper holder uteserveringene koka selv i desember.

 

Hyde Park Winter Wonderland er ikke bare et tradisjonelt julemarked, men også et mangfoldig vintertivoli. FOTO: HYDEPARKWINTERWONDERLAND.COM

London - tradisjonelt og spennende

London, med alle sine markeder året rundt, har et stort utvalg av julemarkeder. Ett av de mest kjente er Hyde Park Winter Wonderland som ikke bare er et tradisjonelt julemarked med boder som selger håndverk, julegodteri og gløgg, men også et vintertivoli med mange attraksjoner. Mest kjent er det store pariserhjulet. Her finner du også Europas største utendørs skøytebane. Få også med deg Covent Garden, som alltid byr på et spennende julemarked, og Southbank Center Christmas Market ved Themsen. Sistnevnte er et tradisjonelt julemarked i tysk stil, med blant annet håndverksprodukter, leker og keramikk.

 

Berlin - kongen av julekos

Det sies at julemarkeder opprinnelig var en tysk tradisjon. Et besøk i Berlin i desember styrker den tesen. Den tyske hovedstaden er nemlig Europas ukronede julekonge med mellom 50 og 100 julemarkeder hvert år. Her finner du alt - kunst, gatemote, håndverk, suvenirer, lokale delikatesser. Mest kjent og stemningsfullt er julemarkedet foran slottet Charlottenburg. Her er utvalget smalt, eksklusivt og håndplukket. En gang om dagen synger et kor julesanger. Det største og mest imponerende julemarkedet heter Gendarmenmarkt og ligger ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. Her er det først og fremst eksklusivt håndverk som gjelder, men det finnes naturligvis også julepynt, suvenirer, mat og drikke i bodene. Dessuten setter dansegrupper, sjonglører og ildslukere ekstra farge på stemningen. Det litt roligere julemarkedet ved Det røde rådhus, nær Alexanderplatz, er også verdt et besøk. Her lokkes det også med en skøytebane.