Kultur

I år får du se han igjen

Etter flere år med seeraksjoner og klager byr NRK på «Jul i Skomakergata» som julekalender igjen. Men nostalgikerne må på nettet for å se den.

- Vi synes det er strålende at de som er glad i «Jul i Skomakergata» kan få se den på NRK.no. Vi har ikke prioritert å vise den for barna på NRK Super, men vi synes det er veldig hyggelig at de som er glad i serien nå har muligheten til å vise den for barn og barnebarn, sier NRK Super-redaktør Hildri Gulliksen.

LES OGSÅ: Nordmenn ønsker seg ingenting til jul

Klassiker på nett

Det er gått 11 år siden julekalenderen som mange nordmenn har som sin favoritt sist ble vist på TV. Selv om den har vært i salg på video og DVD i alle år, har ikke kravene forstummet fra publikum som har ønsket å se den på TV-skjermen som NRKs offisielle julekalender. I fjor var det over 76.000 som krevde den tilbake via en aksjonsgruppe på Facebook, og fortsatt ligger det ute en Facebookgruppe på over 104.000 medlemmer som ville se skomaker Andersen og Tøfflus på NRK i 2010. I fjor informerte NRK også om at 1200 lisensbetalere hadde ringt og skrevet brev for å få «Jul i Skomakergata» på skjermen.

At NRK svarte aksjonistene at serien er blitt for gammeldags til å bli vist på TV for dagens barn, dempet ikke gemyttene på Facebook.

I tillegg til seriens tekniske kvaliteter, er det seriens innhold som gjør at den ikke har tålt tidens tann, har NRK også påpekt. Dette var også årsaken til at NRK Supers ledelse for noen år siden avgjorde at «Jul i Skomakergata» aldri skulle bli vist på TV igjen.

LES OGSÅ: Vil frede større deler av NRK

Uegnet for barn

Statskanalen har heller ikke hatt rettigheter til å vise serien de siste årene. Dette endret seg i desember i fjor, da NRK og rettighetsorganisasjonen Norwaco ble enige om at hele NRKs TV-produksjon fra årene før 1997 kunne legges ut på NRK.no.

At «Jul i Skomakergata» er blant de mest populære julekalendre i NRKs historie, vil likevel ikke bringe den tilbake på en NRK-kanal.

- Det er redaksjonelle vurderinger som ligger bak. Når vi skal sende julekalendre for barn, gjør vi noen valg. Vi mener vi har julekalendre som passer bedre for barn enn «Jul i Skomakergata», sier Hildri Gulliksen.

- Når vi lager julekalendre i dag er det barna som er på skjermen. Det er de som har hovedrollen. I «Jul i Skomakergata» har de ikke det. I dag lever vi også i et samfunn med mangfold. I eldre TV-serier gjenspeiles dette i veldig liten grad, sier Gulliksen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Nostalgi til jul

NRK Supers redaktør knytter den samme nostalgien til NRKs gamle julekalendre som andre gjør.

- Jeg blir varm i hjertet når jeg hører kjenningsmelodien til «Jul i Skomakergata». Å gjense julekalenderne i desember handler om å gjenskape gode følelser og gode øyeblikk, og vi erfarer at dette er et behov som oppstår tidlig. Da vi sendte «Jul i Svingen» i fjor var det 17-18-åringene som jublet. De så den da de vokste opp. Julekalenderne er også noe av det som barn og voksne fortsatt ser sammen, selv nå som individuell TV-seing er økende, sier Gulliksen.

I de kommende ukene sender NRK Super «Jul på Månetoppen» fra 2002 i reprise. En helt ny adventsserie fra NRK kommer ikke før om to år.

- Vi har en slags syklus for julekalenderne. De er svære og dyre å produsere, så vi klarer ikke å lage en ny hvert år. Til neste år sender vi «Julekongen» igjen. I 2016 kommer vår helt nye, som har arbeidstittelen «Snøfall».

I år er også «Amalies jul» fra 1995 tilgjengelig på NRK.no, men NRKs nyere julekalendre er derimot ikke på nett.

- Dette skyldes rettighetsspørsmål. TV-produksjoner laget etter 1997 må vi betale for publiseringen, sier NRK Supers redaktør.

«Jul i Skomakergata» er den mest populære julekalenderserien fra NRKs monopoltid, og har gått seks ganger i reprise siden 1979. Da serien ble sendt i 2003 hadde premieren 925.000 seere, og dagen etter nesten 770.00 - hvor over en halv million av seerne var over 12 år.

Mer fra Dagsavisen