Kultur

Kritiserer Vega forlag

Forleggeren kan ikke fraskrive seg ansvaret, mener forfatter og forlagssjef Håkon Harket om omstridt nyutgivelse av frontkjemper-bok.

«Ingen norsk frontkjemper er blitt avslørt som deltaker i en slik massakre», heter det i bokheftet «Frontkjempere: Nordmenn på østfronten. Deres egen historie i bilder», av Egil Ulateig og Geir Brenden, utgitt på Vega Forlag i august. Det er et nyopptrykk av Ulateigs bok fra 2005, om norske Waffen SS-soldater på Østfronten under andre verdenskrig. Den omstridte påstanden refererer til massedrap i de ukrainske byene Lviv og Tarnopol, der den norske Wiking-divisjonen var med i den tyske framrykkingen mot østfronten.

«Personell fra Division Wiking utførte omfattende massakrer på jøder. Det er ingen tvil om at også norske frivillige deltok i denne typen drap», fastslo krigsforsker Sigurd Christian Sørlie i Dagsavisen i går. Han har deltatt i Holocaust-senterets forskningsprosjekt om nordmenn i Waffen SS. I boka «Himmlers Norge» (2012) av Terje Emberland og Matthew Kott, dokumenteres det at norske SS-soldater deltok i massakre på flere tusen jøder i Lviv og Tarnopol. «Vega videreformidler en myte om at nordmenn på østfronten drev en slags ren krig», uttalte seniorforsker Terje Emberland ved Holocaust-senteret, i Dagsavisen.

Beklaget

Forfatter Egil Ulateig innrømmet i Dagsavisen i går at han ikke lenger har dekning for denne påstanden, og hevdet han ikke var klar over at boka nå var kommet på ny.

«Forfatteren må svare for det som står der, ikke forleggeren», svarte forlagssjef Finn Jørgen Solberg i Vega Forlag.

Håkon Harket, daglig leder i forlaget Press og forfatter av bl.a. «Paragrafen» (2014), om antisemittisme i Norge, reagerer på Solbergs uttalelser:

- Et forlag er ikke et trykkeri. En forlegger har et selvstendig ansvar for at påstander i en faktabok lar seg dokumentere. Å fraskrive seg det ansvaret er ikke seriøst forleggeri. Det er gjennomført omfattende forskning på dette feltet som tilbakeviser påstander i boka, sier Harket.

Nyutgivelsen er del av Vega Forlags serie Valhall Bookazine, med militærhistoriske hefter for massemarkedet, distribuert blant annet gjennom Narvesen.

Les også: Bestefar sloss mot nazismen

Faktabok med faktafeil

- Ikke engang forfatteren selv vedkjenner seg det som står. Om forleggeren likevel velger å ha boka i salg, må han selv bære risikoen for tap av omdømme. Dette er en faktabok med faktafeil, og det er ikke noe likegyldig spørsmål det dreier seg om. Alle kan gjøre feil. Men jeg ville ikke latt en slik bok være i handelen ukorrigert, sier Harket.

«Vi kan gjerne ta diskusjonen om norske Waffen SS-soldaters overgrep på østfronten, men ikke på bakgrunn av en ti år gammel bok», uttalte forlagssjef Finn Jørgen Solberg til Dagsavisen i går.

- Hva skal man da med en ti år gammel bok, hvis man ikke kan bruke den til å diskutere det boka handler om, kommenterer Håkon Harket.

«En uting»

Også leder for hjemmefrontmuseet, førsteamanuensis Arnfinn Moland, reagerer på utgivelsen.

- At et forlag gir ut nyopptrykk av gamle bøker uten å sjekke at forfatter er komfortabel med dette, er en uting, mener Moland.

- Og at Vega Forlag markedsfører denne boka som «et viktig og unikt bidrag» til krigshistorien, er fullstendig misvisende. Det var misvisende i 2005 og langt mer i 2014. Det er HL-senterets avsluttede forskningsprosjekt, inklusive Sigurd Christian Sørlies doktorgrad om Waffen SS, som er forskningsstatus på dette området, fastslår Moland.

pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen